Nastavljeno suđenje Mrvaljeviću, svjedok saslušan bez prisustva javnosti

Sudija Nada Rabrenović je na ročištu održanom u septembru prošle godine, navela da je usvojen predlog SDT-a koji se odnosi na to da se svjedok Milan Kankaraš u ovom predmetu sasluša na poseban način

6299 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje okrivljenom Zoranu Mrvaljeviću iz Herceg Novog, optuženom da je organizator kriminalne grupe koja je pripremala ubistvo sugrađanina Nemanje Zurovca.

Pred specijalnim vijećem sudije Nade Rabrenović danas je svjedočio Milan Kankaraš. Tokom njegovog saslušanja, sud je isključio javnost sa ročišta glavnog pretresa, kako bi se sačuvao interes svjedoka saradnika. Sudija Nada Rabrenović je na ročištu održanom u septembru prošle godine, navela da je usvojen predlog SDT-a koji se odnosi na to da se svjedok u ovom predmetu sasluša na poseban način.

Osim Mrvaljevića, ovom optužnicom su obuhvaćeni i Krsto Vujić, Slobodan Vico i Jovan Riznić.

“Vijesti” su prije više od pola godine objavile da je donijeto rješenje Apelacionog suda Crne Gore, kojim je potvrđena odluka Višeg suda da se iz spisa izdvoji iskaz svjedoka saradnika Milana Kankaraša, dok je odbijena žalba specijalnog tužioca kao neosnovana. U rješenju Višeg suda se navodi da se iz spisa predmeta izdvaja zapisnik o saslušanju svjedoka saradnika dat pred specijalnim tužilaštvom 24. septembra 2020.

U obrazloženju rješenja, Apelacioni sud navodi da je advokatica Milica Saveljić, branilac Mrvaljevića, što je podržao i advokat Danilo Mićović branilac Riznića, predložila da se iz spisa predmeta izdvoji iskaz svjedoka saradnika Kankaraša, kao pravno nevaljan dokaz. Navela je da prilikom njegovog saslšanja nisu bili pozvani branioci okrivljenih, osim branioca Žmukić Jovana, koji nije obuhvaćen optužnicom.

U rješenju se dodaje da je rješenjem Višeg suda u Podgorici od 25. 05. 2020. godine okrivljeni Kankaras Milan određen je za svjedoka saradnika. Okrivljeni Mrvaljević Zoran, optužen je zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, produženog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i ubistvo izvršeno putem podstrekavanja.

"Po nalaženju ovog suda, u konkretnom slučaju se radi o dokazu koji je pribavljen povredama odredaba krivičnog postupka. Stoga je prvostepeni sud pravilno postupio kada je navedeni zapisnik izuzeo iz spisa predmeta, budući da se na istom, shodno čl. 17 st. 2 ZKP-a, ne može zasnivati sudska odluka, niti se isti, kao takav, može koristiti u postupku”, piše u rješenju Apelacionog suda.

Bonus video: