Pritvoreniku koji je pokušao da ubije policajca prijeti kazna od najmanje deset godina

Jedan policijski službenik bio je raspoređen na poslovima obezbjeđivanja, a drugi je obavljao radni zadatak u dežurnoj službi, kazali su iz UP

63253 pregleda 169 reakcija 56 komentar(a)
“Betonjerku” nadziru po potrebi: Zgrada OB Podgorica (Ilustracija), Foto: Boris Pejovic
“Betonjerku” nadziru po potrebi: Zgrada OB Podgorica (Ilustracija), Foto: Boris Pejovic

Podgoričanin Zoran Vukčević (38) osumnjičen je za teško ubistvo u pokušaju, nakon što je u noći između petka i subote teško povrijedio policajca Dežurne službe Odjeljenja bezbjednosti Podgorica Mića Radovića.

Policajac je u napadu zadobio teške povrede glave - naprsnuće lobanje, zbog čega je hospitalizovan na Odjeljenju neurohirurgije Kliničkog centra u Podgorici.

Prema nezvaničnim informacima “Vijesti”, osumnjičeni Vukčević, koji je prije dva dana uhapšen zbog serije teških krađa na Koniku, tražio je od službenika UP da ga iz “betonjerke” odvede do toaleta.

Tokom sprovođenja on je, kako se vjeruje, silovito udario policajca u glavu, a potom pokušao da pobjegne...

Tada su reagovali službenici Dežurne službe, koji su savladali pritvorenika.

“Lice je savladano uz upotrebu sredstava prinude - fizičkom snagom, i smješteno u prostoriju za zadržavanje”, saopštili su zvanično iz Uprave policije.

Oni ističu da je tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici odlučio da kvalifikuje krivično djelo teško ubistvo u pokušaju.

Objašnjavaju i da je Radović bio radno angažovan na obezbjeđenju prostorija za zadržavanje.

Iz te bezbjednosne institucije su, odgovarajući Vijestima, kazali da su u momentu kada je Radović povrijeđen, u prostorijama za zadržavanje boravile dvije uhapšene osobe.

“Jedan policijski službenik je bio raspoređen na poslovima obezbjeđivanja istih, a drugi službenik, shodno potrebama službe, obavljao je trenutni radni zadatak u dežurnoj službi”, pojasnili su.

Dodaju i da se broj policijskih službenika koji su raspoređeni na poslovima obezbjeđivanja prostorija za zadržavanje određuje u zavisnosti od bezbjednosne procjene:

“Tačnije kategorizacije lica koja borave u prostorijama za zadržavanje”.

Pojasnili su i da se prostorije za zadržavanje obezbjeđuju fizičkim prisustvom policijskih službenika:

“Kao i sistemom video nadzora čiji monitoring se vrši u samim prostorijama za zadržavanje i u prostorijama dežurne službe”.

Ističu i da je tokom februara u prostorijama za zadržavanje Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, po različitim osnovama (krivična djela i prekršaji), boravilo ukupno 315 osoba:

“Što je u prosjeku 11 lica u periodu od 24 sata”, kazali su iz UP.

Prijeti kazna od najmanje deset godina

Za pokušaj teškog ubistva policijskog službenika Vukčević može biti osuđen najmanje deset godina zatvora.

Prema Krivičnom zakoniku, ko sa umišljajem započne izvršenje krivičnog djela, ali ga ne dovrši, kazniće se za pokušaj krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna.

“Kao započinjanje izvršenja krivičnog djela smatra se i upotreba određenog sredstva ili primjena određenog načina izvršenja, ako su oni zakonom određeni kao obilježja krivičnog djela”, piše u KZ-u.

Bonus video: