Okrivljeni žale zbog ubistva Prelevića i Pekovića na Veruši, tvrde da nemaju veze sa tim događajem

Osim za taj tragičan događaj, sudi se Miomiru Đukiću i Zekiću za pokušaj ubistva 18. 11. 2021., braće Kenana i Ismeta Suljkovića u blizini bolnice u Beranama. Sud je donio rješenje da se obje optužnice spoje i sprovede jedinstven postupak

8808 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Suđenje za ubistva Nemanje Prelevića (28) i Danila Pekovića (20) na Veruši 17. oktobra 2020. godine, za koje su okrivljeni Marko Zekić i još osam osoba, počelo je danas u Višem sudu u Podgorici, pred specijalnim vijećem sudije Vesne Kovačević.

Osim za taj tragičan događaj, sudi se Miomiru Đukiću i Zekiću za pokušaj ubistva 18. 11. 2021., braće Kenana i Ismeta Suljkovića u blizini bolnice u Beranama. Sud je donio rješenje da se obje optužnice spoje i sprovede jedinstven postupak.

Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici je podiglo optužnicu protiv osmočlane kriminalne organizacije okrivljenog Zekića, koji se nalazi u bjekstvu. Osim Zekića, optuženi su i Đukić, Dragan Biletić, Vasilije Đukić, Mirčeta Mihailović, Nenad Milačić, Goran Milašinović, Branislav Ivanović i Dragan Tarić.

Okrivljenim Zekiću, Ivanoviću i Tariću, koji se nalaze u bjekstvu, sudi se u odsustvu, po odluci suda.

Prema prikupljenim dokazimam Zekić, Đukić i Mihailović su 17. oktobra 2020. godine u mjestu Uvač, sa umišljajem i po prethodnom dogovoru zajedno ubili Prelevića i Pekovića. Teško ubistvo dvojice Podgoričana umišljajno stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka pomogli su Milašinović, Biletić, Ivanović i Miličić. Zadatak dijela grupe bio je da prate kretanje Prelevića i Pekovića kako bi odredili najpovoljnije mjesto i vrijeme za njihovu likvidaciju.

Okrivljeni su u potpunosti negirali navode optužnice da su odgovorni za ubistva Prelevića i Pekovića. Istakli su da nisu imali kriptovane telefone, te da nisu poznavali stradale mladiće.

Miomir Đukić se vijeću sudije Kovačević obratio riječima “poštovani sude”.

“Razumijem optužnicu. Ne priznajem krivicu. Ukratko ću u par rečenica dati obranu. Neću odgovarati na pitanja bilo koga, ni suda, tužioca i advokata. Što se tiče ubistva na Veruši, nikoga od tih momaka nijesam poznavao. Žao mi je te momke. Nisam posjedovao kriptovani telefon, kako to tvrdi Europol”, izjavio je okrivljeni.

Nakon što je optuženi Dragan Biletić rekao je da ne želi da iznese odbranu, sudija je proitala njegovu izjavu kod SDT-a 24. decembra 2021.

“Ja nijesam kriv. U šoku sam za ovo što mi se stavlja na teret. Preležao sam koronu i imao dvije saobraćajne nezgode, tako da mi se zdravlje pogoršalo”, naveo je tada okrivljeni.

Optuženi Vasilije Đukić je izjavio da nije kriv.

“Nemam nikakve veze sa ovim što mi se stavlja na teret. Nisam imao kriptovani telefon. To je sve. Nemam više ništa da kažem”, kazao je on.

I optuženi Mirčeta Mihailović je izjavio da nije kriv.

“Nisam kriv ni za šta. Neću da iznosim odbranu. Nisam napravio ništa. Živim 40 godina bez krivične prijave i evo za šta sam optužen”, naveo je.

Okrivljeni Nenad Milačić je rekao u odbrani da nije kriv.

“Želim da kažem da nisam pripadnik kriminalne organizacije. Nikad ove momke, sada pokojne, nisam vidio. Žao mi je te momke. Nisam koristio kriptovani telefon, nisam ga ikad vidio. Otac sam dvoje djece i moja porodica trpi ovu nepravdu koja je meni nanesena”, izjavio je.

Okrivljeni Goran Milašinović rekao je da ne priznaje krivicu.

“Pružiću odbranu. Ne znam na osnovu čega da se izjasnim. Nemam nikakva saznanja o svemu ovome. Nisam član nikakve kriminalne organizacije. Nisam koristio kriptovani telefon, izjavio je.

Okrivljeni Zlatko Drašković, optužen da je član kriminalne organizacije, rekao je da ne priznaje krivicu.

“Želim samo da kažem da oštećene momke nisam nikad vidio u životu. Nisam ih poznavao. Nisam član kriminalne organizacije. To je sve”, rekao je on.

Optužnicom je predstavljeno da nakon što su doznali da će mete 17. oktobra biti u kući Prelevića u mjestu Uvač, tu su informaciju saopštili Zekiću, Đukiću i Mirčeti Mihailoviću koji su se uputili ka Veruši.

Dodaje se da je Mirčeta Mihailović predao automatsku pušku i pištolj Zekiću i Đukiću koji su nakon kraće rasprave na vratima vikendice ubili Prelevića ispalivši u njega više projektila u glavu i gornji dio tijela. Nakon što su ubili Prelevića, ušli su u vikendicu i ubili Pekovića.

Transkripti Skaj aplikacije koju su koristili pripadnici ove kriminalne organizacije otkrili su da je ubistvo Prelevića i Pekovića planirano nekoliko mjeseci ranije.

Organizovanjem likvidacije u ovom slučaju rukovodio je Zekić. Skaj komunikacije su otkrile i da je Milašinović imao konekciju u policiji preko koje je grupi otkrivao saznanja istražitelja vezano za istragu ubistva Prelevića i Pekovića i pronađenih tragova. Nakon ubistva Prelevića i Pekovića, Zekić preko kriptovane Sky aplikacije grupi saopštava plan o reketiranju jedne osobe iz Berana od koje je planirao da uzme 100.000 eura kako bi pokrio troškove likvidacije dvojice Podgoričana na Veruši.

Beranac Marko Zekić fizički se sukobio sa Nemanjom Prelevićem u jednom podgoričkom lokalu, nakon čega je donio odluku da ga ubije, pa je o tome obavijestio ostale članove kriminalne organizacije koju je osnovao, navodi se između ostalog u optužnici.

U obrazloženju optužnice piše da je o sukobu koji je imao u lokalu, Zekić je, prema dokazima iz Francuske, putem Skaj aplikacije obavijestio ostale optužene i saopštio im da je donio odluku da ubije Prelevića.

"Iz daljih komunikacija od 05. 08. 2020. godine, Zekić saopštava da je donio odluku da liši života Prelević Nemanju upravo zbog tuče koju je imao sa njim i sa Bajčeta Vladimirom i Banović Marinkom u ugostiteljskom objektu. U tim porukama Zekić navodi da je sa sobom imao pištolj koji je ostavio i istovremeno se raspituje kod drugih okrivljenih gdje živi Prelević, koje vozilo vozi, te mjesto gdje mu se nalazi kuća, odnosno kakva je ulica u kojoj se nalazu kuća oštećenog", piše u obrazloženju optužnice.

Ismet Sujković: Zekić pucao na mene i brata Kenana

Okrivljeni Miomir Đukić je danas, izjašnjavajući se na navode optužnice da je 18. novembra 2021., oko 22 sata u blizini Opšte bolnice u Beranama, bio u vozilu kada je Zekić pucao u braću Sujković Ismeta i Kenana i Mirzu Kastrata, koji su se bili u vozilu "pasat", rekao da se nalazio nekoliko kilometara dalje od tog mjesta gdje se dogodila pucnjava, te da nema veze sa događajem.

"Te večeri vozio sam se autom kroz grad, sa drugovima Zekićem i Biletićem, zatim smo bili u naselju Rudeš, potom smo pošli u pravcu Budimlje, potom prošli pored HD 'Laković', a zatim smo prošli pored 'Jugopetrolove' benzinske pumpe. Na svim tim mjestima su postavljen vudeo nadzor i kamere su nas snimile na svim tim mjestima. Kada smo došli kod Rudeša, okrenuli smo se nazad i svratili na benzinsku pumpu da natočim gorivo", ispričao je on.

Đukić je rekao da kada su došli kod bolnice, zaustavila ih je saobraćajna policija, i rekla da ne mogu proći dalje jer je bila pucnjava.

"Kasnije su me iz policije pozvali da dam izjavu. Uzeli su mi jaknu i na njoj nije nađeno ništa. Zatim su me pustili da idem kući. Sve se vidi na kamerama “Jugopetrola” u čemu sam bio obučen, u narandžastoj jakni. Ovu optužnicu je kreirao član kriminalne organizacije i sada se nalazi u pritvoru u Spužu", tvrdi Đukić.

Svjedok oštećeni Ismet Sujković je ispričao da je Đukić vozio "golf 4", potom da je preticao vozilo "pasat" kojim je njegov brat Kenan upravljao. Rekao je da je čuo rafal iz oružja. Naveo je da je Zekić, sa zadnjeg sjedišta auta, pucao na njih, iz automatske puške.

Tvrdi da je vidio cijev, plamen i da je automatska puška bila zamotana u nekom džaku od pakovanja sirove kafe. Svjedok Sujković je rekao da kako se on nalazio na mjestu suvozača, iz pojasa je izvadio svoj pištolj, repetirao ga i pucao u pravcu vozila kojim je upravljao Đukić. Rekao je da se događaja slabo sjeća, nakon čega je sudija Vesna Kovačević pročitala izjavu koju je dao u bjelopoljskom tužilaštvu.

Ismet Sujković je naveo da su on, njegov brat i Kastrat Mirza od ranije u lošim odnosima sa okrivljenima Zekićem i Đukićem, te da je Đukić čak podmetnuo eksplozivnu napravu ispod automobila u kome su se nalazili njegov brat Kenan i on, kao i neki njihovi drugovi, zbog čega je Đukić odgovarao pred Višim sudom u Bijelom Polju 2017. godine.

Naveo je da iako su na suđenju pokušali da u cilju pomirenja olakšaju poziciju Đukića, problemi su se nastavili i da su njegovo društvo i on bili konstantno izloženi provokacijama okrivljenog Zekića i njegovog društva. Mjesec dana prije ovog događaja, dobio je informacije da okrivljeni Zekić i Đukić, te njegovo društvo planiraju da ubiju njega i njegovog brata Kenana, pri čemu su primjetili da ih ova lica prate po gradu u različitim vozilima, zbog čega je on od straha za svoju bezbjednost kupio pištolj.

Te večeri 18. novembra 2024., između 19 i 20 časova, njegov brat i on su se njihovim vozilom "passat", kojim je upravljao njegov brat Kenan, dok je on sjedio na suvozačevom mjestu. Primjetili su da je prošlo jedno vozilo, za koje je Mirza Kastrat rekao da se radi o "golfu" IV budvanskih tablica, s tim da je njegov brat prokomentarisao da “nisu ovo oni".

Pojasnio je da su se uključili u ulicu i sačekali da vide gdje je otišlo ovo vozilo, kada je Kastrat Mirza rekao "evo se okreće", te su tad primjetili ”golf IV" kako se polukružno kreće i kreće za njima. Rekao je da je tada rekao svom bratu Kenanu da krene, kao i da spusti svoj prozor, što je i on uradio na svom, te je iz pojasa izvukao pištolj "crvena zastava M88" kalibra 9 mm, koji je repetirao i držao u ruci.

Naveo je da se u tom trenutku "golf" uspeo na uzbrdicu, te je u jednom trenutku ubrzao i dok je njihovo vozilo prolazilo između bolnice i gimnazije sa zadnjeg sjedišta "golfa" je provirila cijev i počela je pucnjava prema njima.

Istakao je da se ovo desilo dok je "golf" bilo u preticanju njihovog vozila, pri čemu se on, na nagovor svog brata, nagnuo preko njega i kroz njegov prozor ispalio jedan metak iz svog pištolja u pravcu “golfa”. Tvrdi da je tada je prepoznao okrivljenog Đukić Miomira koji je upravljao vozilom, i koji je na svom gornjem dijelu tijela imao neku odjeću sa žućkastim detaljima. Naveo je da se on tada izvukao gornjom polovinom svog tijela kroz svoj prozor držeći pištolj u ruci, kada je vidio da kroz zadnji desni prozor vozila "golf" svojim gornjim dijelom tijela visi okrivljeni Zekić Marko i iz puške, koja je bila prekrivena braon džakom za kafu, puca prema njihovom vozilu.

"Okrivljeni Zekić Marko nije ništa nosio da se zamaskira, lice mu je bilo otkriveno, nosio je bradu koju inače nosi, kao i crnu duksericu sa kapuljačom, koja mu je bila na glavi do pola", naveo je svjedok kod tužioca.

Dodao je da je pogođen u desni palac ruke, zbog čega mu je ispao na ulicu pištolj koji je držao u toj ruci.

Pridružio se krivičnom gonjenju protiv okrivljenih Zekić Marka i Đukić Miomira, dok imovinsko-pravni zahtjev nije postavio.

Advokati Stefan Jovanović i Drago Konatar, branioci Zekića i Đukića, u cjelosti su prigovorili iskazu svjedoka.

"U momentu kada je pucano na braću Sujković, moji branjenici Zekić i Đukić su bili na drugoj strani grada, oko pet-šest kilometara od bolnice u Beranama. To je sve dokumentovano video zapisom sa pumpe 'Eko jugopetrol Rudeš' i taj dokaz se nalazi u spsima predmeta. Policija je od Đukića izuzela jaknu, da je potom vještačena i da na njoj nijesu pronađene barutne čestice”, kazao je advokat Jovanović.

On je dodao da je za potvrdu odbrane trebalo odraditi rekonstrukciju događaja, koja bi zasigurno potvrdila navode odbrane.

"Jer da je odrađena rekonstrukcija i da se uporedila sa video nadzorom, vidjelo bi se da okrivljeni nijesu bili kod bolnice kada je pucano na braću Sujković”, naveo je Jovanović.

Advokat Konatar je primijetio da svjedok nije jasno vidio pušku, te da samo pretpostavlja.

Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Bonus video: