Šta je sa službenom zabilješkom o napadu na Željka Ivanovića: Napadač iz BiH i dobrovoljci...

Rasprava na Odboru za bezbjednost i odbranu i o slučaju napada na jednog od osnivača Vijesti 2007. godine

32095 pregleda 92 reakcija 15 komentar(a)
Šuković, Foto: Luka Zeković
Šuković, Foto: Luka Zeković

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković kazao je da je ne zna šta se dogodilo sa službenom zabilješkom koju je načinio povodom napada na Željka Ivanovića 2007. godine, a u kojoj je konstatovano da je tadašnjeg tadašnjeg direktora Vijesti napala osoba iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Šuković je u vrijeme napada na Ivanovića bio načelnik Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala.

Odgovarajući na pitanje poslanika Pokreta Evropa sad (PES) Miloša Pižurice, on je rekao da je u tom slučaju svoja obavještenja o tom slučaju proslijedio nadređenima koji je o tome trebalo da obavijeste tužioca.

"Odjeljenje za organizovani kriminal u kome sam bio načelnik je posjedovalo određene operativne podatke visokog stepena tačnosti u odnosu na napad na Željka Ivanovića, vlasnika Vijesti i proslijeđeno je tadašnjem pomoćniku direktora za sektor krim policije, direktoru i svima kome treba. To je tačno. Ima i način kako smo došli do tog podatka koji je dosta pouzdan. Ta zabilješka mislim da se kasnije tražila ili pojavila komisiji za napad na novinare. Mislim da je ta zabilješka završila na komisiji za novinare", rekao je Šuković na današnjem saslušanju pred Odborom za bezbjednost i odbranu.

Na pitanje predsjednika Odbora Miodraga Lakovića da li to znači da je neko na određenom nivou iznad njega zadržao informaciju, opstruirao pravdu i onemogućio da se sprovede istraga, Šuković je rekao da nema informaciju šta je dalje bilo sa zabilješkom.

"To je proslijeđeno po zakonu na dalje adrese. Da li je ona proslijeđena na druge adrese Uprave policije koje treba da se bave tim stvarima čija je to nadležnost, nemam podatak. Imam i razlog zašto nemam. Kad je došlo do ovoga sa fabrikom mojkovačkom, mi smo svi smijenjeni i nemam podatak šta je bilo sa tom zabilješkom. Ne znam ko je upoznavan", rekao je Šuković.

Na pitanje Pižurice, da li je tačno da se po toj službenoj zabilješci nije postupalo, Šuković je odgovorio potvrdno.

"Tako je, zato što su zbog tog napada već pravosnažno osuđena lica. Znate o kome se radi, što nas je dodatno podstaklo da napišemo ovu stvar jer mi smo imali odličan izvor tih podataka", poručio je Šuković.

Na pitanje Pižurice zašto nije o službenoj zabilješci obavijestio nadležnog tužioca ili bilo koga u pravosudnom sistemu da bi se po njoj moglo postupati i da bi se pravi krivac kaznio, Šuković je rekao da to nije njegova nadležnost.

"Moja nadležnost kao načelnika tad je Specijalno tužilaštvo isto kao dan danas. Zabilješku prosleđujem tadašnjem pomoćniku za sektor krim policije da je proslijedi tužiocu. Tu je i ova nelogičnost Andreja Milovića da sam tražio osnovnog tužioca da uhapsi Spajića. Nisam deset godina ušao u Osnovno tužilaštvo. Ne znam te ljude. Zabilješka je proslijeđena na višu instancu da se upozna tužilaštvo. Ne znam šta je bilo sa tom zabilješkom", rekao je Šuković.

Ivanović je napadnut 2007. godine kada je izašao iz restorana "Ribnica", gdje je kolektiv proslavljao deceniju osnivanja lista.

Nakon što je napustio restoran, dvojica mladića napala su palicama Ivanovića, dok je treći, koji je imao fantomku na glavi i nadgledao.

Za to vrijeme, svu trojicu čekao je vozač u "golf"-u, što je registrovala kamera na obližnjoj Osnovnoj školi "Savo Pejanović".

Ivanović je tada rekao da iza napada na njega stoji "lično bivši premijer Milo Đukanović i njegova familija, bilo biološka ili kriminalna". Đukanović je zbog toga tužio Ivanovića.

Policija je u Nikšiću 14. septembra 2007. godine uhapsila Radomana Petrušića i Mitra Blagojevića, koji su u maju 2008. presudom Osnovnog suda osuđeni na po četiri godine zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja teške tjelesne povrede Ivanoviću.

Ivanović je još na početku suđenja rekao da je riječ o dobrovoljcima, jer se pokazalo da ti "napadači" ne znaju kako i gdje se odigrao napad.

Bonus video: