Medenica nudi jemstvo od 1,4 miliona eura

Miloš Medenica garantuje nekretninama da neće pobjeći tokom sudskog postupka

26063 pregleda 627 reakcija 100 komentar(a)
Miloš Medenica, Foto: Boris Pejović
Miloš Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2024. 13:58h

Oko 1,4 milion eura u nekretninama ponudio je Miloš Medenica Višem sudu u Podgorici, kao zalog da će se redovno odazivati njihovim pozivima i da neće sabotirati postupak u kom ga terete da je formirao kriminalnu organizaciju koja je naručivala sudske odluke, švercovala cigarete.

Savjetnica za odnose sa javnošću tog suda, Marija Raković, Vijestima je kazala da su nekretnine kojima Medenica garantuje da neće pobjeći tokom sudskog postupka, u vlasništvu njegove rodbine.

Miloš Medenica uhapšen je 25. maja 2022. godine, na podgoričkom aerodromu, nakon što je u Crnu Goru ušao iz Srbije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Miloša i njegove majke Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i “Kopad Company” iz Nikšića...

Terete ih za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije. produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja.

Branilac Miloša Medenice, advokat Stefan Jovanović, kazao je za Vijesti da su sudu predali predlog za određivanje jemstva u ukupnom novčanom iznosu od 1.450.000,00 eura:

"Koji se sastoji u konstituisanju hipoteke u korist države Crne Gore na nepokretnostima koje su u višedecenijskom vlasništvu porodice Medenica i Vlahović, pri čemu se u konkretnom slučaju radi o nepokretnostima koje nijesu pod finansijskom istragom i za koje je priložena dokumentacija iz koje proizilazi nesporno porijeklo", kazao je on.

Jovanović
Jovanovićfoto: Boris Pejović

Objasnio je da su na taj način uvažili stav Višeg suda i Apelacionog suda, vezan za prethodni predlog o jemstvu, a u pogledu imovine koja se nalazi pod finansijskom istragom i visine ponuđene garancije.

"Miloš Medenica je jedini optuženi iz konkretnog postupka koji je u pritvoru, budući da je ostalim optuženim licima, zakonito, ukinut pritvor uz istovremeno određivanje mjera nadzora. Odbrana smatra da vremenski period koji je protekao od momenta određivanja pritvora, te visina ponuđenog jemstva, predstavljaju dovoljnu garanciju da će biti obezbijeđeno prisustvo optuženog, odnosno da će se postupak voditi nesmetano, pri čemu sve prethodno navedno ukazuje da između optuženog Miloša Medenice i ostalih optuženih koje se brane sa slobode nema nikave zakonom propisane razlike", rekao je Jovanović.

Advokat ističe da ponuđeno jemstvo korespondira sa stavom Ustavnog suda, kada je u pitanju dalje trajanje pritvora optuženom Medenici, ali i sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Bonus video: