Advokati Do Kvona: Sud nije provjeravao lažne podatke koje mu je dostavio ministar pravde

"Ubijeđeni smo da ovakva nezakonita odluka ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne dvije nezakonite odluke", poručili su advokati južnokorejskog državljanina Goran Rodić i Marija Radulović

14197 pregleda 6 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Odluka o izručenju Do Kvona Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je nezakonita, saopštili su danas branioci tog državljanina Južne Koreje, advokati Goran Rodić i Marija Radulović.

Viši sud u Podgorici danas je odlučio da Do Kvona treba izručiti SAD-u, a odluka nije još pravosnažna, jer branioci imaju pravo žalbe.

"Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je nezakonita, kao i prethodne dvije koje je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore", istakli su Rodić i Radulović u saopštenju.

Oni su dodali da im nije poznato da bilo gdje u svijetu ministar pravde može podučavati sud kako se primjenjuje Zakon i kakvu odluku treba da donese, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.

"Takođe, prilikom donošenja ovakve odluke, sud nije provjeravao tačnost činjenica koje mu je dostavio ministar pravde, iako u spisima predmeta ima dokaze da se radi o lažnim podacima. O tome ćemo se detaljno izjasniti u žalbi na odluku o izručenju. Ubijeđeni smo da ovakva nezakonita odluka ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne dvije nezakonite odluke", poručili su Rodić i Radulović.

Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda potvrdila je "Vijestima" da je taj sud odbio zahtjev Južne Koreje za izručenje Do Kvona.

Navela je da će Apelacioni sud Crne Gore po službenoj dužnosti donijeti odluku u vezi rješenja Višeg suda da odbije zahtjev Južne Koreje.

Naglasila je da odluka o izručenju SAD-u nije još pravosnažna, jer branioci Do Kvona imaju pravo žalbe.

Apelacioni sud je ranije saopštio da je za konačnu odluku o izručenju "kralja kriptovaluta" Do Kvona nadležan sud a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja ili SAD.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi obje zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Bonus video: