Okrivljeni negirali navode optužnice, tvrde da nemaju veze sa ubistvom Šćepana Roganovića

Vukotiću, Bajramoviću i Vujiću se sudi u odsustvu jer se nalaze u bjekstvu. Svi optužerni su negirali krivicu

8369 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Suđenje okrivljenima za ubistvo Šćepana Roganovića u Herceg Novom 13. februara 2020. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici. U ovom predmetu došlo je do spajanja dva sudska postupka, Optužnicom su obuhvačeni okrivljeni Igor Vukotić, Mili Bajramović, Krsto Vujić, Marko Radović, Igor Glavaš, Miloš Komar, Slavko Radulović, Miloš Gvozdenović i Dino Ibrahimović.

Vukotiću, Bajramoviću i Vujiću se sudi u odsustvu jer se nalaze u bjekstvu. Svi optužerni su negirali krivicu.

Optuženi Igor Glavaš je izjavio da ne priznaje krivicu.

“Ne osjećam krivicu. Neću iznositi odbranu. Neću odgovarati na pitanja”, izjavio je.

Optuženi Dino Ibrahimović ostao je pri navodima odbrane koju je iznio pred sudom.

“Ne poznajem okrivljene Igora Vukotića, Slavka Radulovića, Miloša Gvozdenovića i Marka Radovića”, naveo je on.

Optuženi Miloš Komar je ostao pri ranijoj odbrani i dodao da ne poznaje "nova lica" koja su optužena.

Takođe i optuženi Slavko Radulović je negirao izvršenje krivičnog djela.

“Nisam član nikakve kriminalne organizacije. U optužnici su navedena lica koja ne poznajem i koja nikad nisam sreo, osim MIloša Gvozdenovića. Sa njim imam poslovnu saradnju oko registracije vozila i tehničkog pregleda. I Božović Srđu poznajem poslovno, isto je kod mene registrovao vozila, a ja sam kod njega koristio limarske usluge. Porodičan sam čovjek, izdržavam petoro djece, tako da mi je ova optužnica napravila veliki problem. U optužnici je stavljeno da sam krenuo da bježim iz Crne Gore. Ja sam mnogo puta poslovno napuštao Crnu Goru i vraćao se. Nikad nisam imao namjeru da bježim i nisam nikad koristio SKY”, tvrdi Radulović.

Optuženi Miloš Gvozdenović je negirao izvršenje krivičnog djela.

“U Herceg Novom nisam bio zadnjih deset godina. Ovdje poznajem samo Slavka Radulovića, kod kojeg sam vršio servis vozila. Iz Herceg Novog ne poznajem nikog. Nisam poznavao ni sada pokojnog Šćepana Roganovića. Čuo sam za njega iz medija. Imam svoju firmu i nemam potrebu ni najmanje da se bavim nezakonitim stvarima i kriminalom. U optužnici s e navodi da sam sugerisao Slavku Raduloviću da promjeni tablice. To nije tačno. Negiram i da mi je bilo koje lice za Slavka Radulovića ostavilo novac 1,080 eura koji su mi oduzeti i nisu stečeni ilegalno, već legalno”, tvrdi optuženi Gvozdenović.

I optuženi Marko Radović je negirao izvršenje krivičnog djela i navode optužnice.

"Negiram krivicu. Nisam član kriminalne organizacije optužene za ubistvo Šćepana Roganovića. Milija Bajramovića poznajem “zdravo za zdravo”, iz diskoteke "La bamba". Vujića poznajem površno. Glavaša poznajem jer je dolazio u kafić gdje sam ja bio suvlasnik. Sa pokojnim Šćepanom Roganovićem imao sam korektan odnos. Nikad nisam koristio SKY”, izjavio je optuženi Radović.

Advokatica Maja Turković, koja zastupa oštećenu porodicu Roganović, ukazala je sudu da kao pravni zastupnik porodice gdje je svirepo ubijen mladi čovjek, prigovara svim iskazima optuženih.

"Smatram da su iskazi neistiniti, sročeni tako da se izbjegne krivična odgovornost i da su u suprotnosti sa dokazima koji su prikupljeni tokom tužilačke istrage”, istakla je advokatica Turković. Specijalno državno tužilaštvo podiglo je u oktobru 2020. godine optužnicu protiv okrivljenih za ubistvo Šćepana Roganovića.

Okrivljeni su Krsto B. Vujić iz Herceg Novog, u bjekstvu, Mili B. Bajramović zvani „Smit“ iz Podgorice, Igor D. Glavaš iz Herceg Novog, Dino A. Ibrahimović iz Bara, Miloš B. Komar iz Nikšića.

Vujić je, prema navodima optužnice, u septembru 2019., u Herceg Novom, organizovao kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali Miloš Đuričković, te okrivljeni Bajramović, Glavaš, Ibrahimović, Komar i ostali neidentifikovani, od koji je jedan po nadimku „Boki“ a drugi „Zemunac“.

Vujić je kao organizator bio zadužen za realizaciju kriminalnog plana radi neodređenog broja teškog ubistva i nedozvoljnog držanja oružja. Đuričković je bio zadužen da izvršava uputstva i naredbe organizatora kriminalne organizacije. I ostali okrivljeni su bili zaduženi da izvršavaju uputstva i naredbe organizatora kriminalne organizacije, dok se za Bajramovića navodi u optužnici, da neposredno izvršava krivićna djela teško ubistvo i da učestvuje u njihovom planiranju.

U optužnici se navodi da je okrivljeni Vujić Krsto izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi stave 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljeni Bajramović, Glavaš, Ibrahimović i Komar krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Tužilac navodi da su radi realizacije kriminalnog plana okrivljeni Vujić, Đuričković i okrivljeni Bajramović i Glavaš, 13. februara 2020. godine oko 09:05 časova, u Herceg Novom, na stepeništu, u ulici Sima Matavulja, ispred kućnog broja 21, ubili na podmukao način ubili Šćepana Roganovića, u saizvršilaštvu i po prethodnom dogovoru.

Na način što su Đuričković Miloš i okrivljeni Vujić Krsto, ostvarujući zajedničku odluku, sa umišljajem bitno doprinijeli izvršenju krivičnog djela. Tako što je Đuričković okrivljene Vujić Krsta i Bajramović Milija, svojim vozilom marke golf V dovezao od apartmana „Viva" broj 4 gdje su bili smješteni, do mjesta „Baterije", gdje se nalazio parkiran motocikl marke „pjađo", koji je nabavljen i korišćen kao prevozno sredstvo prilikom izvršenja krivičnog djela teškog ubistva Šćepana Roganovića. Po prethodnom dogovoru čekao ih u mjestu „Dragomir", kako bi ih prihvatio i prevezao nakon izvršenog krivičnog djela od navedenog mjesta do apartmana u kom su bili smješteni.

Bajramović Mili je sa umišljajem ubio Šćepana Roganovića na podmukao način, tako što je naoružan vatrenim oružjem došao do parka sa bistom Sima Matavulja, sačekao dolazak oštećenog Šćepana Roganovića koji je silazio niz stepenice iz pravca Kanli Kule u pravcu trga Nikole Đurkovića, i iznenada, na prometnom mjestu, kada se oštećeni nije nadao, prišao mu brzim koracima i bez razgovora verbalnog sukoba, iz pištolja marke „Crvena Zastava" ispalio projektile, od kojih ga je šest pogodilo. Nakon čega je okrivljeni Bajramović pobjegao u pravcu ulice Bokeljške brigade, gdje ga je čekao okrivljeni Vujić Krsto na motoru marke pjađo", nakon čega su se obojica sa navedenim motociklom udaljila do mjesta Sasoviće gdje su zapalili navedeni motocikl i pištolj marke „Crvena Zastava" model 99.

Okrivljeni Vujić i Bajramović su kao saizvršioci, izvršili krivično djelo teško ubistvo, a okrivljeni Bajramović u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a okrivljeni Glavaš krivično djelo teško ubistvo putem pomaganja. Drugom optužnicom koja je podignuta u septembru 2023., godine, okrivljeni su Igor V. Vukotić iz Kotora, koji se nalazi u bjekstvu, Slavko Radulović, Miloš Ž. Gvozdenović iz Podgorice i Marko T. Radović iz Hereg Novog.

Optužnicom je predstavljeno da su u drugoj polovini 2019., i u toku 2020., postali pripadnici kriminalne organizacije koju je organizovao Krsto Vujić. Optuženom Radoviću se stavlja na teret i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivni materija.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavao sudija Boris Savić u novembru 2023. godine, donijelo je rješenje da se spoje ova dva krivična predmeta, te da se sprovede jedinstveni postupak.

Pretodno je specijalno državno tužilaštvo, uz optužnicu iz septembra prošle godine, predložilo da se spoje ova krivična postupka, što je sud prihvatio.

Bonus video: