Sprejom u lice, pa macom po nogama: Kako je Mrkić sa ekipom dogovarao osvetu neprijateljima

Tužioci navode više razgovora u kojima navodni šef kriminalne organizacije naređuje kako da se naudi pojedinim osobama, ali traži i nabavku oružja

64950 pregleda 23 reakcija 15 komentar(a)
“Javio se ovaj, ima jednu tetku” (tetejac)/(ilustracija), Foto: Shutterstock
“Javio se ovaj, ima jednu tetku” (tetejac)/(ilustracija), Foto: Shutterstock

Okrivljeni vođa kriminalne grupe Aleksandar Mrkić tražio je od svog saradnika Muja Nikočevića da malo isprati, pa potom i rani Željka Bulatovića, jer ga je ovaj pomenuo u odbrani pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

Mrkić je, prema tvrdnjama SDT-a, na čelu kriminalne organizacije optužene za više krivičnih djela - šverc cigareta, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja.

Ovaj Željko sedi u Baron preko puta Volija na Stari... Pogledaj to malo, pa nije žurba, ali ako ti se ukaže prilika ili nogu ili ruku mu slomi’. ‘Oli izbit onog Nedžada kad se ovo malo razmakne... Ali, tako da ne može na noge... Sprej u lice a onda macom po nogama”, neke su od poruka koje je Mrkić slao Nikočeviću

Toj grupi navodno pripadao je i bivši direktor Uprave policije, kasnije i savjetnik predsjednika Crne Gore Veselin Veljović.

U tužilačkim spisima navodi se da je Nikočević dobio je zadatak od Mrkića da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, ali i da nabavlja vatreno oružje i predaje ga drugim osobama iz te kriminalne grupe.

Objašnjava se da to proizilazi iz komunikacija Mrkića i Nikočevića.

Prema tom dokumentu, da okrivljeni Mrkić 9. decembra šalje Nikočeviću poruke sadržine: “Imaš li neku pucu ođe, da dam jednom drugu mom, da ne idem u Nk sad zbog toga”.

Na to mu, piše, optuženi Nikočević istog dana odgovara: “Sad mi bi ovaj, ima jednu tetku... Dao je jednom da mu je odradi kao nova... mislim da je urađena u maskirno... Za 15 min je mogu uzet... Ajde vidi kako, đe... biće kod mene”...

16. februara održaće se, prema najavama, kontrola optužnice protiv grupe Mrkića i Veljovića. Iz SDT-a taj su akt dostavili podgoričkom Višem sudu 24. januara. Kao organizatora kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, označen je Mrkić, koji je u bjekstvu, dok se bivši prvi policajac tereti za zloupotrebu službenog položaja...

Dalje se navodi da 3. januara 2021. godine, organizator te iste ekipe šalje Nikočeviću poruke sadržine: “Ovaj Željko sedi u Baron preko puta Volija na Stari... Pogledaj to malo, pa nije žurba, ali ako ti se ukaže prilika ili nogu ili ruku mu slomi”.

Tužioci konstatuju da se iz komunikacija Aleksandra Mrkića i Muja Nikočevića (chat KGRVKU-92673B) proizlazi da Mrkić 22. septembra 2020. godine traži da prebije izvjesnog Nedžada.

“Oli izbit onog Nedžada kad se ovo malo razmakne... Ali, tako da ne može na noge... Sprej u lice a onda macom po nogama”.

Potom navode i slučaj od 22. i 23. novembra 2020. godine, kada Mrkić od istog sagovornika porukama zahtijeva da naudi Željku Bulatoviću:

“... Slao poruke okrivljenom Nikočević Muju u kojima mu saopštava da ga je okrivljeni Bulatović Željko spomenuo u odbrani koju je dao pred Specijalnim državnim tužilaštvo, da mu se zbog toga treba osvetiti, te mu pojašnjava da to lice treba ispratiti i raniti”, navodi se u dokumentima Specijalnog tužilaštva.

Za 16. februar zakazana je kontrola optužnice protiv te grupe.

Iz SDT-a taj su akt dostavili podgoričkom Višem sudu 24. januara.

Kao organizatora kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, označen je Mrkić, koji je u bjekstvu, dok se bivši prvi policajac tereti za zloupotrebu službenog položaja...

SDT ga optužuje da je povjerljivim informacijama pomagao u ilegalnim poslovima. Veljović je to u istrazi negirao, navodeći da je radio svoj posao, odnosno istraživao Mrkića, a ne pomagao mu.

Optužnica je podignuta protiv Mrkića, Veljovića, Nikočevića, Arsenija Kalezića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Nakon što su podigli optužnicu, tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni Aleksandar Mrkić u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore:

“A čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V. V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca”...

Objasnio je da su u izviđaju i istrazi prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja i da je Veljović, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj - tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije:

“Čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla”.

Optužnicom je predloženo da se Veljoviću, Nikočeviću i Nikoli Mrkiću produži pritvor, a da se okrivljenima Aleksandru Mrkiću, Bubanji, Lečiću, Anđelkoviću, Gluščeviću, Bačiloviću i Elnagaru za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Znam da ga poštuješ...

Vijesti su objavile da tužioci, između ostalog, terete Veljovića da je znao da se spremaju pretresi na više lokacija kako bi se spriječili sukobi bezbjednosno interesantnih osoba, ali je to iskoristio kako bi pomogao pripadnicima kriminalne organizacije Mrkića da oružje sklone na sigurno dok ne prođe kontrola. “U petak će biti izvršen pretres kuće gdje stanuje (Nikočević), neka skloni ako ima nešto interesantno”, piše u poruci Veljovića upućenoj Mrkiću na skaj aplikaciji, navode iz SDT-a.

U spisima protiv te grupe, objašnjava se da je nekadašnji šef policije, a kasnije i savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, protivpravno iskoristio službene položaje nakon saznanja da su službenici kriminalističke policije pripremili akcije usmjerene na sprečavanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata.

Objašnjava se da su pripadnici Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica, došli do operativnih saznanja koja ukazuju na nove sukobe bezbjednosno interesantnih lica i sa njima povezanih osoba i da je zbog toga najmanje njih 20 sa područja Podgorice, Danilovgrada i Cetinja nabavljalo oružje, municiju i eksplozivne naprave...

Između ostalog na spisku je bio i Mrkićev saradnik Mujo Nikočević, pa Veljović ovom javlja jer “znam da ga poštuješ”...

Bonus video: