Biznismen naručio napad na Brkovića u kom je život izgubio Vojičić

Milović i Zvicer na Skaju tvrde da znaju ko je sve učestvovao u napadu na Jevrema Brkovića i najavljuju da će tim informacijama ucjenjivati privatnika koji navodno stoji iza tog zločina. Optuženog Vukovića u zatvoru saslušavao Mario Milošević, a potom saradnike obavještavao o “prikupljenim dokazima” spremnim za iznudu

119952 pregleda 93 reakcija 53 komentar(a)
Uviđaj nakon napada i ubistva u centru Podgorice, Foto: Arhiva Vijesti
Uviđaj nakon napada i ubistva u centru Podgorice, Foto: Arhiva Vijesti

Jedan podgorički biznismen organizovao je napad na književnika Jevrema Brkovića, tokom kojeg je život izgubio njegov pratilac Srđan Vojičić 24. oktobra 2006.

To proizilazi iz komunikacije policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, na nekada kriptovanoj aplikaciji Skaj.

Krajem septembra 2020. godine njih dvojica komentarišu odnose tog biznismena sa tadašnjim pomoćnikom direktora Uprave policije, pa konstatuju da su loši, i da bi informacijma koje posjeduju mogli da ucjenjuju tog privatnika i njegove nekadašnje tjelohranitelje.

“On je platio da se šipka Jevrem, pa su ubili onog Vojičića”, piše Zvicer 29. septembra.

Milović odgovara da i on zna za taj podatak, kao i ko je sve učestvovao u tom napadu.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nisu odgovorili na dva seta pitanja Vijesti o zločinu iz 2006. godine, da li su saslušali biznismena koji se pominje u Skaj aplikaciji ili ostale o kojima pričaju Zvicer, Milović i njihovi saradnici.

Iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, proizilazi da je Zvicer informacije o tome dobio iz Istražnog zatvora, od svog vojnika koji je iza rešetaka “saslušavao” Željka Vukovića, okrivljenog za saučesništvo u ubistvu Vojičića i prebijanje sada pokojnog književnika.

Među milionima poruka koje su kriminalci razmjenjivali, je i fotografisano pismo koje je navodno pisao i optuženi Vuković, a u kome opisuje događaj, koliko je plaćen za to, ko ga je platio... taj Podgoričanin tvrdi i da nije znao koga ide da tuče.

“ISLJEDNIK MILOŠEVIĆ”

Iz komunikacije Milovića i Zvicera proizilazi da je Vukoviću “izjavu uzimao” optuženi za teška krivična djela Mario Milošević.

Šef kavčana prosljeđuje Miloviću prepisku sa Miloševićem, tokom koje dogovaraju da tim pisanim priznanjem ucjenjuju podgoričkog bizsnismena i njegove tjelohranitelje, od kojih je jedan nekadašnji policajac.

Njega su, piše u transkriptima, planirali ucjenom da natjeraju da im u Reževićima “namjesti” Budvanina Marka Ljubišu zvanog Kan i sada pokojnog Milića Minju Šakovića iz Podgorice.

“Mogu da ga nagrdim... On je platio da se šipka Jevrem, pa su ubili onog Vojičića”, šalje Zvicer.

Milović odgovara da je to tačno i dodaje da su ti bili i saradnici tog biznismena, koje pominje prezimenom.

“Jeste, tu je bio i ...”, odgovara Zvicer, pominjući i treću osobu - nekadašnjeg čuvara tog poslovnog čovjeka.

“Jeste, ... je ja mislim pucao...Nego sam zaboravio”, konstatuje Milović.

Zvicer potom objašnjava da je optuženi Vuković u zatvorskoj sobi “kod naših” i da je sastavio izjavu:

“Eto ga u sobu kod naših, sastavio je izjavu... Neka ... traže pare”, poručuje šef kavčana, navodeći ime biznismena.

Vukovića dovode na saslušanje
Vukovića dovode na saslušanjefoto: Savo Prelević

Sada odbjegli policajac pravi retrospektivu zločina iz 2006. i kaže da su, osim pomenutih, u njemu učestvovali i neki pripadnici takozvanog zagoričkog klana, navodeći konkretno ko je imao koju ulogu u napadu na književnika.

PLAĆENI PO HILJADU EURA?

“Dali su im po 1000 eura, a 100 im je bila čast... Treba bradonji pare uzet”, kazao je Zvicer.

Potom dodaje i da je jedan od bivših DPS ministara bio umiješan u taj posao, ne konkretizujući o čemu se radi.

“Dobru izjavu neka mu uzmu, detaljnu sa detaljnim opisom, što više detalja”, uči Milović šefa kavčana, od kog dobija odgovor da se izjava već piše, ali da Vuković pokušava da spasi “ovoga kukavca što je bio sa njim”.

Navodi i da taj Podgoričanin pokušava iz izjave da “izbaci” nekadašnjeg policajca, ali “da sve radi što mu se reče”...

Tada vrijeđa nekadašnjeg policajca, uz objašnjenje da ga je Milošević mjesec prije tog razgovora pitao da li treba da utiče na Vukovića, ali da se ovaj ogradio od optuženog za saučesništvo u ubistvu Vojičića, uz konstataciju da sa tim nema ništa...

“Cigan je to, kad ne treba neka ga na spisak, nek se čvari”, šalje Milović, a Zvicer mu prosljeđuje prepisku sa Miloševićem uz napomenu da ne priča ništa tajnom agentu Petru Lazoviću “jer mlati puno”...

Policajac tada predlaže da prvo “stiskaju” tog tjelohranitelja, a preko njega i biznismena, dodajući da “sada ne mogu kontrolisati muriju” i da im “sad niko ne smije pomoći”...

“Imamo izjave sa i bez ....... Ma ima tu 20 slika, sve živo opisao, ima DNK na šipku, tako da ih ne može niko spasiti”, piše Zvicer.

Milović ga podučava da Vuković na kraju napiše da je spreman poligrafski da odgovori za svaki detalj koji je naveo..

“1.100 eura dali za ubistvo narkomanu koji ćuti, i eura od tada. A ni da ga zakopaju. Koje su to pizde”, konstatuje Zvicer nakon što je Miloviću proslijedio Vukovićevu izjavu.

Policajac zaključuje da je ekipa o kojoj pričaju bila sigurna da “taj neće progovoriti”.

“I da mu se ne okrenu. Loši ljudi”, piše on, a Zvicer objašnjava da su Vukoviću već nekoliko puta “na riječ” dali novac, i da sada možda trebaju po manje da mu daju...

OPTUŽNICA

Srđan Vojičić ubijen je u centru Podgorice 24. oktobra 2006. godine, ispred zgrade u kojoj živi književnik Jevrem Brković.

Upravo je Brković bio meta napada u kojem je stradao njegov tjelohranitelj Vojičić.

Jevrem Brković je na trinaestu godišnjicu ubistva Vojičića, za Televiziju Vijesti izjavio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama tada vladajuće političke i biznis elite sa organizovanim kriminalom.

Zbog sumnje da je učestvovao u tom krivičnom djelu, Vuković je uhapšen dan nakon trinaeste godišnjice - 25. oktobra 2019. godine.

Viša državna tužiteljka Lepa Medenica tada je saopštila da su “intenzivne aktivnosti, prikupljene informacije i forenzički podaci” doveli do rasvjetljavanja tog zločina. Istog dana tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saopštio je da Vuković nije direktni izvršilac ubistva.

Tom Podgoričaninu sudi se u ponovljenom postupku, a prema optužnici on je 24. oktobra 2006. godine, u Ulici obala Ribnice, “sa još dva lica, po prethodnom dogovoru, umišljeno pokušao da ubije više osoba”.

“Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković zajedno sa jednim NN licem, napali su Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio ga po glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt”, piše u optužnici...

Bonus video: