Sjeveru fali sudija, Žabljak bez ijednog

Tokom prošle godine, u Osnovnom sudu u Pljevljima sudijsku funkciju pored predsjednice obavljale su samo još dvije sudinice, dvoje sudija manje u odnosu na potreban broj za zakonito i ažurno obavljanje sudijske funkcije

24521 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Osnovni i sudovi za prekršaje na sjeveru Crne Gore prošle godine su radili u otežanim uslovima zbog nedostatka većeg broja sudija, ali su uprkos tome uspjeli da riješe veliki broj predmeta.

Prema zvaničnim informacijama, situacija je posebno alarmantna na Žabljaku, gdje je tamošnji sud ostao bez sudija, nakon što je dugogodišnji predsjednik suda Mihailo Anđelić početkom oktobra prošle godine otišao u penziju. Anđelić je dugo sam radio na Žabljaku, poslije odlaska u penziju sudije Milovana Jovkovića.

Predmeti iz tog suda trenutno se ustupaju Osnovnom sudu u Pljevljima i drugim sudovima.

Tokom prošle godine, u Osnovnom sudu u Pljevljima sudijsku funkciju pored predsjednice obavljale su samo još dvije sudinice, dvoje sudija manje u odnosu na potreban broj za zakonito i ažurno obavljanje sudijske funkcije.

Nekada je u Osnovnom sudu u Pljevljima radilo devet sudija.

Problem nedostatka sudija u Pljevljima izražen je posljednje oko dvije godine, kada je dvoje sudija otišli u penziju.

Predsjednica suda Marina Jelovac kazala je “Vijestima” da je Sudski savjet dva puta raspisivao oglas za prijem sudija, ali da niko od prijavljenih kandidata nije izrazio želju da dođe i radi.

Navela je i da se niko od kandidata iz Pljevalja nije prijavio na konkurs.

Ona smatra da je i zakonsko rješenje kojim je predviđeno da sudije prvo moraju da idu na obuku godinu i po u Osnovni sud u Podgorici, doprinosi lošijoj zainteresovanosti kandidata iz Pljevlja.

“Očekujem da će se zakon promijeniti u tom dijelu i da će kandidati koji budu izabrani za sudije obuku moći da obave i u ostalim sudovima, a ne samo u Osnovnom sudu u Podgoricu, što će doprinijeti rješavanju problema nedostatka sudija. U Osnovnom sudu u Pljevljima imamo savjetnice koje imaju položen stručni ispit, ali se nisu prijavile na oglas jer im ne odgovara da godinu i po dana provedu na obuci u Podgorici zbog porodičnih razloga”, rekla je Jelovac.

Kazala je da je i pored te činjenice Osnovni sud u Pljevljima “u pogledu kvantiteta i kvaliteta postigao dobar rezultat”.

Prosječna opterećenost sudija u 2023. godini iznosila je 772 predmeta, a prosječno je po sudiji riješeno 557,67 predmeta, a 214,33 je ostalo neriješeno.

U Osnovnom sudu u Beranama čak 60 odsto sudijskih radnih mjesta na kraju prošle godine bilo je upražnjeno.

To piše o izvještaju o ostvarenju plana rada Osnovnog suda za 2023. godinu.

Trenutno radi četvoro sudija, računajući i predsjednika suda, a po sistematizaciji treba da ih je devet, plus predsjednik suda.

“Problem sa kojima se susrećemo u radu je nedostatak sudijskog kadra. Stoga, može se zaključiti da je Osnovni sud u Beranama tokom 2023. godine radio u otežanim i složenim uslovima zbog nepopunjenih sudijskih radnih mjesta, odnosno nedovoljnog broja sudija u odnosu na broj predmeta u radu i posebno zbog složenosti predmeta. Navedeno, posebno pri činjenici da su ovom sudu tokom čitave godine dostavljani na postupanje predmeti iz drugih sudova - Osnovnog suda u Plavu, Osnovnog suda u Rožajama, Osnovnog suda u Bijelom Polju, različite strukture i starosti”, navodi se u izvještaju o radu Osnovnog suda u Beranama u prošloj godini, kojeg je potpisao predsjednik suda Ivan Došljak.

Problem nedostataka sudija u ovom sudu izražen je od kraja 2017. godine, nakon što su neki od sudija premješteni da rade u druge sudove, neki su otišli u penziju, a jednoj sutkinji je početkom prošle godine prestao mandate na lični zahtjev.

I Osnovnom sudu u Bijelom Polju u 2023. godini sva sudijska mjesta nisu bila popunjana. U tom sudu sistematizovano je 12 sudijskih mjesta, a na početku 2023. godine bilo je popunjeno osam, računajući predsjednika suda.

“U aprilu prošle godine prestao je radni odnos predsjedniku suda i jednom sudiji (septembar), a na sudijsku funkciju stupilo je dvoje sudija, kao i predsjednica suda (avgust), tako da na kraju godine ovaj sud je radio u kapacitetu sa 8 sudija i predsjednicom suda”, navela je u izvještaju o radu predsjednica suda Gorica Đalović.

U Osnovnom sudu u Kolašinu zaposlena je predsjednica suda i jedan sudija, a Odlukom o broju sudija predviđeno je da ih radi troje.

“Sudski savjet je u nekoliko navrata pokušavao da to upražnjeno mjesto popuni, ali to nije učinjeno zbog nezainteresovanosti potencijalnih kandidata za sudije”, navela je u izvještaju predsjednica suda Mirjana Čepić.

Na sajtu sudovi.me još nije objavljen izvještaj o radu Osnovnog suda u Plavu za prošlu godinu. U izvještaju o radu za 2022. naveden je da su u tom sudu sistematizovana radna mjesta za predsjednika suda i dvoje sudija, a da je tokom te godine nedostajao jedan sudija.

Ni u Osnovnom sudu u Rožajama sva sudijska mjesta nisu bila popunjana. Sudijsku funkciju obavljali su predsjednik suda i jedan sudija, dok su tokom čitave godine tri sudijska mjesta bila upražnjena.

Sa popunom sudijskih mjesta u prošloj godini imao je problema i Sud sa prekršaje u Bijelom Polju koji pored sjedišta suda ima još sedam odjeljenja u gradovima na sjeveru države. Ovaj sud pokriva skoro dvije trećine teritorije Crne Gore, a u svakom odjeljenju suda radi po jedan sudija u sjedištu suda i odjeljenju suda u Beranama gdje rade po dvoje sudija. Sjedište suda i odjeljenje suda u Beranama čine 50 odsto ukupnih predmeta suda.

“Sud je radio sa smanjenim kapacitetom, odnosno kompletnu godinu nijesu bila popunjena sva sudijska mjesta, jer je jedan sudija suda bukvalno od dana izbora i to još 19. maja 2020. godine i dan danas na bolovanju, odnosno kompletnu 2023. se nalazila na bolovanju... Odsustvo još jednog sudije skoro tri mjeseca zbog bolovanja i samog predsjednika suda dva mjeseca sa prekidima vjerovatno će uticati na komplet broj završenih predmeta u toku 2023. godine”, navodi se u izvještaju o radu Suda za prekršaje u Bijelom Polju, koji je potpisao predsjednik Alija Beganović.

Bonus video: