Da prođu izbori, pa onda deremo: "Prljavi" policajci i vođe kavčana tvrdili da imaju dozvole za ubijanja

Odbjegli policajac Ljubo Milović krajem jula 2020. godine poručivao da su im s vrha odobrena smaknuća, ali i sugerisano da to čine nakon izbora. Đe baš sad da se koči, kad se zalet uhvatio”, pita Vujotić dva dana nakon ubistva Alana Kožara i Damira Hodžića

72054 pregleda 133 reakcija 132 komentar(a)
Obećavali da neće ubijati do izbora, ako Vukotića zadrže u zatvoru: Jovan Vukotić, Foto: Savo Prelević
Obećavali da neće ubijati do izbora, ako Vukotića zadrže u zatvoru: Jovan Vukotić, Foto: Savo Prelević

Odbjegli policajac Ljubo Milović poručivao je krajem jula 2020. godine šefovima kavačkog klana - da im je odobreno da ubijaju, ali da prije izbora to čine samo ako moraju, a da nakon 30. avgusta “deru”...

To je napisao u grupnom čatu Radoju Zviceru i Milanu Vujotiću, koje obavještava da je od “Laza” tražio da iz zatvora ne puštaju šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića, dok ne prođu izbori - jer u tom slučaju ne važe njihovi dogovori.

Vukotića u razgovoru oslovljavaju sa “Šklempo”...

Prema njegovim tvrdnjama, o tome je razgovarao sa dvojicom Lazovića - tadašnjim pomoćnikom direktora Uprave policije Zoranom i njegovim sinom, sada uhapšenim Petrom.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nijesu odgovorili na pitanja Vijesti da li je zbog toga ikada saslušavan Zoran Lazović i ako jeste, kakav status ima taj dugogodišnji funkcioner tajne i javne službe.

“Ja reko’ danas Lazu nek ne puštaju Šklempa dok izbori prođu”, piše im Milović sakriven iza nika Oficir.

Kada mu Zvicer odgovori da “za njega (Vukotića) ne važi ništa, to neka znaju”, Milović objašnjava i da je zbog toga i tražio da ga ne puštaju.

Zvicer, koji u tom trenutku koristi nadimak Born, poručuje “Eto tako”, a Vujotića, sakrivenog iza nika Amico, zanima što je na to rekao Lazo.

Tada ih Oficir obavještava i da su, navodno, dobili dozvolu da ubijaju.

“Prije 3-4 dan sam sa starijim sjedio i on mi sam kaže - nemoj do izbora što se ne mora, pod uslovom da se ne naškodi i ne napravi šteta prem vama. Posle izbora neka deru. Al’ baš tako mi rekao - što se mora neka rade i sad, al’ povesti računa da bude što manje”, piše Milović 25. jula 2020. godine.

Taj razgovor vode nepuna dva dana nakon što su u Grčkoj likvidirani vođa barskog ogranka škaljarskog klana Alan Kožar i važna karika u tom klanu, Užičanin Damir Hadžić.

“Đe baš sad da se koči, kad se zalet uhvatio?”, pita Vujotić, a policajac pojašnjava da ne računa ona što je bilo vani.

“Ovo je bilo vani, ne važi. Greota bi bilo stat’ kad je dobra serija”, piše on.

Fotografija Milana Vujotića sa Skaj kriptovane aplikacije
Fotografija Milana Vujotića sa Skaj kriptovane aplikacijefoto: Skaj/Vijesti

Tu prepisku Milović odmah šalje kolegi iz klana i policije Ivanu Stamatoviću, uz poruku: “Da lakše i ljepše zaspiš”.

“Ti si brat”, odgovara mu sada odbjegli Stamatović.

U trenutku kada se Milović dopisuje sa šefovima klana, Vukotić je bio u Istražnom zatvoru zbog optužbi kojih je kasnije oslobođen - da je, sa sada pokojnima Milićem Minjom Šakovićem i Igorom Dedovićem, pokušao da ubije dvojicu navodnih članova kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Iz pritvora je pušten 28. jula, nakon što mu je ukinut pritvor. Policajci u ga uhapsili nepun sat kasnije i vratili u Spuž, iz kog je ponovo morao biti pušten nekoliko sati kasnije, nakon što je utvrđeno da je navodno “greškom” uhapšen.

Prioritetna meta

U to vrijeme apsolutni vođa organizovane kriminalne grupe škaljarski klan bio je prioritetna meta suprotstavljenog tabora. Uz pomoć “prljavih” policajaca kavčani su ga nišanili u spuškom zatvoru, na sahranama, ispred policijske stanice u Kotoru...

Tokom jedne sesije razgovora, Zvicer na čatu sa Petrom Lazovićem i Milovićem u ljeto 2020. godine poručuje da će nekog žrtvovati “samo da ga oderemo”...

Lazović mu je tada objasnio da je Vukotić u strahu i da koristi dva blindirana automobila:

“Moramo pametno... Dvije blinde ima. Crnu i sivu. Brate, riješio si mnogo veće hajduke, a ne ovu ženu”, piše on i danima šalje fotografije Vukotića, automobila koje koristi...

Nakon što Zvicer konstatuje da mu je Vukotić svojevremeno pucao na ženu i desetogodišnje dijete, Lazović dodaje: “Za to ga treba zapaliti i puštit’ da sagori.”

“Moram ga riješiti kako mi oči u glavi stoje”, odgovara Zvicer.

Specijalno državno tužilaštvo u januaru je podiglo optužnicu protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnog Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Članovima te grupe SDT je označilo i Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, zatvorskog policajca Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića. Među Zvicerovim plaćenicima za te poslove, po tvrdnjama tužilaštva bili su i jedan od najspremnijih vojnih specijalaca Borko Bešović, državni prvak u padobranstvu, vatrogasac-spasilac Saša Dragojević i Boris Pejović.

Terete ih da su Vukotića planirali da ubiju dok je bio u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, a Jovanovića dok je boravio u Kotoru u zgradi Pentagon.

U drugom predmetu SDT tereti Petra Mujovića, da je po nalogu Zvicera i Slobodana Kašćelana trebalo da ubije Vukotića 31. jula 2020. u Baru, i to na sahrani njegovog kuma i vođe barske grupe Alana Kožara.

Vukotić je tri dana prije sahrane Kožara izašao iz pritvora pošto je usljed nedostatka dokaza oslobođen od optužbi da je pokušao ubistvo Radonjića i Stupara.

Taj navodni plan je propao jer Vukotić nije dolazio na sahranu već je, kako se navodi u optužnici, boravio u kući porodice Kožar. Drugi plan po kojem je Mujović trebalo da ubije Vukotića je prilikom glasanja na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, međutim Vukotić nije došao na glasanje.

Mujović je prema navodima optužnice bio dio i trećeg plana ubistva Vukotića, koja nije uspjela - u oktobru 2020. godine ispred zgrade kotorske policije, prema navodima istrage, trebalo je da puca u vođu škaljaraca.

I o tom planu Lazović je pričao sa Zvicerom, kom se požalio da je Mujović priznao sve iste noći kada je uhapšen, a potom ga naučio da šalje advokata kako bi Nikšićaninu objasnili da treba da ćuti... Objasnio im je da je Mujović policijskim inspektorima rekao da mu je obećano pola miliona eura ako te noći ubije vođu škaljaraca.

Tokom noći Nikšićanin je promijenio iskaz i odgovarao je samo zbog nedozvoljenog držanja oružja...

Kotoranina je tada smrti spasio njegov tjelohranitelj Dragoljub Ćetković, koji je ispred policijske stanice razoružao Nikšićanina.

Vukotić je ubijen u Istanbulu u septembru prošle godine, a tamošnji istražitelji sumnjiče 16 osoba da su po nalogu kavačkog klana učestvovali u toj likvidaciji.

Zvicer i Milović su u bjekstvu, a Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine pod optužbom da je kao policijski službenik radio za mafiju, a ne protiv nje.

Bonus video: