Ustavni sud potvrdio da je Ireni Radović povrijeđeno pravo na pristup sudu

Ustavni sud u odluci je, između ostalog, naveo da se načelni pravni stav nije mogao retroaktivno primijeniti na slučaj Irene Radović

18232 pregleda 72 reakcija 13 komentar(a)
Radović, Foto: Boris Pejović
Radović, Foto: Boris Pejović

Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da je Ireni Radović u sudskom postupku za poništaj njenog razrješenja sa dužnosti viceguvernerke Centralne banke Crne Gore (CBCG) povrijeđeno pravo na pristup sudu sadržano u pravu na pravično suđenje, te je ukinuo rješenje Vrhovnog suda Crne Gore kojim je 2021. godine, odbijena njena revizija.

To su saopštili njeni advokati Goran Rodić i Siniša Gazivoda.

Oni su podsjetili da je Skupština razriješila Radović u julu 2018. godine sa dužnosti viceguvernera, a po njenoj tužbi Upravni sud se oglasio nenadležnim i predmet uputio Osnovnom sudu na odlučivanje.

Takvu odluku potvrdio je tada i Vrhovni sud navodeći da suđenje treba da se odvija pred Osnovnim sudom u Podgorici.

"Nakon što je dva puta presudama Osnovnog suda u Podgorici utvrđivano da je Radović nezakonito razriješena, Vrhovni sud donio je načelni pravni stav da, uprkos ustavnom principu međusobne ravnoteže i kontrole između grana vlasti, sud ne može preispitivati zakonitost odluka o razrješenju koje donosi Skupština", navode Rodić i Gazivoda.

Oni pojašnjavaju da je taj načelni pravni stav poslužio da se odbaci kao nedozvoljena tužba za poništaj razrješenja, što je 2020. godine potvrdio i Vrhovni sud Crne Gore, iako je prethodno odlučio da postoji nadležnost redovnih sudova za ovaj predmet.

Oni su se zbog toga ustavnom žalbom obratili Ustavnom sudu, koja je usvojena 7. februara ove godine.

Ustavni sud u odluci je, između ostalog, naveo da se načelni pravni stav nije mogao retroaktivno primijeniti na slučaj Irene Radović.

"Podsjećajući da ova pravna bitka traje već petu godinu od podnošenja tužbe i da vrijeme potvrđuje da su naši argumenti bili utemeljeni očekujemo da će u najskorije vrijeme biti stavljena tačka na ovaj slučaj i da će pravosnažno biti utvrđeno da je razrješenje Radović sa dužnosti viceguvernera bilo nezakonito", zaključili su advokati Rodić i Gazivoda.

Bonus video: