Optuženi tvrdi da su ga tukli i mučili psihički i fizički

Nastavljeno suđenje Radovanu Mujoviću, Vasiliju Rafailoviću i ostalim okrivljenim

5563 pregleda 6 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Đuričković u Višem sudu u Podgorici nastavljeno je danas suđenje Radovanu Mujoviću, Vasiliju Rafailoviću i ostalim okrivljenim.

U dokaznom postupku u sudu je izvršen uvid u audio-video snimak saslušanja optuženog Ivana Tekilerovića pred specijalnim državnim tužiocem.

Advokat Miomir Đukić je kazao da nakon saslušanja njegovog branjenika stiče utisak da je tužiteljka navodila na odgovore.

“Kroz unaprijed pripremnjena pitanja, kroz tekst za koji je izjavio da je prirpemljen od strane SDT-a. Pojedine riječi koje je naveo, a koje se tiču navoda da neko lice treba da se skloni, u zapisnik je navedeno da treba da se "ubije", što nije bila riječ mog branjenika. Ukazujem da se iskaz mog branjenika svodio na unaprijed pripremljen tekst od strane tužilaštva. Takođe, vrijeme na satu SDT ne odgovara vremenu koje je naznačeno na snimku. Posebno ističem da je jasno da je u pitanju već pripremljen iskaz. Nelogično je da je moj branjenik, koji je iz Srbije došao sa 10 eura u džepu i manje od 24 časa boravio u Crnoj Gori, za to vrijeme mogao postati član organizovane kriminalne grupe”, smatra branilac. Nakon što je sud na predlog ovog branioca, vratio snimak na vrijeme od 12.50 do 13.00 minuta, advokat je primijetio. “ Na ovom djelu snimka jasno se čuje, kada moj branjenik dva puta izgovorio prezime Zarić. Zatim se čuje ženski glas koji izgovara prezime Zorić. To posebno naglašavam zbog odbrane. Tražim da se ovaj snimak i iskaz iz SDT izuzmu kao pravno nevaljani dokazi”, istakao je advokat Đukić.

Okrivljeni Tekilerović je izjavio da je odustao od ovog iskaza pred sudom, pojašnjavajući da je iskaz dao u SDT pod pritiskom i da je bio izložen torturi i mučenju.

“Sve ovo što sam ispričao, sve je to meni bilo unaprijed napisao. Cijeli dan su me tukli da potpišem papir. Tukli su me, mučili i psihički i fizički. Nisam više mogao da izdržim toprturu i rekao sam potpisaću pa i da piše ubistvo. Marka Zorića sam znao dva sata, a Denisu Ilijaziju sam oči prvi put vidio u zatvoru. Ne znam nikog, tjerali su me da optužim ove ljude. Ja sam tri ipo godine neosnovano u pritvoru”, smatra optuženi Tekilerović.

Dodao je da je tužiteljka bila prisutna u prostorije dok su njega tukli i mučili i da su mu nudili i novac da da iskaz koji je pripremljen.

“Ispred prostorija SDT je bilo nekoliko lica sa fantomkama. Prijetili su meni i mojoj porodici. Odmah nakon što su me uhapsili tražio sam advokata i poligraf, ali su mi rekli da nemam advokata i da dobro pazim šta ću da kažem”, izjavio je optuženi Tekilerović.

Državna tužiteljka Nataša Bošković je negirala navode optuženog. Rekla je da nije prisustvovala torturi i da je ovaj optuženi saslušan u skladu sa članovima i odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Advokat Ranko Radonjić i advokatica Mubera Kurpejović podržali su predlog advokata Đukića da se iskaz Tekilerovića dat pred SDT izuzme kao pravno nevaljan dokaz.

“Okrivljenom nije omogućeno da se neometano koncentriše na davanje iskaza o okolnostima za koje ga tereti. Konstantno je bio prekidan sa sugestivnim pitanjima, postavljenim od strane tružiteljke, unesenim u zapisnik kao da su dio njegovog odgovora. Kada je optuženi na snimku pomenuo ime Denis, oba puta je to uradio na sugestivna pitanja tužiteljke i oba puta je rekao "neki dečko". Tužilac je u zapisnik unio 'njegov drug'”, naveo je advokat Radonjić.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Mujović i Rafailović su, kako se navodi, početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem”, navodi se u optužnici.

Bonus video: