SDT formirao predmet povodom davanja azila stranom državljaninu

Ministar pravde Andrej Milović ranije danas kazao da je postupak u toku pred SDT-om oko davanja azila Telmanu Ismailovu, te da je bivši premijer Dritan Abazović "prvoosumnjičeni u predmetu". Iz VDT-a saopštili da nosioci javnih funkcija imaju i odgovornost više, kako saopštavanjem informacija koje ne odgovaraju činjeničnom stanju ne bi dovodili javnost u zabludu, što nikome nije u interesu

12215 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Specijalnom državnom tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet koji se odnosi na davanje azila stranom državljaninu i tek treba utvrditi da li je učinjeno krivično djelo i ko su njegovi eventualni učinioci.

To su saopštili iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), ne precizirajući o kojem je konkretno predmetu riječ.

Ranije danas ministar pravde Andrej Milović je kazao da je postupak u toku pred SDT-om oko davanja azila Telmanu Ismailovu, te da je bivši premijer Dritan Abazović "prvoosumnjičeni u predmetu".

O tome je bilo riječi i na nedavnoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu - tada je Milović rekao da se Ismailov, koji je optužen za dvostruko ubistvo, druži sa Abazovićem i ide na svadbu njegovog savjetnika. Ministar pravde je takođe rekao da se istražuje za Abazovića i URU da su dobili od pet do sedam miliona za Ismailova.

"Vrhovno državno tužilaštvo, kao krovno tužilaštvo državnotužilačke organizacije, od svih nosilaca javnih funkcija, predstavnika političkih partija, kao i od svih građana očekuje odgovornost u javnom diskursu, koja podrazumijeva suzdržavanje od saopštavanja informacija koje jedino i isključivo mogu biti u nadležnosti državnih tužilaštava. Sva državna tužilaštva blagovremeno će saopštavati javnosti informacije koje je u određenoj fazi postupka moguće objelodaniti, uključujući i informacije o osumnjičenima u konkretnim predmetima", piše u saopštenju VDT-a.

Dodaju da nosioci javnih funkcija imaju i odgovornost više, kako saopštavanjem informacija koje ne odgovaraju činjeničnom stanju ne bi dovodili javnost u zabludu, što nikome nije u interesu.

"Kada je riječ o predmetu koji se odnosi na davanje azila stranom državljaninu, tim povodom formiran je predmet u Specijalnom državnom tužilaštvo, zaveden u upisniku za razne predmete (KTR- S 41/24) u kojima tek treba da se utvrdi da li je učinjeno krivično djelo i ko su njegovi eventualni učinioci", zaključuje se u saopštenju VDT-a.

Bonus video: