Okrivljeni Marić zatražio izuzeće predsjednika sudskog vijeća

"Tražim izuzeće predsjednika vijeća zbog pristrasnosti prema meni tokom prethodnog suđenja i odbijenih predloga za izvođenje dokaza, iz meni, nepoznatog razloga”, kazao je okrivljeni Marić

10833 pregleda 0 komentar(a)
Okrivljeni Delić i advokatica Dina Šabotić ispred Višeg suda u Podgorici, Foto: Komnen Radević
Okrivljeni Delić i advokatica Dina Šabotić ispred Višeg suda u Podgorici, Foto: Komnen Radević

Okrivljeni Marić zatražio izuzeće predsjednika sudskog vijeća.

Nakon što je Apelacioni sud Crne Gore u cjelosti ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici, kojom je okrivljeni Zoran Marić osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina, za ubistvo kanadske državljanke Ljiljane Simić, a Radomir Delić oslobođen da je kao saizvršilac izvršio krivično djelo teško ubistvo, danas je bilo planirano da otpočne ponovljeni sudski proces.

Prije početka glavnog pretresa okrivljeni Marić zatražio je izuzeće predsjednika vijeća sudije Veljka Radovanovića. Zbog toga je ročište odloženo na neodređeno vrijeme, a spisi predmeta će biti poslati predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću, koji će odlučiti o zatjevu za izuzeće.

"Tražim izuzeće predsjednika vijeća zbog pristrasnosti prema meni tokom prethodnog suđenja i odbijenih predloga za izvođenje dokaza, iz meni, nepoznatog razloga”, kazao je okrivljeni Marić.

Prvostepenom presudom Višeg suda, optuženi Zoran Marić oglašen je krivim zbog krivičnog djela teško ubistvo iz člana 144 tačka 1 i 4 Krivičnog zakonika i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina, dok je optuženi Radomir Delić oslobođen od optužbe da je kao saizvršilac izvršio navedeno krivično djelo.

Vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, na koje se dijelom ukazuje žalbama, a koje je dijelom utvrdio i sud ispitujući presudu po službenoj dužnosti.

Optužnicom je predstavljeno da su 3. septembra 2020. godine, nakon 14:46 časova u selu Mokrine kod Herceg Novog, zajedničkim učestvovanjem u radnji izvršenja na podmukao način i iz koristoljublja ubili Ljiljanu Simić. Oni su zajedno došli do stambene zgrade u naselju Dobrota u Kotoru u kojoj je stanovala oštećena. Okrivljeni Marić je pod izgovorom da će da je povede u Herceg Novi i da joj pokaže prirodu i zalazak sunca, namamio oštećenu da sa njim i okrivljenim Delićem, uđe i sjedne na mjesto suvozača navedenog vozila. Nakon toga su se okrivljeni i oštećena istim vozilom kojim je upravljao okrivljeni Marić, odvezli iz Kotora u pravcu Herceg Novog gdje se okrivljeni Marić uključio na magistralni put, a zatim i na makadamski šumski put do sela Mokrine. Na makadamskom putu je, posle toga, zaustavio vozilo, da bi se obojica okrivljenih i oštećena Simić uputili pješačkom stazom preko obližnje livade, na čijem je dijelu okrivljeni Marić dao uputstva okrivljenom Deliću da na tom mjestu ostane i osmatra prema makadamskom putu i pazi da neko ne naiđe, što je okrivljeni Delić i prihvatio.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni Marić je otpočeo raspravu sa oštećenom Simić, potom je oborio je na zemljanu podlogu, nogama pritisnuo na grudni koš, a zatim obijema rukama stezao za vrat i zadao joj više udaraca pesnicama ili mehaničkim oruđem u predjelu lica, nanoseći joj teške i po život opasne tjelesne povrede, od kojih povreda je kod oštećene nastupila smrt. Nakon toga je okrivljenom Deliću obećao novčanu nagradu u iznosu između četiri i pet hiljada eura, koju bi mu isplatio po prodaji stana oštećene Simić Ljiljane, a da okrivljeni Delić zauzvrat ćuti o izvršenom krivičnom djelu i ne prijavljuje ga nadležnim organima, koju obećanu imovinsku korist je okrivljeni Delić i prihvatio.

Bonus video: