Istraga protiv takozvane ekipe iz Granda: Za godinu stizalo bar 60.000 paketa cigareta

Tužioci tvrde da su narudžbe praktično dogovarane na mjesečnom nivou, a prva za koji specijalni tužioci navodno imaju dokaz, dogodila se 19. novembra 2019. godine - tada je Mijajlović navodno kupio ukupno 4.760 paketa duvanskih proizvoda. Iz SDT- ne navode vrijednost tih cigareta - radi poređenja, nadležni su ranije saopštili da 165.612 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar, vrijedi oko 122 miliona eura

60820 pregleda 76 reakcija 21 komentar(a)
Cigarete su se skladištile u Luci Bar, Foto: Uprava prihoda i carina
Cigarete su se skladištile u Luci Bar, Foto: Uprava prihoda i carina

Za oko godinu dana Aleksandar Aco Mijajlović naručio je, kupio i organizovao prevoz bar 60.000 paketa cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su potom preko barske luke, završavale na ilegalnom tržištu Crne Gore i drugih država.

To se između ostalog navodi u spisma Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv takozvane Grand ekipe, na čijem je čelu bio sa još jednom osobom koju istražitelji pokušavaju da identifikuju.

Iz tužilaštva ne navode vrijednost tih cigareta. Radi poređenja, nadležni su ranije saopštili da 165.612 paketa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar, vrijedi oko 122 miliona eura.

Narudžbe su, kako piše, praktično dogovarane na mjesečnom nivou, a prva za koji specijalni tužioci navodno imaju dokaz, dogodila se 19. novembra 2019. godine - tada je kupio ukupno 4.760 paketa i to: 2.412 paketa cigareta marke “Trokadrero slim blue”, 88 paketa “FM pink slim”, 1.000 paketa cigareta “FM crveni”, 723 paketa “FM plavi slim” i 537 paketa “FM crveni slim”...

Naručivao kontejnere cigarete: Mijajlović
Naručivao kontejnere cigarete: Mijajlovićfoto: Luka Zekovic

“Dok je dana 18.02. 2021. godine, preko sada nepoznatog pripadnika kriminalne organizacije koji na aplikaciji SKY koristi nalog sa šifrom 59JZGP, koji je komunicirao sa proizvođačem cigareta i izvršavao naloge organizatora kriminalne organizacije u pogledu njihovog naručivanja, te tako svojim radnjama sa umišljajem bitno doprinio izvršenju krivičnog djela, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima naručio i kupio veliku količinu cigareta i to najmanje pet kontejnera sa 7.700 paketa cigareta marke FM plavi, FM crveni i Trokadero plavi slim”, navode specijalni tužioci kao posljednju turu Mijajlovićevog krijumčarenja za koju imaju dokaze.

Objašnjavaju da da je te cigarete dopremao na teritoriju Crne Gore, tako što je koristio privredne i poslovne strukture koje još nisu identifikovali...

“Označene cigarete je pomorskim putem prevezao u Luku Bar i uskladištio u slobodnu carinsku zonu, nakon čega je okrivljeni, zajedno sa Dejanom Jokićem, kao i sa drugim sada nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije, u više navrata, realizujući kriminalni plan, na neutvrđeni način iznio iz carinskog skladišta i prenio preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora... A sve u namjeri njihove dalje prodaje i rasturanja na carinskom području Crne Gore i drugih država”, navode iz SDT-a.

Odao ih Skaj

Tužioci navode da osnovana sumnja da su osumnjičeni iz te kriminalne grupe preduzimali radnje koje im se stavljaju na teret, proizilazi prije svega iz sadržine komunikacija ostvarenih preko nekad zaštićene aplikacije.

“U prilog zaključku o postojanju osnovane sumnje da je osumnjičeni Aleksandar Mijajlović izvršio krivično djelo stavljeno mu na teret, je prije svega sadržina komunikacija koje su ostvarene posredstvom aplikacije SKY Ecc”, piše u tužilačkim i sudskim spisima.

Objašnjavaju da se u folderu koji sadrži komunikacije Mijajlovića nalazi i fajl iz kog se zaključuje da taj osumnjičeni o nabavci cigareta komunicira sa za sada neidentifikovanim pripadnikom kriminalne organizacije.

“Sadržina razmijenjenih poruka ukazuje da osumnjičeni Aleksandar Mijajlović preko ovog lica, ostvaruje komunikaciju sa proizvođačem cigareta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te ovo lice, po nalogu osumnjičenog Aleksandra Mijajlovića naručuje cigarete kod proizvođača i organizuje njihovo ukrcavanje na brod radi transporta u Crnu Goru”, ocijenili su specijalni tužioci.

Pojašnjavaju i da se, kada se sve to dovede u vezu sa porukama koje Mijajlovićev sagovornik razmjenjuje sa drugim članom te krimi-ekipe, jasno izvodi zaključak o količini i vrsti cigareta koje su poručene, te da je to činio Podgoričanin koji je uhapšen 19. februara.

Privođenje Dragana Backovića
Privođenje Dragana Backovićafoto: Boris Pejović

Akcija u kojoj su slobode lišeni Mijajlović i sedam njegovih navodnih saradnika, počela je tog dana.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva, tužilac Vukas Radonjić, tada je saopštio da su Mijajlović i ekipa uhapšeni na osnovu višemjesečnog koordinisanog djelovanja tog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL.

Na čelu te grupe, tvrde tužioci, su Mijajlović i još jedna osoba čiji identitete istražitelji pokušavaju da utvrde.

Članovima te organizovane kriminalne grupe SDT je označilo i policajce Dragana Backovića, Milenka Miću Rabrenovića, Radoja Rabrenovića i Mirka Mijuškovića, zatim Goluba Vojinovića, Dejana Jokića, Zorana Žutog Đukanovića i nekoliko zasada nepoznatih osoba...

Pripadnici te kriminalne ekipe uhapšeni su gotovo istovremeno kada i one koju je, prema tvrdnjama tužilaca, formirao Nikšićanin Milan Rogač.

Članovima te krimi-ekipe SDT je označio njegove sugrađane Milana Vukadinovića i Miletu Simanića.

Navodno, oni u nezakonitom poslu krijumčarenja cigareta nisu sarađivali sa ekipom iz takozvanog Grand klana.

Iz Višeg suda “Vijestima” je rečeno da je za sve uhapšene pritvor određen zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivična djela, a kao osnov sutkinja Suzana Mugoša prihvatila je opasnost od bjekstva.

U rješenju kojim je svima odredila pritvor, pojasnila je da se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

Prema sudskim spisima, Backovića terete i za pranje novca, zloupotrebu službenog položaja u sticaju sa krivičnim djelom krijumčarenje...

Svi uhapšeni negirali su izvršenje krivičnih djela za koja ih terete specijalni tužioci.

Bonus video: