Apelacioni sud naložio izdvajanje iskaza inspektora iz slučaja prodaje droge u Beranama

Operativna saznanja nisu dokazi na sudu

6880 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ponovno suđenje Podgoričaninu Jovanu Milanoviću (39) i Berancu Aleksandru Iliću (27), zbog krivičnog dejla neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga danas u Višem sudu u Bijelom Polju nije održano.

Ročište saizvršiocima je odloženo nakon što je Viši sud, postupajući po ukidnom rješenju Alepacionog suda, donio rješenje da se iz spisa predmeta izdvoje iskazi policijskih službenika OB Berane Darka Mališića i Boška Vlahovića o njihovim operativnim saznanjima u vezi navodne prodaje i kupovine droge.

Ranijom presudom Milanović je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog optužbi da je Berancu Iliću prodao 0,114 grama heroina, dok je Iliću odmjerena kazna od šest mjeseci zatvora - jer je dio te droge prodao sugrađaninu B. V.

Tu presudu je ukinuo Apelacioni sud, koji je prihvatio žalbe optuženih i njihovih branilaca Kasima Dizdarevića i Gorana Radića, navodeći, između ostalog, da se sudska odluka ne može zasnivati na operativnim saznanjima.

Pojašnjvaju da se prvostepena presuda ne može zasnivati na iskazima svjedoka Mališića i Vlahovića, u djelu gdje oni iznose određena operativna saznanja da “optuženi Ilić posjeduje narkotike naminjenje za prodaju Bojanu Vukićeviću, koji je trebao da dođe do stana Ilića”.

Milanović je, prema optužnici, 7. juna 2022. godine godine u ulici Polimska u Beranama, ispred ulaza zgrade u kojoj živi, Iliću prodao 0,114 grama heroina. On je po prethodnom dogovoru sa Ilićem, vozilom marke “rendž rover” došao do njegove zgrade. Iliću je, nakon što je ušao u vozilo, predao drogu za neutvrđeni iznos novca.

Od te droge Ilić je 0,65 grama istog dana na istom mjestu prodao sugrađaninu Bojanu Vukićeviću, za iznos od 10 eura.

Milanović je više puta osuđivan za druga ali i istorodna djela, dok Ilić nije osuđivan.

Drogu su, kako se navodi u optužnici, dok je pripremao za upotrebu, kod Vukićevića u podrumu pronašli službenici Uprave policije, dok su preostalu količinu našli u toaletu Ilića, koji je u trenutku nailaska policije drogu prosuo u WC školjku, u pokušaju da je odbaci od sebe.

Milanović je negirao da je bilo kome prodavao drogu, dok je Ilić priznao da je Vukićeviću prodao dio droge koju je kupio od jednog čovjeka, jer je zavisnik, priznajući da je u istrazi lagao da mu nije prodao drogu.

Nakon što rješenje o izdvajanju postane pravosnažno suđenje će biti nastavljeno 13. marta.

Iz ZIKS-a istim vozilom razvoze na tri suđenja?

Milanović je u sudnici rekao da je na suđenje zakazano u 11.30 časova, čekao od sedam časova, zato što su službenici ZIKS-a morali da razvoze i druge zatvorenike na još dva suđenja po sjeveru.

“Zbog toga sam morao više sati da se smrzavam na drvenoj stolici, što nije u redu”, kazao je Milanović.

Bonus video: