Mrkić pominjao Đukanovića da prikrije tragove?

Specijalno državno tužilaštvo u optužnici protiv grupe okrivljenog Aleksandra Mrkića u jednom pasusu obrazlaže zašto okrivljeni pominju bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića

50969 pregleda 68 reakcija 46 komentar(a)
Đukanovićevo ime koristili da bi se sakrili: Sa Veljovićem (arhiva)
Đukanovićevo ime koristili da bi se sakrili: Sa Veljovićem (arhiva)

Specijalno državno tužilaštvo u optužnici protiv grupe Aleksandra Mrkića, a među kojima je okrivljen i bivši šef policije Veselin Veljović, dalo je i odgovor na pominjanje imena nekadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića u porukama sa Skaj aplikacije članova te kriminalne organizacije.

U optužnici protiv Mrkićeve kriminalne grupe piše da iz informacije Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) od 8. avgusta 2020. godine proizilazi da je tog dana u 14.05 časova, 14.21 časova i 15.14 časova lice koje je na Skaj ECC kriptovanoj aplikaciji koristilo ime “Vladan Lazović Milan Roćen” poslalo okrivljenom Stefanu Bubanji poruke sadržine: “Ne pominji magacin 35-ticu”, “Iz njega smo sve izvukli”, “Pardon 25-ticu”, “I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke”, “Nemoj kazati da Milu nosimo pare” i “Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300,000 na ruke, da nosi moj striko”...

“Kada se naprijed navedeno dovede u međusobnu vezu, izvodi se zaključak da je upravo okrivljeni Aleksandar Mrkić, nakon što je saznao da je okrivljeni Bubanja Stefan lišen slobode i da je isti službenicima Uprave policije - SPO omogućio uvid u svoj kriptovani telefon, poslao citirane poruke kako bi stvorio utisak da iza navedenog krijumčarenja stoje druga lica, a ne on, a sve u cilju izbjegavanja krivičnog gonjenja”, piše u optužnici.

Upravo o tom pasusu iz optužnice pričao je glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost 9. februara ove godine.

“Aleksandar Mrkić, osumnjičeni za šverc cigareta u predmetu sa Veselinom Veljovićem, ispisivao je poruke kada je saznao da je policija došla do vozača kamiona u kojem se nalazilo oko hiljadu i sto paketa cigareta”, rekao je tada Novović odgovarajući na pitanje poslanika Nove srpske demokratije (NSD) Jovana Vučurovića je li formiran predmet povodom Skaj prepiske agenta Petra Lazovića i vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, a u kojoj se navodi da se dugogodišnjem predsjedniku države Milu Đukanoviću navodno “30 godina daju pare na ruke”.

Vučurović je tog dana citirao poruke, koje su “Vijesti” objavile sa Skaj poruka koje su pisali Zvicer i Petar Lazović, a nakon što su avgustu 2020. godine zaplijenjenje cigarete u Podgorici, a za koje SDT vjeruju da su tovari kriminalne oganizacije odbjeglog Aleksandra Mrkića...

Šef Specijalnog državnog tužilaštva je naveo da se u optužnici koja je podignuta protiv Mrkića i Veselina Veljovića “za to nalazi obrazloženje”.

“U rješenju kojim je određen pritvor Veselinu Veljoviću, u optužnici koja je podignuta protiv njega, navodi se obrazloženje, između ostalog, ovog dijela. Dakle, zaključak SDT je da je te poruke, do nivoa osnovane sumnje, jer je tu podignuta optužnica, ispisivao okrivljeni Mrkić Aleksandar onog momenta kad je saznao da je policija došla do vozača kamiona u kojem se nalazilo oko hiljadu i sto paketa cigareta. I da to radi upravo da bi prikrio da je on učesnik toga posla, odnosno da su učesnici tog posla neka druga lica a ne on. Tih dana je, čini mi se, promijenio i niknejm koji je do tada koristio”, odgovorio je Novović.

Okrivljeni policajac Petar Lazović, kako su “Vijesti” objavile, hvalio se šefu kavačkog kriminalnog klana da je tada oduzeo kamion cigareta Aleksandru Acu Mrkiću, čije ime se godinama vezuje za šverc cigareta.

Prema dokazima koje je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima, Lazović o zapljeni Zvicera i policajca Ljuba Milovića obavještava 9. avgusta, dan nakon što je u Podgorici zaplijenjen kamion cigareta.

“Obalih onom sm***u od Mrkića 1.248 paketa MAC-a”, šalje Lazović u grupu, preko kriptovane Skaj aplikacije.

Milović odgovara: “Je li, jes” i pita gdje je to bilo, nakon čega dobija odgovor: “U PG, kod Tehnomaksa kamion”.

“Biće VV ljut”, šalje Lazović.

Nakon što je u Podgorici zaplijenjen kamion bjelopoljskih tablica, krcat milionski vrijednim paketima cigareta, Specialno državno tužilaštvo (SDT) je održalo konferenciju za medije gdje je sada suspendovani specijalni tužilac Saša Čađenović, koji se od 9. decembra 2022. godine nalazi u pritvoru Spuža, saopštio da su uhapšeni Stefan i Nikola Bubanja. Tada je saopšteno da je organizator kriminalne grupe Arsenije Kalezić (66), te da su državu oštetili za oko 18.000.000 eura.

SDT je 24. januara dostavio optužnicu Višem sudu u Podgorici, a kontrola je odgođena za 15. mart.

Aleksandar Mrkić, koji je u bjekstvu, označen je kao organizator kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta, dok se bivši prvi policajac tereti za zloupotrebu službenog položaja...

SDT Veljovića optužuje da je povjerljivim informacijama pomagao u ilegalnim poslovima. Veljović je to u istrazi negirao, navodeći da je radio svoj posao, odnosno istraživao Mrkića, a ne pomagao mu.

Optužnica je podignuta protiv Mrkića, Veljovića, Muja Nikočevića, Arsenija Kalezića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Bonus video: