Agenti ANB-a nezakonito pratili svaki korak Đurovića

Specijalni tužioci juče su, u svojstvu oštećenog, saslušali poslanika Nove srpske demokratije, koji im je kazao da se pridružuje krivičnom gonjenju protiv nekadašnjeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića

51158 pregleda 67 reakcija 43 komentar(a)
Đurović juče dolazi na saslušanje, Foto: BORIS PEJOVIC
Đurović juče dolazi na saslušanje, Foto: BORIS PEJOVIC

Po nalogu nekadašnjeg šefa tajne policije Dejana Peruničića nezakonito je praćen i prisluškivan i poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović.

Taj političar juče je saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), u svojstvu oštećenog, a u postupku koji se vodi protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Nakon saslušanja “Vijestima” je kazao da se pridružio krivičnom gonjenu protiv Peruičića.

“Danas sam kao oštećeni dao izjavu u Specijalnom državnom tužilaštvu, u postupku protiv bivšeg šefa ANB Dejana Peruničića, zbog aktivnosti koje je u tom vremenu partijska i neprofesionalna služba sprovodila protiv mene i protiv mojih kolega, tadašnjih opozicionara, u jednom dužem vremenskom intervalu. Pridružio sam se gonjenju i izrazio nadu da će napokon ovakve nečastive aktivnosti izaći na vidjelo dana, i da to treba da bude nauk da se ovakve stvari više nikad ne ponove u Crnoj Gori. U nadi da je demokratija i sloboda napokon dočekana”, kazao je on.

Protiv Peruničića je podignuto više optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja. Sve su potvrđene, ali je Viši sud u Podgorici odlučio da njemu i njegovim saradnicima sude iza zatvorenih vrata.

U jednom od predmeta SDT tereti Peruničića da je nezakonito prisluškivao funkcionera i aktiviste Demokratskog fronta u hotelu “Palas” u Petrovcu 2020. godine. Taj predmet aktuelizovan je nakon što su funkcioneri Fronta početkom novembra 2021. godine obznanili da je blizu 300 njihovih funkcionera i aktivista prisluškivano tokom dvodnevnog seminara u tom hotelu.

Sudi mu se i zbog optužbi da je u vrijeme svog mandata prisluškivao bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a u drugom slučaju da je uz pomoć bivšeg agenta ANB Srđe Pavićevića nezakonito snimao i pratio funkcionere nekadašnjeg Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i Ujedinjene Crne Gore, bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i nekoliko novinara.

SDT Peruničića i Pavićevića tereti da su od početka 2020. do 30. avgusta te godine nezakonito pratili, prisluškivali i snimali Krivokapića, sadašnjeg potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića, aktuelnog predsjednika Skupštine Andriju Mandića, lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića, funkcionera Nove Slavena Radunovića, tadašnjeg gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, i aktuelnog predsjednika te Opštine, sada uhapšenog Mila Božovića. Prema istim spisima nezakonito su praćeni, prisluškivani i snimani čelnici Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Goran Danilović i Vladimir Joković, aktuelni ministar poljoprivrede, zatim poslanik Demokrata Boris Bogdanović, tadašnja novinarka, a sada konzulka Crne Gore u Srbiji Nevenka Bošković Ćirović i novinar Petar Komnenić.

Prema prijavi koju je protiv Peruničića podnio njegov nasljednik na funkciji šefa tajne policije, Dejan Vukšić, on je tokom litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, od kraja 2019. do kraja avgusta 2020. godine, prisluškivao sveštenike Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i određene političare.

Bonus video: