Ponovo odloženo ročište za kontrolu optužnice protiv Raičevića

Branilac je naveo da odbrana nema sve kopirane spise predmeta, te da je potrebno kraće vrijeme za pripremu odbrane, da bi se upoznali sa spisima predmeta

2244 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ročište za kontrolu optužnice protiv Jugoslava Raičevića, službenika Uprave policije optuženog da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, danas je ponovo odloženo u Višem sudu u Podgorici. Naredna kontrola optužnice zakazana je za 27. februar.

Predsjednik vasnraspravnog vijeća, sudija Boris Savić, prihvatio je predlog odbrane, advokata Miloša Vuksanovića, da se ročište odloži.

Branilac je naveo da odbrana nema sve kopirane spise predmeta, te da je potrebno kraće vrijeme za pripremu odbrane, da bi se upoznali sa spisima predmeta.

Optužnicom je predstavljeno da je Raičević početkom 2020. godine, u Crnoj Gori, postao pripadnik kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Srbije i drugih država Evrope organizovao optuženi Darko Šarić, a čiji pripadnici su postali, pored, za sada, neidentifikovanih lica, optuženi Lazarević Dejan, Stanojković Bojan, Odović Danilo, Bošković Aleksandar, Spasojević Nikola, Stojanović Danilo, Radovanović Milutin, Mirković Duško, Andrejić Stefan, Vukić Marko, Radovanović Uroš, Vučinić Milan, Šarić Arso i Šarić Duško, te protiv kojih se po optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Srbije od 12. 10. 2022. godine, pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi krivični postupak zbog krivičnih djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, teško ubistvo, izazivanje opšte opasnosti u saizvršilaštvu, izazivanje opšte opasnosti u saizvršilaštvu u pokušaju, dva krivična djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, lažno prijavljivanje u saizvršilaštvu, te produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U optužnici se dodaje da je u djelovanju kriminalne organizacije planirano da se primjenjuje nasilje i zastrašivanje, radi realizacije kriminalnog plana i vršenja neodređenog broja krivičnih djela teško ubistvo.

Okrivljeni Raičević je imao zadatak da samoinicijativno i po naređenjima i uputstvima organizatora, koja mu je neposredno saopštavao pripadnik kriminalne organizacije optuženi Milan Vučinić, na teritoriji Crne Gore, kao ovlašćeni policijski službenik Uprave policije Crne Gore, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, prikuplja informacije o službenim mjerama i radnjama koje je u istom periodu policija Crne Gore preduzimala, kako u odnosu na pripadnike njihove, tako i u odnosu na pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije.

Ove informacije je posredstvom aplikacije za kriptovanu komunikaciju "Sky Ecc", kao korisnik naloga BNB5D8, prenosio optuženom Milanu Vučiniću kao korisniku "Sky Ecc" naloga A7IBNP, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora, navodi se između ostalog u optužnici.

Bonus video: