Turska i dalje čeka Camgoza

Izvor “Vijesti” kaže da Ankara smatra da se može pronaći način da Camgoz završi u Turskoj ako za to ima volje u Podgorici. Jedan od načina za to je da Turska ponovo zatraži ekstradiciju, uz uslov da zahtjev opet ne bude odbijen, a drugi da Camgoz bude deportovan u neku zemlju, pa da ga ona izruči

37759 pregleda 80 reakcija 23 komentar(a)
Ankara iznenađena potezom Milovića: Camgoz prilikom dolaska na saslušanje u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC
Ankara iznenađena potezom Milovića: Camgoz prilikom dolaska na saslušanje u Podgorici, Foto: BORIS PEJOVIC

Turska očekuje da Crna Gora nađe način da joj preda njenog državljanina Binalija Camgoza, optuženog za više teških krivičnih djela, čiju je ekstradiciju prije mjesec odbio ministar pravde Andrej Milović, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti”, Ankara se iznenadila odlukom Milovića jer je očekivala izručenje, ali smatra da se, uprkos tome, može pronaći model da Camgoz završi u Turskoj ako za to ima volje u Crnoj Gori.

Da je Turska zabrinuta zbog neizručenja, u subotu je saopštio šef države Jakov Milatović, nakon što se u Minhenu sastao s ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom.

U Ankari, tvrdi izvor “Vijesti”, misle da slučaj Camgoz nanosi štetu Podgorici, i da predstavlja poziv svim kriminalcima, ne samo turskim, da dođu u Crnu Goru i budu na sigurnom.

Međutim, napominje da Turska ne gubi nadu da će im Camgoz biti predat.

“Njegovo izručenje pokazalo bi snagu države. Crna Gora mora da pokaže da je ozbiljna”, rekao je sagovornik, dodajući da u Ankari smatraju da je pogrešno što dvije države troše vrijeme na ovu temu.

Govoreći o tome da li bi slučaj Camgoz mogao da utiče na ekonomsku saradnju Crne Gore i Turske, izvor navodi da je Ankari važno da postoji siguran ambijent za investiranje.

“A da bi se neko osjećao sigurno, mora da osjeti vladavinu prava”, poručuje sagovornik.

“Vijesti” su nedavno, pozivajući se na izvore iz Pokreta Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića, objavile da se slučaj Camgoz mora nekako riješiti prije kraja marta, kad bi Spajić trebalo da putuje na ekonomski forum u Istanbulu, gdje bi trebalo da se sastane i s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Sagovornik iz PES-a je, kao jednu od “ugroženih investicija”, pomenuo put koji bi povezao Bosnu i Hercegovinu (BiH) s Kosovom preko Pljevalja i Bijelog Polja, za koji su turske kompanije bile zainteresovane.

Jedan od načina da Camgoz završi u Turskoj je da ta zemlja ponovo zatraži njegovu ekstradiciju i da crnogorski pravosudni organi to prihvate, odnosno da ministar pravde ne odbije. Crnogorska strana, prema informacijama “Vijesti”, ne vidi problem u tome da Turska preuzme gonjenje Camgoza u krivičnim postupcima koji se protiv njega vode u Crnoj Gori. Međutim, o tome odlučuju crnogorski pravosudni organi.

Camgoz
Camgozfoto: Tviter

Druga opcija je da Camgoz bude deportovan u neku zemlju, pa da ga ona izruči Turskoj. U vlasti se, prema saznanjima “Vijesti”, razmatra mogućnost da Camgoz bude protjeran u BiH, odakle je ušao u Crnu Goru sa lažnim dokumentima, ali je pitanje da li bi ta zemlja primila čovjeka koji nema dokumenta.

Milović je odluku o neizručenju pravdao narušenim zdravstvenim stanjem turskog državljanina i etničkom pripadnošću, iako je odlukom Višeg suda iz Podgorice, koja je 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju. “Vijestima” je iz više nezvaničnih izvora rečeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Milović je nedavno “Vijestima” rekao da nije morao da konsultuje službu prije donošenja odluke o ekstradiciji, jer njihovo mišljenje ne igra presudnu ulogu za izručenje. On je to saopštio nakon što je list objavio da je Camgoz, preko pripadnika kavačkog kriminalnog klana, prijetio ministru javne uprave Marašu Dukaju koji je obećao prijateljima s Kosova i iz Albanije da će se u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) raspitati o mogućnosti da turski državljanin zakonski dobije azil u Crnoj Gori.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je da odobri politički azil Camgozu, tu odluku potvrdili su Upravni i Ustavni sud.

Camgoz je prvi put uhapšen u Podgorici 6. jula 2022, a iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš. S njim je privedeno još pet turskih državljana, a turski mediji tada su objavili da su i oni na potjernici njihovih vlasti.

Camgoz je navodno vođa organizovane kriminalne grupe, a prema pisanju turskih medija, u krivični dosije upisani su mu razni zločini, ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica...

U oktobru 2021. policija Turske krenula je u akciju hapšenja članova njegove kriminalne grupe, ali je Camgoz već tada bio na sigurnom, u Gruziji. Na spisku za hapšenje, pripadnici Policijske uprave pokrajine Izmir, odnosno njihovog Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, tog dana imali su 57 članova Camgozove bande. Uhapsili su 35, a hapšenje su izbjegli Camgoz i još 21 član tog klana.

U septembru 2022, u Istražnom zatvoru u Spužu pretresena je ćelija u kojoj je Camgoz boravio s još pet pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan. To je učinjeno nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi kriminalnog klana Camgoza učestvovali u ubistvu vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Camgoz je drugi put uhapšen 30. januara, zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Policija tvrdi da je tokom 2022, koristeći lažni pasoš, s još jednim državljaninom Turske osnovao firmu “Lion”.

Protiv Camgoza je 6. februara podnijeta još jedna krivična prijava, jer je falsifikovani pasoš predao službenicima MUP-a kad je tokom 2022. tražio privremeni boravak.

Bonus video: