Policija ostaje bez policije: Najmnogoljudnijem dijelu bezbjednosnog aparata fali gotovo četvrtina službenika

Tokom prošle godine u penziju je otišao 351, a tokom 2022. godine povoljnije uslove za odlazak u mirovinu iskoristilo je 367 službenika Uprave policije. Zabrinjavajuće kadrovsko stanje notirala je i Vlada - navode da je 75 odsto službenika starosti od 40 do 67 godina, a da već sada 15 odsto njih ima preko 50 godina života

58125 pregleda 196 reakcija 80 komentar(a)
Sve više posla, sve manje ljudi: Službenici policije na zadatku (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Sve više posla, sve manje ljudi: Službenici policije na zadatku (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Tokom prošle godine u penziju je otišao 351, a tokom 2022. godine povoljnije uslove za odlazak u mirovinu iskoristilo je 367 službenika Uprave policije.

To znači da je 718 službenika, odnosno preko 13 odsto od ukupnog broja prema važećem Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, u protekle dvije godine napustilo Upravu policije, na osnovu člana 180 stav 1 Zakona o unutrašnjim poslovima.

“Važećim Pravilnikom u Upravi policije je sistematizovano 5.377 radnih mjesta za policijske službenike, a zaključno sa 31. januarom 2024. godine angažovano je 3.866 službenika”, piše u odgovoru Uprave policije “Vijestima”.

Te brojke jasno pokazuju da u ovom trenutku Upravi policije nedostaje gotovo četvrtina službenika, a javnu službu do kraja ove i 2025. godine, sudeći prema starosnoj strukturi, moglo bi napusti njih još gotovo 1.000.

Zabrinjavajuće kadrovsko stanje notirano je krajem prošle godine u Vladinom dokumentu o stanju u Ministarstvu unutrašnjih, gdje se navodi podatak da je 75 odsto aktuelnih službenika starosti od 40 do 67 godina, a da već sada 15 odsto njih ima preko 50 godina života, što je najniža granica za odlazak po povoljnijim uslovima u penziju.

Da policija ostaje bez policije jasno je bilo još 2022. kada se u gotovo svim organizacionim jedinicama, zbog povoljnijih uslova za odlazak u penziju, osjetio značaj kadrovski pad.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Uprava policije

Novi kadrovski udar uslijedio je početkom 2024. godine - gotovo da nema odjeljenja gdje ne fali značajan broj službenika, pa se nerijetko dešava da u pojedinim opštinama u toku smjene radi samo po jedan službenik, koji obavlja sve policijske poslove...

Najgore u Podgorici

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je najveći kadrovski deficit u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, gdje prema nezvaničnim podacima “Vijesti” fali gotovo polovina policajaca.

“Vijesti” su od Uprave policije tražile i pojedinačne podatke o nedostajućem broju službenika po organizacinim jedinicama, ali taj podatak nije dostavljen.

“Kada je riječ o kadrovskoj popunjenosti u organizacionoj jedinici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica procesi rada se odvijaju nesmetano uz napore službenika policije, koji su angažovani u ovoj organizacionoj jedinici. Analizom stanja je utvrđeno da najveći broj službenika nedostaje u Odjeljenju bezbjednosti policije u glavnom gradu, s tim da su tokom januara angažovani i pripravnici Policijske akademije, nakon što su im uručena rješenja”, navodi se u odgovoru Uprave policije.

Izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, koji je usvojen u junu 2021. propisani su povoljniji uslovi za penzionisanje uz obrazloženje “da je usljed bezbjednosnih izazova potrebno hitno podmlađivanje kadra”.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Boris Pejović

U decembru 2022. ponovo su mijenjani uslovi pa je starosna granica za penzionisanje smanjena sa 53 na 50 godina, a uz to je propisano i uvećanje na penziju sa 20 na 30 odsto.

Zakonske izmjene i povlašćeni uslovi za penzionisanje očito nijesu pratili mehanizmi na osnovu kojih bi se nadomjestio broj policajaca koji napuštaju službu.

XV generacija na čekanju

Iako Upravi policije trenutno fali gotovo 1.500 službenika, XV generacija Policijske akademije je još na čekanju, a u UP su saopštili da je “ procedura za prijem u toku”.

UP je navela da su polaznicima XIV generacije Policijske akademije 19. januara 2024. godine uručena rješenja o zasnivanju radnog odnosa u svojstvu pripravnika, a oni su shodno procjeni službe angažovani u organizacionim jedinicama Uprave policije.

Policijska akademija
foto: Boris Pejović

“Osim toga, od strane Uprave policije preduzete su aktivnosti koje se odnose na analizu potreba službe i inicijative za što skorije popunjavanje nedostajućeg kadra, odnosno za popunu slobodnih radnih mjesta, u skladu sa zakonskim propisima koji se ne odnose samo na akademce Policijske akademije već i na građane koji ispunjavaju uslove objavljene u javnim oglasima”, navodi UP.

Gori na sve strane

Osim kadrovskih u Upravi policije fali i policijske opreme jer je godinama ulaganje bilo gotovo minimalno.

Uniforme za policiju posljednji put su kupljene 2015. dok je dio setova nabavljen prije nekoliko godina.

Policija koristi 139 izraubovanih patrolnih automobila kupljenih 2018. a pitanje je da li će tender za nabavku vozila za potrebe UP, čija je procedura u toku, biti skorije okončan i kada će UP moći da zaduži nova auta.

“Marice” za privođenje su mahom kupljene prije 15 godina, oružje je staro i preko dvije decenije osim ono što koriste specijalne jedinice, fali i zaštitna oprema...

Brđanina smjenjuju u petak?

Uprava policije najvjerovatnije od petka ostaje bez direktora Zorana Brđanina jer je vrlo izvjesno da će na sjednici Vlade biti smijenjen, ali se još ne zna da li ima dogovora između Pokreta Evropa sad i Demokrata ko bi u v.d. stanju mogao da preuzme rukovođenje javnom službom.

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja Vlade uputila je predlog za razrješenje Brđanina, a koji je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović dostavio još 26. decembra prošle godine, nakon što skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije usvojio dva izvještaja direktora UP o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Aktuelni direktor UP je nakon povratka na čelo policije obećao da će se sam povući sa čelne pozicije onog trenutka kada PES i Demokrate dogovore ko će biti njegov nasljednik, ali uz uslov da dobije odgovarajuće rasporedno mjesto u sistemu javnog sektora.

Brđanin
Brđaninfoto: Boris Pejović

U suprotnom, Brđanin je još tada saopštio da će zaštitu opet potražiti na sudu, ukoliko bude ponovo “nezakonito smijenjen”.

Izvor “Vijesti” navodi da Demokrate zagovaraju da privremeni mandat dobije v.d. pomoćnik direktora Sektora granične policije Milutin Vasiljević.

Ministar Danilo Šaranović ranije je poručio da nijesu bitna imena, već da na čelo policije mora doći “neko ko je stručan i ko će odgovoriti zadacima”.

Premijer Milojko Spajić krajem januara je izjavio da je Brđanin u punom mandatu.

“Mislim da postoji prostor za dogovor i razgovor sa Brđaninom, kao i civilizovani načini koji su primjereni demokratskoj i evropskoj praksi. Treba raditi sve u skladu sa zakonima ove države”, rekao je tada Spajić.

U članu 12 Zakon o unutrašnjim poslovima se između ostalog navodi da policijom rukovodi direktor koji za svoj rad odgovara ministru unutrašnjih poslova i Vladi Crne Gore.

U Zakonu jasno piše da je policija u svom radu politički i ideološki neutralna, te da je operativno nezavisna od MUP-a i drugih organa državne uprave...

Pomoćnici odlaze?

Osim što Upravi policije nakon moguće smjene Brđanina prijeti v.d. stanje, od naredne sedmice javna služba će, po svemu sudeći, ostati i bez tri pomoćnika direktora, koji duže u v.d. stanju pokrivaju Sektor policije posebne namjene, Sektor policije opšte nadležnosti i Sektor granične policije.

Prema podacima “Vijesti”, Brđanin je resornom ministru poslao dopis sa predlogom da se trojici aktuelnih pomoćnika Milošu Rakonjcu, Draganu Goroviću i Milutinu Vasiljeviću ponovo produži v.d. mandat.

Šaranović, navodno, nije odgovorio na te predloge.

Konkursi za pomoćnike direktora objavljeni su još u oktobru prošle godine, ali procedura nije odmakla dalje od Uprave za kadrove...

Brđanin je u dopisu ministru, koji je poslao početkom sedmice, poručio da v.d. stanja ne dopinose jačanju institucije i da je prioritet da se konkurs okonča.

Pomoćnici Rakonjac i Gorović od 2021. u v.d. stanju pokrivaju sektore, dok je Vasiljeviću polugodišnji mandat produžavan dva puta.

Bonus video: