Bečićev kabinet: Milović zna proceduru za SOCTA-u, o zahtjevu odlučuje Biro

Klasifikovanu verziju SOCTA-e obavezno dobijaju najviši državni funkcioneri u čijoj je nadležnosti i borba protiv organizovanog kriminala, i među njima su glavni specijalni tužilac, šef Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktor Uprave policije, šef Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, i koordinator BOK-a, a ostali na zahtjev, rekao je "Vijestima" bivši visoki funkcioner bezbjednosnih službi

41294 pregleda 106 reakcija 77 komentar(a)
Sa sjednice Biroa za operativnu koordinaciju, Foto: Gov.me
Sa sjednice Biroa za operativnu koordinaciju, Foto: Gov.me

Tajnu verziju Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA) Andrej Milović može zatražiti po proceduri koja mu je zvanično objašnjena "još polovinom januara", o tom zahtjevu odlučuje Biro za operativnu koordinaciju (BOK), ali nije jasno je li ministar pravde to uradio, kao ni može li je dobiti, prozilazi iz odgovora koje su "Vijesti" dobile iz kabineta Alekse Bečića.

Milović je nedavno rekao da već dva mjeseca ne može da dobije taj dokument da bi znao ko su bezbjednosno interesantna lica kako bi, nagovijestio je, izbjegao susrete sa njima, za koje ga je na javnoj i tajnoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost optužio šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković.

Odgovarajući na te optužbe on je u subotu rekao "Vijestima" da "transparetno" sjedi u lokalima, ide po slavama gdje ima mnogo ljudi pa i bezbjednosno interesntnih lica, ali da u nekim od tih lokala sjede i sudije, tužioci, policajci, političari...

"Ne mogu da znam ko su BIL lica dok me država ne obavijesti. Ja sam član Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Znate li da ja ne mogu da dobijem SOCTA-u već dva mjeseca? Dvaput sam se obraćao koordinatoru službi Bečiću - jednom redovnim aktom i drugi put urgencijom. Meni još nije kao članu Vijeća za nacionalnu bezbjednost dostavljena SOCTA, da znam ko su lica, da mogu da pročitam iz zvaničnih dokumenata države Crne Gore ko je koji klan, ko radi za koga, ko je sa kim, da bih mogao da kreiram sebi i putanje kretanja i slično", rekao je Milović u emisiji na TV A plus.

Bečićev kabinet saopštio je da je Miloviću "dobro poznata procedura" za dobijanje dokumenta.

"Ministar pravde je u odnosu na predmetne dopise uredno dobio odgovor koji mu je potpredsjednik Vlade i koodinator BOK-a uputio još polovinom januara mjeseca, tako da je ministru dobro poznata procedura vezana za predmetno pitanje", odgovoreno je iz kabineta potpredsjednika Vlade koji je i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju (BOK), na pitanje da li je Milović tražio i dobio ovaj dokument.

"Podsjećamo vas na poznate činjenice, da je važeća SOCTA 2021 objavljena još početkom 2022. godine, da je javna verzija dostupna na sajtu Vlade, a da klasifikovanu verziju dostavlja Uprava policije po unaprijed utvrđenoj listi ograničenog broja korisnika po fuknkcionalnom principu saglasno propisima kojima je uređeno to pitanje. Među korisnicima kojima se po funkcionalnom principu dostavlja klasifikovana verzija SOCTA nema najvećeg broja članova Vlade, kao ni najvećeg broja članova Vijeća za nacionalnu bezbjednost", odgovorio je Bečićev kabinet na pitanje ko ima pravo da posjeduje SOCTA-u.

Tu verziju SOCTA-e po propisima koji su označeni stepenom tajnosti obavezno dobijaju najviši državni funkcioneri u čijoj je nadležnosti i borba protiv organizovanog kriminala, i među njima su glavni specijalni tužilac, šef Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktor Uprave policije, šef Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, i koordinator BOK-a, a ostali na zahtjev, rekao je "Vijestima" bivši visoki funkcioner bezbjednosnih službi.

Iz Bečićevog kabineta je objašnjeno da o svim zahtjevima koji se upućuju BOK-u o različitim pitanjima, pa i zahtjevima za dostavljanje klasifikovane verzije SOCTA drugim korisnicima mimo onih definisanih po fukncionalnom principu ne odlučuje kooordinator BOK-a, niti bilo koji pojedinac, već BOK.

"Generalno posmatrano nakon 100 dana rada Vlade, naše je zadovoljstvo što se u bezbjednosnom sektoru konačno mnogo više radi nego priča, čemu svjedoči kontinuirana i svakodnevna odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, praćena brojnim hapšenjima i procesuiranjima, tako da zahvalnost svim časnim službenicima koji nam pomažu i poruka da nećemo dozvoliti da bilo šta skrene pažnju sa suštine oličene u odličnoj saradnji i beskomprimisnoj borbi policijskih struktura, SDT-a i nadležnih tužilaštava u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa", saopšteno je iz Bečićevog kabineta.

Javna verzija SOCTA-e bavi se između ostalog pitanjima krijumčarenja i distribucije narkotika, oganizovanim kriminalnim grupama i njihovima djelovanjem, pranjem novca, krijumčarenjem oružja i cigareta, ilegalnim migracijama, sajber kriminalom, terorizmom i ekstremizmom. U tajnoj verziji precizno su navedena imena šefova i pripadnika OKG, konkretnim načinima na koje rade, povezanošću sa inostranim OKG, itd.

Prošlog decembra Bečić je najavio da će novi međuresorni tim izraditi novu SOCTA-u te da će biti formiran i tim koji će se baviti prikupljanjem i razmjenom podataka o osobama za kojima su raspisane nacionalne i međunarodne potjernice.

Bonus video: