Bjeković: Pozitivni rezultati uprkos manjem broju sudija

Kako je ukazala, broj predmeta prosječno riješenih po sudiji iznosi 1.441,1

6905 pregleda 3 komentar(a)
Bjeković, Foto: Sud za prekršaje Podgorica
Bjeković, Foto: Sud za prekršaje Podgorica

Sud za prekršaje u Podgorici je, sa odjeljenjima u Nikšiću, Danilovgradu i Cetinju, prošle godine postigao pozitivne rezultate, iako je radio manji broj sudija od predviđenog, saopštila je predsjednica suda Nada Bjeković.

Ona je kazala da je stopa ažurnosti na nivou suda iznosila 93,97 odsto.

Prema riječima Bjeković, sud je u radu imao 75.222 predmeta, što je za 3,17 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Ona je dodala da je broj predmeta u prošloj godini manji u odnosu na prethodnu za 15,8 odsto.

“U prošloj godini je riješeno 36.028 predmeta, što je za 3,09 odsto više u odnosu na 2022. godinu”, navela je Bjeković u saopštenju za medije.

Kako je ukazala, broj predmeta prosječno riješenih po sudiji iznosi 1.441,1.

Bjeković je rekla da je Sud za prekšaje tokom prošle godine postigao izuzetan kvalitet rada, a koji se izražava kroz nizak procenat ukinutih odluka u žalbenom postupku, odnosno visok procenat potvrđenih odluka.

“Tako je broj ukinutih odluka u redovnom - PP postupku bio 107, odnosno 10,03 odsto, dok je u izvršnom - IPS postupku taj broj iznosio tri, odnosno 23,07 odsto”, precizirala je Bjeković.

Najviše PP predmeta u radu je, prema njenim riječima, bilo iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i to 35.207 ili 74,02 odsto.

Kako je dodala Bjeković, značajniji procenat u strukturi čine i predmeti iz oblasti Zakona o javnom redu i miru (2.642), Zakona o zaštiti od nasilja u porodici (1.331), Zakona o sprječavanju zloupotreba droga (791), kao i Zakona o sprječavanju korupcije (1.456).

“Riješeni PP predmeti su završeni na način što je u 12.981 ili 57,67 odsto predmeta izrečena novčana kazna, u 245 ili 1,09 odsto kazna zatvora, u 322 ili 1,43 odsto uslovna osuda”, navela je Bjeković.

Ona je ukazala da je u 1.432 predmeta izrečena opomena, u 18 zaštitna mjera-samostalno, u 275 vaspitna mjera, u 2.975 predmeta postupak je obustavljen, a u 49 odbačen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

“U 417 predmeta prekršajni nalog je stavljen van snage, u 761 je postao konačan i izvršin, dok je u 1.677 predmeta donesena oslobađajuća odluka. U 1.355 predmeta je nastupila zastara”, rekla je Bjeković.

Prema njenim riječima, Sud za prekršaje u Podgorici sa Odjeljenjima u Nikšiću, Danilovgradu i Cetinju je tokom prošle godine naplatio ukupno 1,8 miliona EUR.

“Naplaćeni iznos novčanih kazni, troškova postupka i taksi u toku prošle godine veći je za 270,9 hiljada EUR u odnosu na 2022. godinu, a za 454,6 hiljada u odnosu na izvještajnu 2021. Godinu”, navela je Bjeković.

Ona je saopštila da je izvršeno 217 kazni zatvora u trajanju od 4.572 dana.

“Istaknuti rezultati su na zavidnom nivou uprkos činjenici da ovaj Sud ima nemale probleme kada je u pitanju saradnja sa Upravom policije, odnosno postupanje službenika policije po naredbama za dovođenje i naredbama za sprovođenje osuđenih osoba”, rekla je Bjeković.

Kako je navela, na rješavanju ovog problema su uloženi veliki napori koji su rezultirali određenim pomacima, ali nedovoljnim.

“Pa će i u narednom periodu posebna pažnja biti usmjerena na rješavanju konkretnog problema”, dodala je Bjeković.

Ona je kazala da je tokom prošle godine izrečeno 7.667 zaštitnih mjera.

Kada su u pitanju “hitni” - privodski predmeti, Bjeković je rekla da su oni u tom Sudu prioritetni u radu, te se po njima blagovremeno i efikasno postupa.

Ona je istakla da je ukupan broj zaprimljenih pritužbi u ovom Sudu prošloj godini, iznosio devet, a što je za 35,7 odsto manje u odnosu na 2022, a

Prema riječima Bjeković, prošle godine su podnesena četiri kontrolna zahtjeva, što je za 71,43 odsto manje nego prethodne godine.

Kako je kazala, efikasnost, efektivnost i transparentnost svog rada, Sud obezbjeđuje i u predmetima formiranim po zahtjevima za slobodan pristup informacijama.

“U prošloj godini podneseno je 18 zahtjeva za slobodan pristup informacijama, od čega je 11 zahtjeva usvojeno, po tri zahtjeva je doneseno rješenje kojim je odbijen pristup, dok je u pogledu jednog zahtjeva donesen zaključak kojim se zahtjev odbacuje”, rekla je Bjeković.

Ona je dodala da je u dva predmeta dato obavještenje da Sud ne posjeduje tražene informacije i u jednom podnosilac odustao.

Bjeković je istakla da je Sud, tokom većeg dijela prošle godine, radio s manjim brojem sudija od predviđenog, 26 sudija i predsjednica suda, imajući u vidu napredovanje sudija i prestanak sudijske funkcije na lični zahtjev, te bolovanje sudija.

“Sud će nastojati da se zalaganjem sudija, kao i svih zaposlenih, i u tekućoj godini, ostvare pozitivni rezultati, sa tendencijom da isti budu bolji nego prošle, koja je ocijenjena kao uspješna godina”, poručila je Bjeković.

Bonus video: