Rajnke Markoviću: Ambasada SAD-a uvažava planirani strateški pristup reformi državnotužilačke organizacije

“Izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu stvoriće uslove za intenzivniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i obezbjeđivanje vladavine prava, samim tim i povećanje povjerenja građana u rad Državnog tužilaštva”

3300 pregleda 2 komentar(a)
Marković i Rajzing Rajnke, Foto: Vrhovno državno tužilaštvo
Marković i Rajzing Rajnke, Foto: Vrhovno državno tužilaštvo

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori uvažava planirani strateški pristup reformi državnotužilačke organizacije vrhovnog državnog tužioca (VDT) Milorada Markovića.

To je tokom sastanka sa Markovićem, koji je održan u prostorijama Vrhovnog državnog tužilaštva, saopštila ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu stvoriće uslove za intenzivniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i obezbjeđivanje vladavine prava, samim tim i povećanje povjerenja građana u rad Državnog tužilaštva”, kazala je Rajnke.

Marković je upoznao Rajnke sa prioritetima u radu u narednom periodu i tom prilikom, kako se navodi, istakao važnost rješavanja pitanja nedostajućeg broja državnih tužilaca, ali i administrativnog osoblja u tužilaštvima na svim nivoima.

"Marković je upoznao ambasadorku sa konkretnim koracima koje je preduzeo kako bi se obezbijedili svi preduslovi za preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u prostorije stare zgrade Vlade i istovremeno istakao činjenicu da se i druga tužilaštva suočavaju sa problemom neadekvatnog prostora, kao i obezbjeđenja", piše u saopštenju.

“Nedovoljan iznos bužeta koji je opredijeljen za Državno tužilaštvo je takođe jedan od problema koji ćemo nastojati da prevaziđemo, kako bi se obezbijedili svi preduslovi za nesmetan i efikasan institucionalni rad”, ocijenio je Marković.

"Tokom sastanka zaključeno je da će Ambasada SAD-a posredstvom Biroa Stejt Dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona (INL) nastaviti da Državnom tužilaštvu pruža logističku, eksperstku i tehničku pomoć za unapređenja rada u različitim segmentima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: