Specijalni tužioci utvrdili da su dvije grupe krijumčarile cigarete

Formirana dva predmeta protiv 11 nedavno uhapšenih u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja

29216 pregleda 103 reakcija 17 komentar(a)
Mijajlovića dovode na saslušanje, Foto: Luka Zekovic
Mijajlovića dovode na saslušanje, Foto: Luka Zekovic

Specijalni tužioci utvrdili su da su se dvije kriminalne grupe bavile švercom cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa su formirali dva predmeta protiv 11 nedavno uhapšenih u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja, rečeno je Vijestima iz više izvora.

Prema tim informacijama, jednom kriminalnom ekipom rukovodili su Aleksandar Aco Mijajlović i još jedan za sada neidentifikovani organizator, kojeg tužioci traže.

U drugim predmetu prvookrivljeni je Milan Rogač, kojeg terete da je formirao tu kriminalnu ekipu.

Članovima kriminalne ekipe Mijajlovića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) označilo je policajce Milenka Miću Rabrenovića, Radoja Rabrenovića, Dragana Backovića i Mirka Mijuškovića, zatim Dejana Jokića, Goluba Vojinovića, Milana Vukadinovića i nekoliko osoba na čijoj identifikaciji tužioci rade.

Tužioci tvrde da su u ekipi Rogača Nikšićani Zoran Žuti Đukanović i Mileta Simanić. Navodno, ta kriminalna grupa nije u nezakonitom poslu krijumčarenja cigareta sarađivala sa ekipom iz takozvanog Grand klana.

Mijajlović, dvojica Rabrenovića, Backović, Mijušković, Jokić, Vojinović, Vukadinović, ali i Rogač, Đukanović i Simanić poslati su sinoć u Istražni zatvor u Spužu

To je učinjeno iako sutkinja za istragu Višeg suda Suzana Mugoša, do zaključenja današnjeg štampanog izdanja Vijesti, nije uručila rješenje braniocima osumnjičenih za šverc cigareta, rečeno je Vijestima je iz više izvora.

To su Vijestima kazali i neki od branilaca osumnjičenih, dodajući da im je iz Višeg suda rečeno da će danas dobiti rješenje, ali da ne znaju kakva je odluka sutkinje.

Pravilnik o bližem izvršenju pritvora u četvrtom stavu člana 4, predviđa da sud koji je odredio pritvor, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija rješenje može dostaviti u roku od 24 časa.

Prema saznanjima Vijesti, osumnjičeni su i pred sutkinjom tvrdili da nijesu počinili krivična djela za koje ih terete specijalni tužioci.

Krivicu je negirao i Mijajlović, kazao je Vijestima njegov branilac, advokat Zoran Piperović.

On tvrdi da tužioci nijesu pružili nijedan dokaz o tome gdje su cigarete koje su navodno prokrijumčarene.

“Znao sam će biti predložene sve četiri tačke, ne pitajte me zašto. Aleksandar Mijajlović dvadeset godina svakog mjeseca putuje tri ili četiri puta. I svaki put se vratio. Imao je povratnu kartu za 4. mart, a trebalo je da putuje juče. Ovo govorim zbog okolnosti da je predložen pritvor i zbog opasnosti od bjekstva. Već tri godine Dritan Abazović govori da je Aleksandar Mijajlović švercer cigareta i kokaina. Da se čovjek osjeća prozvanim i krivim, a ima mogućnost, zar mislite da bi čekao sve ovo vrijeme da ga uhapse, a da ne ode bilo gdje po svijetu?”, pitao je Piperović.

Osvćući se na tužilački akt, u kom, kako tvrdi, piše da su saučesnici nepoznati i na nepoznatoj destinaciji, Piperović je pitao kako Mijajlović može da utiče na nekoga za koga ni država ne zna ni ko su, ni gdje su.

“Iz ovoga što piše sedam puta je ponovljeno da je nešto urađeno na nepoznati način. Gdje su cigarete, recimo iz Luke Bar, za koje tužilac tvrdi da su na nepoznati način prešle carinsku liniju. Mora da se kaže kada, kojeg dana, koliko i gdje su završile i kako su prešle carinsku liniju, a da nijesu ni u saobraćaju, ni na drugi način od strane državnih organa otkrivene. To je prvo. Jer u krivičnom pravu nema na nepoznat način od nepoznatih ljudi, ako je neko pričao, bilo ko, o švercu cigareta, na Skaju, telefonu, usmeno, i nešto dogovarao, a u realnom životu nema stvar dogovora, onda se u pravnom smislu ništa nije desilo. Uostalom, da sačekamo odluku sudije Mugoše i da vidimo, ako se odredi pritvor, što su pritvorski osnovi”, pitao je Piperović.

Operacija pripadnika SPO počela je u ponedjeljak, kada je slobode lišeno osam osoba. Lisice na ruke dan kasnije stavljene su još trojici osumnjičenih.

Osim za drugim organizatorom navodnog Grand klana, prema informacijama Vijesti, istražitelji tragaju za još nekoliko osoba koje su učestvovale u tom nezakonitom poslu, a koje se sada u tužilačkim spisima vode kao NN lica.

Izvor blizak istrazi kazao je Vijestima da specijalni tužioci sumnjiče grupu okupljenu oko Mijajlovića i još jedne, za sada neidentifikovane osobe, da su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u barsku luku dopremali brodove cigareta koje su nakon toga krijumčarili.

Bonus video: