Mijajlović i ekipa u Istražnom zatvoru

"Ne znam kome je zadnji put predložen pritvor po sve četiri tačke", rekao je Piperović

64893 pregleda 52 reakcija 51 komentar(a)
Dovođenje jednog od osumnjičenih na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Dovođenje jednog od osumnjičenih na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.02.2024. 20:31h

Iako sutkinja za istragu Višeg suda još nije uručila rješenje braniocima osumnjičenih za šverc cigareta, svih 11 uhapšenih u nedavnoj akciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) sprovedeno je u Istražni zatvor, rečeno je Vijestima je iz više izvora.

To su Vijestima kazali i neki od branilaca osumnjičenih, dodajući da im je iz Višeg suda rečeno da će sjutra dobiti rješenje, ali da ne znaju kakva je odluka sutkinje.

Pravilnik o bližem izvršenju pritvora u četvrtom stavu člana 4, predviđa da sud koji je odredio pritvor, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija rješenje može dostaviti u roku od 24 časa.

Navodni pripadnici organizovane kriminalne grupe švercera cigareta, njih 11, saslušani su danas pred sutkinjom za istragu Višeg suda Suzanom Mugošom.

Specijalni tužioci su predložili da im se odredi pritvor do 30 dana.

Nešto prije podne iskaz je dao i jedan od navodnih šefova te krimi ekipe, Aleksandar Aco Mijajlović.

Njegov branilac, advokat Zoran Piperović, kazao je za Vijesti da tužioci nijesu pružili nijedan dokaz o tome gdje su cigarete koje su navodno prokrijumčarene.

Dodao je da je znao da će Specijalno državno tužilaštvo (SDT) za Mijajlovića predložiti određivanje pritvora po sva četiri pritvorska osnova.

"Znao sam će biti predložene sve četiri tačke, ne pitajte me zašto. Aleksandar Mijajlović dvadeset godina svakog mjeseca putuje tri ili četiri puta. I svaki put se vratio. Imao je povratnu kartu za 4. mart, a trebao je da putuje juče. Ovo govorim zbog okolnosti da je predložen pritvor i zbog opasnosti od bjekstva. Već dvije godine Dritan Abazović govori da je Aleksandar Mijajlović švercer cigareta i kokaina. Da se čovjek osjeća prozvanim i krivim, a ima mogućnost, zar mislite da bi čekao sve ovo vrijeme da ga uhapse, a da ne ode bilo gdje po svijetu", pitao je Piperović.

Piperović
Piperović foto: Boris Pejović

Istakao je da je sudiji objasnio zbog čega ne stoji pritvorski osnov - uticaj na saučesnike.

"Naglasivši da i u samom aktu piše da su saučesnici nepoznati i na nepoznatoj destinaciji. Pa sam pitao kako može da utiče na nekoga za koga ni država ne zna ni ko su, ni gdje su. Apelacioni sud je to raspravio, rekavši da su tužioci dužni da navedu ime, prezime, konkretna lica, jer ovako može da se produžava po tom osnovu i sto godina, a da mi ne znamo ni ko su, ni gdje su. Uostalom, ne znam kome je zadnji put predložen pritvor po sve četiri tačke", rekao je Mijajlovićev branilac.

Piperović je pitao i gdje su cigarete.

"Iz ovoga što piše sedam puta je ponovljeno da je nešto urađeno na nepoznati način. Gdje su cigafrete, recimo iz Luke Bar, za koje tužilac tvrdi da su na nepoznati način prešli carinsku liniju. Mora da se kaže kada, kojeg dana, koliko i gdje su završili i kako su prešli carinsku liniju, a da nijesu ni u saobraćaju, ni na drugi način od strane državnih organa otkriveni. To je prvo. Jer u krivilnom pravu nema na nepoznat način od nepoznatih ljudi, ako je neko pričao, bilo ko, o švercu cigareta, na Skaju, telefonu, usmeno, i nešto dogovarao, a u realnom životu nema stvar dogovora, onda se u pravnom smislu ništa nije desilo. JUostalom, da sačekamo odluku sudije Mugođe i da vidimo, ako se odredi pritvor, što su pritvorski osnovi", kazao je Piperović.

Pod optužbom za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje, prethodnih dana uhapšeni su Mijajlović, zatim policajci Milenko Mića Rabrenović, Radoje Rabrenović, Dragan Backović i Mirko Mijušković, zatim Dejan Jokić, Golub Vojinović, Milan Vukadinović, Zoran Žuti Đukanović, Milan Rogač i Mileta Simanić.

Bonus video: