Za šta SDT tereti uhapšenog komandira Granične policije: Čuvao cigarete, a ne granicu

Uhapšenog Dragana Backovića sumnjiče da je odavao povjerljive podatke pripadnicima kriminalne organizacije, koju je navodno formirao Aleksandar Aco Mijajlović. Graničar upozoravao članove klana kada njegove kolege planiraju akcije, švercovao cigarete sa njima, ali i u državu unosio “prljavi” novac...

74877 pregleda 93 reakcija 34 komentar(a)
Dragan Backović, Foto: Boris Pejović
Dragan Backović, Foto: Boris Pejović

Uhapšeni funkcioner Granične policije Dragan Backović odavao je povjerljive podatke pripadnicima kriminalne organizacije koju je navodno formirao Aleksandar Aco Mijajlović, upozoravao ih kada njegove kolege planiraju akcije, švercovao cigarete sa njima, ali i preko granice prenosio “prljav” novac...

To piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), u čijoj akciji je početkom prošle sedmice uhapšeno 11 navodnih pripadnika dviju krimnalnih grupa koje su, kako tvrde tužioci, krijumčarile cigarete...

Prema tvrdnjama SDT-a, Mijajlović je jedan od organizatora takozvanog Grand klana. Specijalni tužioci sumnjiče ga da je sa još jednom osobom, na čijoj identifikaciji rade, stvorio kriminalnu organizaciju koja je krijumčarila cigarete.

Tužioci sumnjiče Backovića da je preko kriptovane aplikacije prenosio povjerljive informacije osumnjičenom Golubu Vojinoviću, odnosno obavještavao ga kakve akcije preduzimaju policijski službenici:

“Omogućavajući mu da tako dobijene podatke i informacije koristi za usmjeravanje svojih radnji i sklanjanje neocarinjenih cigareta različite vrste, koje je osumnjični Golub Vojinović prikrivao na kamionskoj prikolici, na neutvrđenoj lokaciji na teritoriji Podgorice”, piše u spisima.

Prema transkriptima koje je crnogorskim itražiteljima dostavio Europol, Backović je bio zadužen i da obezbjeđuje nesmetan prolaz švercovanim cigaretama, ali i da ih prenosi preko državne granice, predaje drugim članovima klana i prodaje ih...

“Ima brate neka akcija organizovanog iz PG, ima 10 privedenih, neke su i u PG poveli, da znam kako se zove provjerio bih gdje je, nije lokalnog karaktera pa ne znam o čemu se radi... Koliko tamo ima robe”, napisao je policajac 10. februara 2021. godine Vojinoviću.

Dragan Backović
Dragan Backovićfoto: Boris Pejović

Taj osumnjičeni odgovorio mu je da ima mnogo, a potom su pravili plan kako da izvuku cigarete.

“Na prikolicu stoji... već dugo... Ne može da se proda... Izvukli odozdo i ostavili... 500 ... 600 sigurno ima. Da vidim da nađu kam. neđe pa samo da je prevuku neđe tamo... Blizu onđe, đe skrećemo na raskrsnicu”, odgovara mu Golubović.

Specijalni tužioci konstatuju da njih dvojica nakon toga nastavljaju dogovor o sklanjanju prikolice sa cigaretama, ali i da je potrebno pretovariti ih u druga teretna vozila.

Vojinović nakon određenog vremena obavještava tadašnjeg komandira granične policije da ekipa koja pretovara cigarete uskoro završava i pita ga “da ih isprati do Kočana”.

“Za pola sata od prilike završavaju. Možeš li ih ispratiti neđe do Kočana da parkiraju to”.

Policajac pristaje, i objašnjava da će to učiniti kada uzme kćerku iz škole, i traži da mu Vojinović kaže gdje treba da dođe.

“Kod Castel kad budeš mogao”, dobija odgovor.

Backović mu javlja koliko mu vremena treba do dogovorene pozicije, a onda se i javlja kada je stigao.

“Brate, sve sam ispratio, sve je ok”, poslao je policajac Vojinoviću ubrzo potom.

“Navedene činjenice jasno ukazuju na zaključak o osnovanoj sumnji da je osumnjičeni Golub Vojinović prikrivao cigarete na neutvrđenoj lokaciji u Podgorici, te da ih je kasnije, kako bi izbjegao da eventualno budu pronađene od strane policijskih službenika povezao u Nikšić, u čemu mu je pomogao osumnjičeni Backović i druga, za sada neidentifikovana lica”, piše u rješenju kojim je sutkinja za istragu Višeg suda u Podgorici odredila pritvor osumnjičenima...

Unosio prljavi novac

U sudskim i tužilačkim spisima objašnjavaju da su Vojinović i Backović preko granice prenosili novac stečen švercom cigareta.

Analizirajući komunikaciju članova tog klana, vođenu preko nekada zaštićene aplikacije, specijalni tužioci utvrdili su da je Vojinović odlazio u Trebinje za novac, a potom ga, bez prijavljivanja, unosio u Crnu Goru.

Istražitelji vjeruju da je i za taj nezakoniti posao koristio poziciju službenika Uprave policije.

U mnoštvu transkripata dostavljenih iz Agencije Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) su i one koje su razmjenjivali Backović, Vojinović i osoba koja im dostavlja novac u Trebinju.

Po dogovoru sa Vojinovićem, policajac bi odlazio u jedan restoran u Trebinju, gdje bi mu za sada neidentifikovani član kriminalne organizacije donosio novac.

Ta osoba Backovića je oslovljavala sa “šef”...

Iz njihove komunikacije proizilazi da je Backović 12. februara 2020. godine prenio 86.300 eura, a 5. marta 2021. 114.000 eura.

Osim Backovića i Vojinovića, članovima kriminalne ekipe Mijajlovića SDT je označilo policajce Milenka Miću Rabrenovića, Radoja Rabrenovića i Mirka Mijuškovića, zatim Dejana Jokića, Zorana Žutog Đukanovića i nekoliko osoba na čijoj identifikaciji tužioci rade.

Mijajlović
Mijajlovićfoto: Luka Zeković

Pripadnici te kriminalne ekipe hapšeni su gotovo istovremeno kada i one koju je, prema tvrdnjama tužilaca, formirao Nikšićanin Milan Rogač.

Članovima te krimi ekipe SDT je označilo njegove sugrađane Milana Vukadinovića i Miletu Simanića. Navodno, ta kriminalna grupa nije u nezakonitom poslu krijumčarenja cigareta sarađivala sa ekipom iz takozvanog Grand klana.

Iz Višeg suda “Vijestima” je rečeno da je za sve uhapšene pritvor određen zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela, a kao osnov sutkinja je prihvatila opasnost od bjekstva...

Sutkinja Suzana Mugoša pojasnila je da svih 11 sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

Prema sudskim spisima, Backovića terete i za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelom krijumčarenje...

Svi uhapšeni negirali su krivična djela za koja ih terete specijalni tužioci.

Do granice s Bosnom, potom mimo graničnih prelaza

Tokom višemjesečne istrage SDT-a, Specijalnog policijskog odjeljenja, a u saradnji sa Europolom, istražitelji su otkrili na koji način je funkcionisao prekogranični šverc cigareta.

Prema njihovim spisima, funkcioner granične policije prevozio je cigarete do nadomak granice sa Bosnom i Hercegovinom, gdje ih je predavao drugim pripadnicima krimi ekipe...

“Iz sadržine komunikacija jasno se zaključuje da su označeni korisnici posredstvom kriptokomunikacione platforme SKY Ecc razmijenili veliki broj poruka, iz čije sadržine proizilazi osnovana sumnja da su prenosili cigarete preko carinske linije, te da su se bavili prodajom, rasturanjem i prikrivanjem neocarinjene robe koje su u tu svrhu prikrivali u Podgorici i Nikšiću, u objektima na sada neutvrđenim, skrivenim lokacijama... Iz ovih komunikacija se može izvesti zaključak da je osumnjičeni Dragan Backović, zajedno sa Golubom Vojinovićem prenosio cigarete preko carinske linije i prodavao ih sada neidentifikovanom pripadniku kriminalne organizacije”, piše u sudskim spisima.

Pojašnjen je i način šverca - Backović je cigarete preuzimao od Vojinovića, a potom ih prevozio do granice sa Bosnom i Hercegovinom i prodavao ih neidentifikovanom članu ekipe, koji je, mimo zvaničnih graničnih prelaza, švercovane duvanske proizvode unosio u BiH.

8 osoba uhapšeno je 19. i 20. februara zbog sumnje da su članovi kriminalne grupe koja je na međunarodnom nivou krijumčarila cigarete. Specijalni tužioci tvrde da je tu krimi ekipu formirao Podgoričanin Aleksandar Mijajlović i još jedna, za sada neidentifikovana osoba

Lisice spremne i za još nekoliko članova klana?

Specijalni tužioci i pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja rade na identifikaciji drugog organizatora navodnog Grand klana, a tragaju i za još nekoliko članova te kriminalne grupe, ne bi li im narednih dana stavili lisice na ruke, kazali su “Vijestima”.

Prema istim informacijama, njihov primarni cilj je identifikacija osobe koja je, uz Mijajlovića, stvorila tu krimi ekipu - radi realizacije kriminalnog plana da se bavi prenošenjem i prodajom cigareta, odnosno, iznošenjem duvanskih proizvoda preko carinske linije uz izbjegavanje mjera carinskog nadzora.

“...I prodajom, rasturanjem ill prikrivanjem neocarinjene robe - cigareta”.

Mijajloviću i drugom organizatoru na teret stavljaju da su vrbovali okrivijene i druga sada neidentifikovana lica za članove kriminalne organizacije, odredili im uloge i zadatke...

“...Te neposredno ili preko drugih lica pripadnika kriminalne organizacije davali instrukcije i upustva pripadnicima kriminalne organizacije, radi izvršenja krivičnih djela, zbog kojih je kriminalna organizacija organizovana, u cliju sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i kriminalnu organizaciju...”.

U tužilačkim spisima piše da su Mijajlović i ta osoba nabavijali cigareta iz inostranstva, organizovali njihovo dopremanje u Crnu Goru, čuvanje i prenošenje preko carinske linije:

“Uz izbjegavanje mjere carinskog nadzora”...

Mijajlović je, tvrde tužioci, određivao cijenu cigareta, način i uslove plaćanja, a sumnjiče ga da je i sam prodavao cigarete...

Bonus video: