ZBCG: Božoviću omogućiti da se brani sa slobode

"Sve drugo bi, nakon vraćanja optužnice, imalo politički motivisani progon gradonačelnika Budve i kršenje njegovih osnovnih građanski prava, jer se nalazi u pritvoru već deset mjeseci bez potvrđene optužnice", navodi se u saopštenju

9377 pregleda 41 reakcija 32 komentar(a)
Predstavbnici koalicije "Za budućnost Crne Gore" (arhiva), Foto: Luka Zeković
Predstavbnici koalicije "Za budućnost Crne Gore" (arhiva), Foto: Luka Zeković

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" pozvala je da se pritvorenom predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću omogući da se brani sa slobode.

Božović je uhapšen 13. aprila prošle godine pod optužbom Specijalnog državnog tužilaštva da je učestvovao u švercu kokaina.

Juče je objavljeno da je optužnica protiv takozvanog policijskog narko kartela vraćena Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) na dopunu istrage i kako bi ispravili greške u tom aktu. Prvooptuženi u tom tužilačkom aktu je bivši policajac Mileta Ojdanić, a među optuženima su i Milo Božović, šef kavačkog klana Radoje Zvicer, odbjegli policajac Ljubo Milović...

"Nakon što je Vijeće sudija vratilo optužnicu kojom je optužen Milo Božović, imamo obavezu da ukažemo crnogorskoj javnosti da sve ono na šta smo ukazivali kao očigledne nedostatke istrage protiv Mila Božovića, potvrdilo je i Vijeće sudija vraćajući na doradu ovu skalameriju od optužnice. Milo Božović je uhapšen 13. aprila 2023. godine uz neviđenu medijsku pompu i razapinjanje kako je član OKG-aa, i da su dokazi protiv njega toliko čvrsti da će do podizanja optužnice doći i prije roka predviđenog ZKP-om. Međutim, ne da nije došlo do toga, već je više nego očigledno da se Milo Božović nalazi u pritvoru deset mjeseci na osnovu opisnih indicija i poluglasina, što potvrdjuje naš stav da pojedini specijalni državni tužioci prvo hapse, a onda prikupljaju dokaze, ili ih pravnički kreče za neodržive optužnice. Tako je Vijeće sudija u dijelu optužnice koja se odnosi na Mila Božovića konstatovalo kontradiktornost i neodrživost činjeničnog opisa da je on postao pripadnik OKG 2019. godine i da je imao zadatak da kao poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da Božović 2019. nije bio poslani, a samim tim ni član parlamentanog Odbora za bezbjednost i odbranu, već da je to postao tek u decembru 2020. godine.

"Treba li podsjećati da je upravo Milo Božović kao menadžer Opštine Budva u ljetnjim mjesecima 2020. godine bio hapšen i privođen upravo od strane onih ljudi sa kojima je optužen da su zajedno formirali kriminalnu organizaciju 2019. godine. Tako ispada da je Milo Božović 2019. godine dogovorio sa Lazovićem, Milovićem i ostalim policijskim službenicima da ga godinu dana kasnije fizički maltretiraju, bacaju na pločnik ispred Opštine Budva i određuju mu mjere tajnog nadzora i policijsko zadržavanje. Posebno iritira i činjenica da postupajući tužilac dosad nije ponudio nijedan dokaz da je tzv. SKY pin bio u posjedu Mila Božovića, što dodatno ukazuje na neodrživost dijela optužnice koji se odnosi na njega. A kakva je optužnica najbolje će pokazati sljedeći citat Vijeća sudija: 'Dakle, imajući u vidu naprijed navedeno, optužnica ne sadrži jasne i valjane razloge u postojanju osnovane sumnje u odnosu na okrivljene, odnosno ne sadrži razloge koji bi zadovoljili nezavisnog posmatrača da vjeruje da je određeno lice, konkretno okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili svako krivično djelo koje je predmet optužbe'", dodaje koalicija "Za budućnost Crne Gore".

Kazali su da poslije te konstacije "s pravom" očekuju da vanraspravno vijeće Višeg suda ukine pritvor Milu Božoviću i uz odgovarajuće mjere nadzora mu omogući da se brani sa slobode.

"Sve drugo bi, nakon vraćanja optužnice, imalo politički motivisani progon gradonačelnika Budve i kršenje njegovih osnovnih građanski prava, jer se nalazi u pritvoru već deset mjeseci bez potvrđene optužnice. A pošto je rok za ispravljanje optužnice dva mjeseca, jasno je da bi svaki sljedeći dan boravka Mila Božovića u istražnom zatvoru bio skandal i gruba zloupotreba suda i tužilaštva u postupku koji je opterećen političkom pozadinom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: