Kako je policijski kartel dogovarao kadrovske promjene u toj instituciji: Načelnik da budeš, milion da uzmemo

Policajci na Skaju planirali ko će na čelne policijske pozicije po opštinama i konstatuju da o svemu odlučuje sada optuženi Mileta Ojdanić. “Oni su mi bukvalno rekli da vidim sa tobom đe ćeš i da će završit’ to. A brat veli - ako neće, reci mu da je onda najbolje da okači uniformu o klin”, prenosi Mišurović poruke Stamatoviću

58466 pregleda 105 reakcija 69 komentar(a)
Fotografije kokaina sa slikom Pabla Eskobara, Foto: Skaj/Vijesti
Fotografije kokaina sa slikom Pabla Eskobara, Foto: Skaj/Vijesti

Kume, treba da mi budeš načelnik u Bar, da to pokrijemo sve.

Tim riječima ekipa oko vođa kavačkog klana ubjeđuje policajca Ivana Stamatovića zvanog Batica, da se prihvati nove dužnosti u toj bezbjednosnoj službi.

Čine to, kako piše u Skaj komunikaciji, 9. decembra 2020. godine, a po nalogu vođa kavačkog klana.

Tada prognoziraju i da će Zoran Brđanin biti novi šef Uprave policije, što se kasnije obistinilo.

“Komita pomaže oko toga da pohapsimo te klošare dolje”, odgovara Stamatović kumu Milošu Mišuroviću, koji na kriptovanoj aplikaciji piše pod šifrom Globus.

Nadimak Komita među prljavim policajcima i kriminalcima koristio je šef organizovane kriminalne grupe kavački klan Radoje Zvicer.

“Planiraj onda od 4. januara da sam dolje načelnik”, piše Stamatović.

Mišurović mu odgovara: “Hahahaha, ti se sprdaj... Ako ćeš me poslušat’ ili ćeš u komite”, a potom i pojašnjava da će izvjesna “Brankina drugarica” biti šef kabineta ministra.

“Bolje da uzmem PG, pa ćemo uključiti ko bude u Br”, odgovara Stamatović i dobija poruku: “Ovaj bi trebao Brđanin za direktora”, konstatuje Stamatović.

“Oni su mi bukvalno rekli da vidim sa tobom đe ćeš i da će zavrsit’ to. A brat veli - ako neće, reci mu da je onda najbolje da okači uniformu o klin i da napusti, idemo za Holandiju”, prenosi Mišurović policajcu poruke od Milete Ojdanića.

Dogovori o dijeljenju novca od šverca droga
Dogovori o dijeljenju novca od šverca drogafoto: Skaj/Vijesti

Odbjegli policajac pojašnjava da ne bi da ispane bezobrazan, niti da ekipa shvati da bezobrazno odbija ponudu.

“Napravićemo milion eura i zdravo”, ubjeđuje ga sagovornik.

Tokom razgovora popušta, jer Stamatović objašnjava da ne može ostaviti sina, pa zbog toga ne bi da ide niđe iz Podgorice...

“Dobro kume... Sve te razumijem... Iskreno te razumijem... Ali ne zaslužuju ti šupci toliku tvoju odanost”, piše Mišurović.

Stamatović obrazlaže zbog čega sve ne može ići u Bar, a onda kumu piše i da će se lično zahvaliti Ojdaniću - koji insistira da ga postavi za načelnika barske policije, te da će pozvati na ručak njega i izvjesnog Gainta...

Ojdanić je na kriptovanoj Skaj aplikaciji koristio nadimke Futuro i Polar.

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, bivši policajac Ojdanić organizator je te grupe, koju su čelni ljudi u državi ranije nazvali policijskim kartelom.

Prema komunikaciji odbjeglih Zvicera i Ljuba Milovića, on organizuje kompletan međunarodni šverc kokaina.

Mišurović objašnjava da je Ojdaniću obećao da će tog dana pričati sa njim povodom imenovanja za načelnika, i moli ga da mu odmah piše...

“Reci ti da si pričao i da sam puno zahvalan što su se sjetili, ali da ništa ne bih, nego neka ide sve svojim tokom. Pa šta bude. Da se spremim, pa ću noćas onda. Al’ danas ću se javiti onda”, obećava Stamatović.

“Glupo razmišljaš, ali te razumijem”, odgovara mu Mišurović...

Nekadašnji komandir podgoričke policije i pripadnik Tima za posebnu operativnu podršku informiše kuma da se zahvalio Ojdaniću.

Mileta Ojdanić nakon hapšenja
Mileta Ojdanić nakon hapšenjafoto: Boris Pejović

Narednih dana razgovaraju o švercu cigareta, droge, policijskim akcijama, a 19. decembra Globus ponovo počinje razgovor o ponudi spremnoj za njegovog kuma...

Tada konstatuje i da je Futuro “veliki čovjek i brat”, a Stamatović se nadovezuje rečenicom - “Baš je ljudina”...

“Al’ mene je muka da odbijam ovako ponude, pomisliće da mudrujem, a ja bih samo da se družimo i ništa više. On je dokazao da je dobar čovjek i to mi je dovoljno”, piše Stamatović.

Ojdanić, Stamatović, Mišurović, Zvicer i Milović dio su takozvanog policijskog narko kartela.

Zbog šverca oko 4,3 tone kokaina, pranja oko sedam miliona eura, nezakonitog uticaja na političku i izvršnu vlast, rezultate parlamentarnih izbora 2020. godine, ali i primjenjivanja nasilja i zastrašivanja - optužena je 21 osoba.

Među njima je 12 policajaca, nekadašnjih i onih koji su u momentu hapšenja bili aktivni u službi i jedan predsjednik Opštine.

Organizatorima te kriminalne ekipe koja je radila za kavački klan, Specijalno državno tužilaštvo označilo je bivšeg policajca Miletu Ojdanića i odbjeglog inspektora za suzbijanje krijumčarenja droga Ljuba Milovića.

SDT tereti nekadašnje i aktivne policajce Ljuba Milovića (40), Miletu Ojdanića (51), Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Miloša Mišurovića (41), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44) da su u kriminalnim poslovima sarađivali sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem (46), šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom (41) i Božidarom Jabučaninom (46), Aleksandrom Kekovićem (31), Draženom Milovićem (36), Filipom Zindovićem (34) koji se ranije prezivao Kljajević, Ivanom Nikolićem (37), Tihomirom Adzićem (38), Ivanom Mijatovićem (38) i više NN lica.

Pojedince u toj krimi-ekipi terete da su po nalogu Milovića i Ojdanića organizovali šverc kokaina iz Ekvadora do država Evropske unije i Turske, novac stečen od kokaina transportovali u Srbiju i Crnu Goru, ali i primjenjivali nasilje i zastrašivali druga lica, nabavljali veće količine oružja i eksplozivnih materija...uticali na postavljanje njima bliskih lica na rukovodeća mjesta u Upravi policije radi dobijanja podataka označenih stepenom tajnosti i drugih važnih podataka, ali i da su novcem stečenim kriminalnom djelatnošću na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. godine u Crnoj Gori uticali da glasači ne ostvare svoje biračko pravo...

Hvala što me se sjetiš...

Nekoliko sati nakon što je odbio da na nagovor kuma i kavčana preuzme poziciju načelnika u barskoj policiji, Stamatović šalje poruke Ojdaniću i zahvaljuje se...

“Pozdrav brate, danas sam pričao sa kumom, rekao mi je šta ste pričali. Neću ti dužiti sada i oduzimati vremena, jer znam da imaš trke, ali da znaš da sam zahvalan na to što se i sjetiš mene, a tek i na to što hoćeš da pomogneš. Pričaćemo uz ručak i družiti se, a posao neka ide svojim tokom, pa šta bude. Ne bih ništa dirao brate. Hvala ti još jednom, pa se gledamo”, piše on.

Od Futura dobija odgovor da će vrlo rado i sa zadovoljstvom ručati sa njim, a objašnjava mu i zašto je to tražio od njega..

“Naravno, mi smo braća, imamo slobodu da pričamo i razmišljamo na glas”, nakon čega mu Stamatović poručuje da i on tako misli i da će biti prijatelji gdje god radio...

“Ti si stvarno moj prijatelj, đe god radio. Htio sam da te vidim i do sada, al’ se nisam odvajao od druga što je svježe tata postao (Ljubo Milović prim. aut.)”.

Sagovornik poručuje Stamatoviću da je i on njegov: “Kao da si mi iz kuće”...

Bonus video: