Slučaj proglašenja smrti s vrata još kod tužilaca: Saslušavaju svjedoke nakon četiri godine

Zavod za hitnu medicinsku pomoć sproveo disciplinski postupak, pa jedna od dvije zaposlene kažnjena u visini od 20 odsto mjesečne zarade u trajanju tri mjeseca

22903 pregleda 64 reakcija 5 komentar(a)
Proglašenje smrti s vrata još kod tužioca, Foto: BORIS PEJOVIC
Proglašenje smrti s vrata još kod tužioca, Foto: BORIS PEJOVIC

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici četiri godine istražuje predmet u vezi sa ponašanjem zaposlenih podgoričke Hitne pomoći prema Huriši Emini dan prije i na dan njene smrti, u oktobru 2019. godine.

“U ovom tužilaštvu povodom smrti lica H. E. formiran je predmet protiv nepoznatog počinioca. Postupajući državni tužilac preduzima zakonom sve predviđene mjere i radnje, u toku su saslušanja svjedoka u ovom predmetu”, rekao je rukovodilac podgoričkog tužilaštva Duško Milanović.

Huriša Emini, onkološka pacijentkinja, preminula je 19. oktobra 2019, dan pošto su, tvrdi njena porodica, ljekari podgoričke Hitne “zbog neprijatnog mirisa prostorije”, odbili da joj pruže njegu i daju terapiju.

Suprug Nedžat, tada je ODT u Podgorici, uz podršku Prave Crne Gore, podnio krivičnu prijavu.

20

odsto od tri plate kažnjena je doktorka zbog teže povrede radne obaveze

U međuvremenu, kako je redakciji ispričala porodica pokojnice, informisani su da je povodom slučaja od 19. oktobra 2019. protiv jedne doktorice XX (ime poznato redakciji), tada zaposlene u podgoričkoj Hitnoj, pokrenut disciplinski postupak za težu povredu radne obaveze i da je novčano disciplinski kažnjena.

“Protiv tada zaposlene dr XX, doktorice u timu za Hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, Zavod za hitnu medicinsku pomoć pokrenuo je postupak za utvrđivanje odgovornosti za težu povredu radne obaveze iz člana 37 stav 1 Opšteg kolektivnog ugovora ‘neizvršavanje ili nesavjesno neblagovremeno ili nemarno vršenje radne obaveze, odnosno ako zaposleni neopravdano odbije da izvrši obaveze predviđene ugovorom o radu’. Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, zaposlena je oglašena odgovornom na osnovu Odluke br. 7214 od 12. 06. 2020. godine i izrečena je disciplinska mjera novčana kazna u visini od 20 odsto mjesečne zarade u trajanju tri mjeseca”, piše u odgovoru koji je Zaštitniku za ljudska prava i slobode u oktobru prošle godine dostavio direktor ZHMP Vuk Niković.

U istom odgovoru dodaje se i da u vezi sa postupanjem druge doktorice XY (ime poznato redakciji), za koju su iz Zavoda dopise dostavili Ministarstvu zdravlja i Ljekarskoj komori, Zavodu nisu dostavljeni odgovori.

“Nedostavljanje izvještaja o sprovedenim radnjama za izvršenje datih preporuka, bila je pravna obaveza menadžmenta iz 2020. godine, koji nije dostavio tražena akta”, piše u odgovoru direktora ZHMP, koji je Ombudsmanu dostavljen 23. oktobra 2023. godine.

Porodica Huriše Emini u proljeće prošle godine obratila se podgoričkom tužilaštvu, sa molbom da ih informišu o statusu predmeta u odnosu na prijavu koju su podnijeli uz podršku Prave Crne Gore.

“Dan uoči smrti moje supruge Huriše Emini, dana 18. 10. 2019, radnici Hitne pomoći nisu htjeli ni da uđu u prostoriju gdje se moja bolesna supruga nalazila, kako bi joj ukazali ljekarsku pomoć”, naveo je, pored ostalog, suprug pokojnice u tom obraćanju i dodao i da se navodi mogu vidjeti na video-snimku.

Snimak je i tada objavio dio medija, a snimak je dostavljen i nadležnima, pored ostalih, i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Pokojna Huriša, kako je ranije ispričala porodica, bolovala je od kancera i trpjela je bolove, zbog čega su često pozivali hitnu pomoć, kako bi joj dali neophodnu terapiju.

“Dana 19. 10. 2019. godine... moja supruga je preminula, pa sam zajedno sa porodicom pozvao Hitnu pomoć, kako bi u skladu sa zakonom došli na lice mjesta i konstatovali smrt pacijenta... Kada je ekipa Hitne pomoći stigla u stan, što se takođe jasno vidi na snimku, medicinska sestra je samo pošla do vrata prostorije u kojoj je ležala moja mrtva supruga i bez približavanja, sa vrata, konstatovala smrt, dok se druga medicinska sestra sa rukama u džepovima šetala po stanu”, dodao je Nedžat Emini u molbi koju je lani uputio ODT-u.

Emini sa petoro djece živi u podgoričkom naselju Konik. Nakon smrti supruge i mišljenja institucije Zaštitnika, obraćao se Vladi, Ministarstvu pravde u vrijeme mandata Zorana Pažina...

Na sva obraćanja porodice pokojne Huriše, kako su lani redakciji ispričali Nedžat i njegov sin Elmedin, reagovala je jedino institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda - krajem 2019. kada su objavili mišljenje o postupanju zaposlenih ZHMP, te u oktobru prošle godine, kada su porodicu informisali o radnjama koje su preduzete u odnosu na te zaposlene.

Bonus video: