Nastavljeno suđenje u postupku "državni udar", Čađenović: Došao mi je poziv, mene traže, znaju đe živim

Okrivljeni Mihailo Čađenović obavještava funkcionere Demokratskog fronta (DF) Slavena Radunovića I Andriju Mandića da mu je stigao poziv od “rođaka”, odnosno od Saše Čađenovića iz specijalnog tužilaštva

10863 pregleda 5 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Preslušavanjem mjera tajnog nadzora, čitanjem listiniga i poruka, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje u predmetu “državni udar”.

Okrivljeni Mihailo Čađenović obavještava funkcionere Demokratskog fronta (DF) Slavena Radunovića I Andriju Mandića da mu je stigao poziv od “rođaka”, odnosno od Saše Čađenovića iz specijalnog tužilaštva.

“Došao mi je poziv. Mene traže, znaju đe živim. Našli su me”, kazao je optuženi Čađenović u telefonskom razgovoru.

Sagovornik mu odgovara: ,,Ništa, pa ti znaš neke stvari”.

Potom je preslušan razgovor u kojem Čađenović obavještava Radunovića da mu je saslušanje u tužilaštvu zakazano za četvrtak u 11 sati, dok funkcioner DF-a odgovara: ,,Dobro, čućemo se”.

Dan prije saslušanja, Čađenović javlja Radunoviću da je išao u SDT da im preda medicinsku dokumentaciju.

“Nisi trebao ići. Mislim da si samo trebao da pošalješ dokumentaciju po nekome kako bi to saslušanje odložio na neko vrijeme”, kazao mu je Radunović.

Potom je u prisluškivanim telefonskim razgovorima između Čađenovića i Mandića moglo se čuti kako ga jedan od lidera tadašnjeg DF-a poziva da se vide.

“E šefe? rekao je Čađenović, a Mandić mu kaže: “Đe si Miško? Aj dolazim za tebe za par minuta”.

“Ajde”, odgovorio je Čađenović.

U sudnici su preslušani telefonski razgovori, između optuženih Dragana Maksića, Branke Milić, Milana Dušića I Srboljuba Đorđevića koji su 15. oktobra 2016. godine po dolasku iz Srbije, proveli sedam sati na željezničkoj stanici u Podgorici gdje su čekali da ih Pajo Velimirović pokupi i preda obećani novac.

Optuženi Maksić je potom pozvao izvjesnog Čarugu gdje mu govori da su oni stigli te da Velimirovića nema duže od pet sati.

“Alo brate, Dragan je. Ja jedino da se pakujem sa ljudima nazad. Ne mogu bre više, šest sati da stojim na stanici”, kazao je Maksić, na šta mu Čaruga odgovara da će ga pozvati ponovo.

Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Oni su tada pojasnili da su, odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, uvažili žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića, u dijelu kojom su optuženi oglašeni krivim da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju...

Ukinutom presudom lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Pare su kod Sinđelića i Paje

U preslušanih presretnutim telefonskim razgovorima čulo se da izvjesni Čaruga poziva optuženu Branku Milić i govori: "Pomaže Bog, Branka, kazao je Čaruga, a ona odgovara: “Bog Vam pomogo, vojvodo”.

Navela je da oni već sedam sati čekaju na stanici te da je nevjerovatno da nema ko da ih pokupi.

"Meni nisu uplaćena sredstva", kaže Branka Milić. Poton Maksić se ljutitim glasom obraća Čarugi.

"Alo, šta si ti organizovao? Da ja sedim sedam sati kao idiot, platili 9.500 karte a nemamo čime da se vratimo. Tri puta Branka zove Paja. Kako znaš i umeš, nađi pare da se vratimo kući", poručio je Maksić Čarugi.

Ovaj mu odgovara da su pare kod Saše Sinđelića i Paje Velimirovića. Nakon nekog vremena, Dragan Maksić zove Čarugu kako bi mu saopštio da su se snašli i da su našli sobu.

"Idemo da odmorimo. Vidimo se, živ mi bio", završio je razgovor.

Bonus video: