Suđenje za nesavjesno liječenje Danke Кomnenić; Laušević: Nema vakcine koja pokriva sve serotipove pneumokoke

Laušević je pojasnio da ne zna da li je serotip pneumokoke kojim je Komnenić bila zahvaćena obuhvaćen vakcinom koja se daje u Crnoj Gori pacijentima nakon odstranjivanja slezine

6389 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Član sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici prof.dr Dragan Laušević juče je na suđenju ljekarima Vladimiru Dimovu, Edinu Lameževiću i Miodragu Pavličiću, optuženi za nesavjesno liječenje pacijentkinje Danke Кomnenić (32) koja je preminula 18. marta 2016. godine, izjavio da nema vakcine koja pokriva sve serotipove pneumokoke.

"Nema vakcine koja pokriva sve serotipove pneumokoke koja je poslije odstranivanja slezine prouzrokovala pogoršanje zdravstvenog stanja Danke Komnenić i na kraju smrti ove pacijentkinje", izjavio je Laušević juče u Višem sudu u Podgorici, pred vijećem kojim predsjedava sudija Milena Matović.

Laušević je pojasnio da ne zna da li je serotip pneumokoke kojim je Komnenić bila zahvaćena obuhvaćen vakcinom koja se daje u Crnoj Gori pacijentima nakon odstranjivanja slezine.

"Postoji preko 90 vrsta pneumokoke i nema vakcine koja pokriva sve serotipove. U medicini ne postoji mogućnost stoprocentne zaštite već je zadatak vakcine da smanji rizik od obolijevanja", naglasio je Laušević.

Odgovarajući na pitanje branioca optuženog Dimova, advokata Dragoljuba Đukanovića, kazao da prilikom sačinjavanja nalaza i mišljenja članovi Odbora nisu imali nalaz koji bi pokazao serotip pneumokoke od koje je preminula Komnenić i da li je ta vrsta bila obuhvaćena vakcinom koja se koristi u Crnoj Gori.

"Serotip nam je bitan da bi znali da li bi vakcina djelovala kod pacijentkinje Komnenić. Nismo imali nalaz izolacije iz krvi nakon smrti pacijentkinje. Ne znam da li je postmortem uziman nalaz krvi iz nekog organa", kazao je Laušević.

Dodao je da se iz krvi pacijenta prvo izoluje pneumokoka pa zatim posebnom analizom određuje serotip.

Nakon ovakvog izjašnjenja Lauševića, Viši sud je naložio da se od Doma zdravlja u Podgorici i Instituta za javno zdravlje pribavi podatak da li je za života Danke Komnenić rađena hemokultura krvi.

Optuženi ljekari su ranije u odbrani naveli da odbacuju navode optužnice i izrazili đaljenje zbog smrti pacijentknje.

Prema navodima optužnice, ljekari su propustili da pokojnoj Komnenić nalože da primi obaveznu vakcinu nakon hirurškog odstranjivanja slezine. Optužnicom je predstavljeno da je kod sada, pokojne pacijentkinje, prilikom ljekarskog pregleda konstatovana cista na slezini. Posle konsultacije sa ljekarima, odlučeno je da se operiše nakon porođaja.

U novembru 2015. godine, hirurg dr Vladimir Dimov, kome su u ovoj operaciji asistirali Lamežević i Pavličić, je hiruškim putem, osim ciste uklonio i slezinu. Operacija je urađena lakroskopskom metodom.

Kako se navodi u optužnici, oni su propustili da odmah nakon operacije, što su bili obavezni po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, da daju vakcinu pacijentkinji, jer u slučaju potpunog uklanjanja slezine, obavezna je imunizacija pacijenta. Vakcina, koja se mora primiti najduže 14 dana poslije uklanjanja slezine, nikada nije data Danki Komnenić, niti je u otpusnoj listi navedeno da se pacijent mora imunizovati u roku od dvije nedjelje.

Bonus video: