Popović preko Skaja učio Milovića kako da ubiju Jovanovića: Gađajte stan eksplozivnom strijelom

Sakriven iza nika Sveštenik, policajac je prokazivao kolege, učestvovao u švercu kokaina, javljao kuda se kreću pripadnici škaljarskog klana, prenosio koje se akcije preduzimaju protiv kavčana... Popović je u Upravi policije zaposlen 2002, trinaest godina kasnije raspoređen je u Odsjek za borbu protiv droge...

80193 pregleda 310 reakcija 48 komentar(a)
Otvorena vrata terase, pa “mi palo na pamet...” (ilustracija), Foto: Shutterstock
Otvorena vrata terase, pa “mi palo na pamet...” (ilustracija), Foto: Shutterstock

Joku otvorena terasna vrata, pa mi palo na pamet - možda bi trebalo viđet’ da se gađa unutrašnjost stana sa onom strijelom koja ima eksplozivni vrh, poslat’ mu dvije tri.

Tako je policajac Milan Popović, sakriven iza nika Sveštenik, predlagao kolegi iz službe i klana Ljubu Miloviću da se riješe navodnog člana škaljarskog klana Jovana Jovanovića.

Njih dvojica poruke su razmjenjivali preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, a Popović je 14. aprila 2020. godine učio Milovića kako da se riješe škaljarca.

Iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) proizlazi da Milović nije prihvatio predlog kolege.

Popović pojašnjava odbjeglom policajcu da se Jovanović ne može spasiti ako u njegov stan ispale strijele sa eksplozivom na vrhu i poručuje mu:

“Vidi sa bratom, on se razumije u to... Zvuči filmski, ali nije nemoguće”.

Milović ponovo odbija, ali i obrazlaže zbog čega:

“Stradaće neko nedužan. To se izbjegava. Mora biti sigurna i vidljiva meta. Država bi legla na život nedužni da stradaju. To je preopasno”.

Popović nakon objašnjenja prihvata njegove zamjerke i konstatuje da je “skroz u pravu”...

Njih dvojica bili su u gotovo svakodnevnoj komunikaciji, a osim što je Miloviću javljao kuda se kreću pripadnici škaljarskog klana, prenosio mu je i gdje i sa kim se sastaju oni koji su na bilo koji način bliski toj kriminalnoj ekipi...

Dogovaraju i koliko će ko dobiti novca od prljavih poslova, Popović ispostavlja Miloviću svoj i mjesečni “troškovnik” onih koji su na njegovom platnom spisku...

Iz poruka koje u kontinuitetu razmjenjuju proizlazi i da Milović, na Popovićev predlog, preuzima tuđi zelenaški dug, nakon čega policajac iz Kotora svakog mjeseca za račun odbjeglog kolege naplaćuje kamatu...

Slao službene zabilješke

Kako bi ga upozorio da su vojnici kavačkog klana pod lupom policije, Popović fotografiše službene zabilješke i Miloviću šalje njihov sadržaj.

U prvoj, njegove kolege evidentirale su ko od Kotorana “rastura” drogu za bezbjednosno interesantno lice iz tog grada B. B. inače nekadašnjeg policajaca, ali i da im mušterije najčešće dolaze ispred kuće njihovog nekadašnjeg kolege S. P.

“B*** B****** je penzioner MUP-a, radio je kao inspektor u OB Kotor. Dok je bio u službi, bio je šef obezbjeđenja u diskoteci M*******. On i S. su predstavljali u to vrijeme korumpirani dio službe. Operativna veza tvrdi da plaćaju određenu apanažu nekoj osobi iz policije da ih niko ‘ne dira’. B. B. ima jake kriminalne veze sa OKG Kavač, takođe i velike kontakte u institucijama sistema”, piše u tom policijskom dokumentu.

Istovremeno, prosljeđuje mu još jednu službenu zabilješku - izvještaj o kontroli Nikšićanina Đ****** V*********** nastanjenog u Tivtu, koji je 16. decembra 2020. godine zaustavljen i kontrolisan u Kotoru zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti.

“Prilikom pretresa lica oduzeta su dva mobilna telefona, od kojih je jedan sa kripto zaštitom. Prilikom prikupljanja obavještenja od lica saznali smo da je imenovani deportovan iz Beča dana 12. 12. 2020. godine, nakon boravka u istrazi u vremenu od tri mjeseca, gdje je uhapšen zbog zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Po našim operativnim saznanjima, lice je boravilo u Beču po zadatku OKG Kavači, radi krijumčarenja i distribucije narkotika. To je česta metoda u kriminalnoj djelatnosti ove grupacije - da šalju ‘nova lica’ i da ih mijenjaju nakon izvjesnog i potrebnog vremena. Inače iz Tivta, po oper. saradniku, već borave u Beču 2-3 mlađe muške osobe. Nedavno je poslato, takođe u Beč, jedno lice koje se preziva Đ******, i koje je izvjesno vrijeme radilo u diskoteci M*******, ima karakteristično rošavo lice. Takođe za potrebe ove OKG”, piše u službenoj zabilješci proslijeđenoj Miloviću.

U istom policijskom dokumentu navodi se i da M. V. sestra Nikšićanina kog su kontrolisali obavlja određene poslove za tu kriminalnu ekipu, kao i da to čine i njena prijateljica iz Beograda M. J. i partner Beograđanke N. V.

“B*** se bacio u biznis. Ovu zadnju reče Sjokalica da ti proslijedim”, objašnjava Popović.

Pratio, javljao, švercovao kokain...

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti tog policajca da je odavao povjerljive podatke o istragama koje njegove kolege sprovode protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan, javljao im koje aktivnosti inspektori preduzimaju protiv škaljaraca, učestvovao u švercu kokaina iz Ekvadora u Evropu...

Prema tvrdnjama tog tužilaštva, po nalogu šefova kavačkog klana pratio je više osoba, obavještavao vođe te ekipe o njihovim lokacijama, objektima u kojima su, automobilima koje koriste, proslijeđivao im podatke iz policijske evidencije, kada i sa kim oni koji zanimaju kavčane prelaze granicu.

On je Miloviću javljao i kada kolege zaustave i kontrolišu sada pokojnog vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića - podnosio im je detaljan izvještaj ko je sa tim Kotoraninom bio u automobilu.

Zaustavljali Vukotića, pa slali fotografije
Zaustavljali Vukotića, pa slali fotografijefoto: Skaj/Vijesti

Takođe, fotografisao je automobil tog Kotoranina i slao pripadnicima kavačkog klana.

Specijalni tužioci tvrde i da je za Milovićev račun preuzimao oružje, drogu i novac...

Popović je u Upravi policije zaposlen 2002. godine, a nakon 13 godina provedenih na raznim poslovima u stanici policije u Kotoru i doškolovanja, raspoređen je u odsjeku za borbu protiv droge...

Pred specijalnim tužiocem tvrdio je da nije počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, da nije član bilo koje kriminalne organizacije... Kazao je i da nikada nije koristio kriptovani telefon, da nije bio u posjedu bilo kakvih tuđih ličnih karata, a da je u vrijeme parlamentarnih izbora u Croj Gori u toku 2020. bio suspendovan...

Uhapšen je sredinom marta 2023. godine, a SDT ga tereti da je dio policijskog narko-kartela koji je radio za kavački klan.

Tužioci tvrde da je grupa okupljena oko bjegunca sa policijskom značkom, Ljuba Milovića, godinama krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, a istražitelji su došli do dokaza da su prošvercovali najmanje tri tone.

Droga je ka Evropi išla i iz barske luke, ali i preko Antverpena, Njemačke i Turske...

SDT je u tom predmetu podiglo optužnicu protiv 21 okrivljenog - osim Milovića i Popovića, optuženi su Milo Božović, Radoje Zvicer, Dejan Knežević, Mileta Ojadnić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Darko Knežević, Dražen Milović, Ivan Mijatović.

Viši sud u Podgorici nedavno je SDT-u vratio tu optužnicu na dopunu.

“Četiri kapitalca za pola godine”

Četiri kapitalca za pola godine, napisao je Milović policajcu Popoviću odmah nakon ubistva Alana Kožara (43) i Damira Hodžića (46) u Grčkoj.

Sada uhapšeni Popović nakon toga napisao mu je: “Top”, i pitao:

“Plače li Jovica (Vukotić), zna li se?”...

Dvojica visokopozicioniranih pripadnika škaljarskog klana ubijeni su 23. jula 2020. na Krfu.

Šest mjeseci prije toga - 19. januara 2020. godine, jedan od vođa te organizovane kriminalne grupe Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43) ubijeni su u Atini.

U tom napadu teško je ranjena i Stamatovićeva supruga.

Iz poruka koje je Popović razmjenjivao sa više kolega koji su, prema tvrdnjama SDT-a radili za mafiju, a ne protiv nje, kao i onih koje je razmjenjenjivao sa drugim pripadnicima kavačkog klana, proizlazi da je taj policajac organizovao i šverc marihuane iz Albanije u više država okruženja, ali i kupovao lične karte uoči parlamentarnih izbora 2020.

Bonus video: