Šta piše u tužilačkim spisima: Mrkićeva grupa pisala hranu, a tovarila cigarete

Dvadesetak dana prije izbora 2020. godine, u kamion utovareno ukupno 1.244 paketa cigareta, uz lažnu potvrdu da je riječ o prehrambenim proizvodima

50515 pregleda 40 reakcija 15 komentar(a)
Cigarete u Slobodnoj zoni Luke Bar (arhiva/ilustracija), Foto: UPC
Cigarete u Slobodnoj zoni Luke Bar (arhiva/ilustracija), Foto: UPC

Članovi grupe koju je okupio optuženi Aleksandar Mrkić, početkom avgusta 2020. godine iz magacina u Slobodnoj zoni Luke Bar izvukli su ukupno 1.244 paketa cigareta, uz lažnu potvrdu da je riječ o prehrambenim proizvodima.

To se, kako piše u tužilačkim spisima, dešava 8. avgusta, odnosno dvadesetak dana uoči parlamentarnih izbora na kojima je Demokratska partija socijalista izgubila vlast.

U dokumentima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), međutim, nema podataka da li je šverc cigareta imao bilo kakve veze sa nezakonitim finasiranjem bilo je političke partije.

I bivši šef policije Veselin Veljović obuhvaćen je optužnicom, čija će validnost i zakonitost tek biti provjerena na sudu.

Navodi se da su optuženi Stefan Bubanja, Nikola Bubanja i Arsenije Kalezić, tada postupali po unaprijed osmišljenom planu organizatora kriminalne organizacije Mrkića, a sve u cilju bavljenja daljom prodajom i rasturanjem neocarinjene robe - cigareta...

“Na način što su okrivljeni Bubanja Nikola i Bubanja Stefan u Slobodnu carinsku zonu Luke Bar iz Podgorice prethodno radi krijumčarenja cigareta dovezli dva skupa vozila dana 4. 8. 2020. godine, kamion marke Scania reg.ozn. BP AR304 sa priključnim vozilom - prikolicom reg.ozn. BP 593AA i dana 8. 8. 2020. godine - kamion marke MAN reg.ozn. BP BK031 i priključno vozilo - prikolica reg.ozn. BP 382AA, koje je okrivljeni Bubanja Stefan po nalogu i novcem organizatora okrivljenog Mrkić Aleksandra, prethodno kupio u ovu svrhu”, stoji u spisima.

Kamioni puni cigareta napuštali Luku uz lažne potvrde
Kamioni puni cigareta napuštali Luku uz lažne potvrdefoto: Boris Pejović

Objašnjava se da su zatim, u ranim jutarnjim časovima 8. avgusta 2020. godine, u prikolicu koju je vukao kamion “Scania”, zajedno sa nepoznatom osobom, iz magacina korisnika Slobodne zone pravnog lica “Tobacco Trade MNE”, utovarili ukupno 1.244 paketa cigareta:

“I to 474 paketa cigareta Mac Super Slim Red, 770 paketa cigareta Mac Super Slim Blue i 30 paketa cigareta Platinium Seven Slim, nakon čega je ovo nepoznato lice predalo Bubanja Nikoli lažnu ispravu - potvrdu br.130156 navodno izdatu od strane pravnog lica ‘Port of Adria’ u kojoj su unijeti neistiniti podaci da je na prikolici teretnog vozila utovaren kontejner CLHU 471109-5 u kojem se nalazi 14.264 kg prehrambenih proizvoda koju je okrivljeni Bubanja Nikola, upravljajući predmetnim skupom vozila predao carinskim službenicima na kapiji Slobodne carinske zone Luke Bar”, dodaju iz SDT-a.

4.

avgusta 2020. godine, Nikola i Stefan Bubanja u Slobodnu carinsku zonu Luke Bar dovezli su dva kamiona kupljenja radi krijumčarenja, pa ih četiri dana kasnije napunili sa 1.244 paketa cigareta, uz lažnu potvrdu da je riječ o prehrambenim proizvodima, navodi se u spisima Specijalnog državnog tužilaštva...

Navode da je na taj način, suprotno Zakonu o slobodnim zonama i Zakonu o duvanu, iz Slobodne carinske zone, na carinsku teritoriju Crne Gore izašla akcizna roba - cigarete, čiji je promet ograničen: “U namjeri njihovog daljeg rasturanja i prodaje, čim je kako se to osnovano sumnja, okrivljeni Mrkić Aleksandar kao saizvršilac izvršio krivično djelo krijumčarenje”...

Za 16. februar zakazana je kontrola optužnice protiv te grupe.

Iz SDT-a taj su akt dostavili podgoričkom Višem sudu 24. januara.

Kao organizatora kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, označen je Mrkić, koji je u bjekstvu, dok se bivši prvi policajac tereti za zloupotrebu službenog položaja...

SDT ga optužuje da je povjerljivim informacijama pomagao u ilegalnim poslovima. Veljović je to u istrazi negirao, navodeći da je radio svoj posao, odnosno istraživao Mrkića, a ne pomagao mu.

Optužnica je podignuta protiv Mrkića, Veljovića, Muja Nikočevića, Arsenija Kalezića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Nakon što su podigli optužnicu, tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni Aleksandar Mrkić u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore:

“A čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V. V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca”...

Objasnio je da su u izviđaju i istrazi prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja i da je Veljović, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije:

“Čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla”.

Optužnicom je predloženo da se Veljoviću, Nikočeviću i Nikoli Mrkiću produži pritvor, a da se okrivljenima Aleksandru Mrkiću, Bubanji, Lečiću, Anđelkoviću, Gluščeviću, Bačiloviću i Elnagaru za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Bonus video: