Đokaju pozlilo nakon snimka ubistva

Nastavak suđenja optuženom za ubistvo Šejle Bakije. U sudnici odgledana dva video-zapisa načinjena uoči tragedije na Karabuškom polju

15930 pregleda 8 komentar(a)
Sproveden u Urgentni centar da mu se ukaže pomoć: Đokaj, Foto: SAVO PRELEVIC
Sproveden u Urgentni centar da mu se ukaže pomoć: Đokaj, Foto: SAVO PRELEVIC

Otac pokojne Šejle Bakije snimao je telefonom Ilira Đokaja neposredno prije nego je ubio njegovu devetnaestogodišnju kćerku, konstatovano je juče u podgoričkom Višem sudu.

Đokaj pred Vijećem sudije Veljka Radovanovića u podgoričkom Višem sudu odgovara zbog ubistva nevjenčane supruge i ranjavanja njenog oca Šabana.

U dokaznom postupku obavljen je uvid u dva video-audio zapisa snimljena telefonom Šabana Bakije, a razgovor se odvijao na terasi porodične kuće.

“Sud je neposrednim uvidom u audio-video konstatovao da je snimak sa telefona svjedoka oštećenog Šabana Bakije. Da mu se telefon nalazio u krilu. Da se povremeno na snimku mogu vidjeti sada pokojna Šejla Bakija i optuženi Ilir Đokaj, koji na ovom snimku nije imao povrede na licu. Sud konstatuje da se pri kraju snimka, nakon što svjedok oštećeni Šaban Bakija izgovara: ‘Pušti majko ne guraj ga, nego pušti ga na mir i ajmo polako. Aj Šeki ti put gore’, čuje se repetiranje pištolja, pa se čuju hici. Nakon čega sud konstatuje da pokojna Šejla pada na pod od terase. Nakon toga se na snimku vidi svjedok oštećeni Šaban Bakija koji ima povredu i vidi se krv u predjelu ramena”, naveo je u zapisniku sudija Radovanović nakon odgledanog snimka.

Državna tužiteljka Ana Radović u Višem državnom tužilaštvu, nakon odgledanog ovog snimka, konstatovala je: “Snimak govori više od hiljadu riječi”.

Nedugo zatim, okrivljenom je pozlilo u sudnici, nakon čega je data pauza.

Ubrzo je izveden iz sudnice i sproveden u Urgentni centar da mu se ukaže pomoć. Nakon ukazane pomoći, Đokaj je doveden u sud, a zatim je suđenje nastavljeno.

U nastavku dokaznog postupka pročitan je nalaz vještaka psihijatrijske struke - Komisija ljekara vještaka navela je da okrivljeni nema psihološko ili duševno oboljenje, i da se radi o dominantno narcisoidnoj ličnosti i naglasila da to nije oboljenje, nego dio karaktera i da to ne smanjuje razum.

U dokaznom postupku odgledana su dva video-snimka, prvi od tridesetak sekundi, a drugi pola sata, u kojima su snimljeni razgovori optuženog Ilira Đokaja sa Šabanom Bakijom i njegovom ćerkom Šejlom.

Šaban Bakija je nekoliko puta rekao Šejli da ništa ne brane i da ide sa Ilirom ako želi i ako ga voli, nakon čega ona više puta ponavlja da ne želi ništa sa njim i da ne zna kako on to ne razumije.

Na samom kraju tog razgovora, čuje se repetiranje pištolja i pucnji.

Punomoćnik oštećene porodice Bakija, advokatica Tijana Živković, kazala je da prikazani snimak u potpunosti opovrgava odbranu okrivljenog.

“Može se zaključiti da su posljednje riječi sada pokojne Šejle Bakija bile: ‘Hoćeš li me ostaviti na miru, najteže je meni’, rekla je advokatica. Dodala je da je to krunski dokaz i da je opovrgnuta odbrana.

“Vjera se nije pominjala, iako je okrivljeni taj razlog naveo koji je doveo do ovog teškog ubistva. Smatram da je odgledani video-snimak krunski dokaz koji će biti presudan za donošenje sudske odluke”, kazala je Živković.

Nema opravdanja...

Branilac okrivljenog Đokaja, advokat Srđan Lješković, kazao je da je 30 minuta spuštene glave i ćutanja na uvrede na račun porodice optuženog i njegove vjere, dovelo je do tragedije.

Dodao je da ne pokušava da opravdava optuženog.

Na prikazanom snimku čuje se da je Šaban Bakija između ostalog rekao: “ Života mi, niko joj nijednom nije zabranio iz kuće da izađe. Ona je zbog tebe htjela da napusti državu. Dao sam stan i rekao eto vam, neću da čujem za svađu... Stvarno smo na kraju živaca zbog ovoga što radi”. Potom je dodao, obraćajući se Đokaju: “Ti si me sam zvao i rekao evo ti je, nismo više zajedno”.

Šejla Bakija potom kaže: “Neće staviti tačku, on će se opet vrćeti”. Njen otac Šaban Bakija govori: “Što nam upadaš u kuću, što prijetiš njoj, to su prijetnje da ona neće biti s drugim osim sa tobom, da nikog ne smije da ima, to si pisao... to su prijetnje”.

Lješković je sudu rekao da zbog poštovanja i boli koju je porodica doživjela nije pitao ko je izgovorio Đokaju sljedeće riječi:

“Sva Malesija se smije s tobim šta radiš; Nama sjutra da kažu da smo je opet ludome dali; Sa ludim ljudima se ne živi, da li da ubijem ovu budalu; Ajde postani Turčin, možeš li ti učiniti da postaneš Turčin; Prije bih je dala Srbinu jednom iz Zete, nego tebi”...

U nastavku dokaznog postupka pročitan je nalaz vještaka psihijatrijske struke - Komisija ljekara vještaka navela je da okrivljeni nema psihološko ili duševno oboljenje, i da se radi o dominantno narcisoidnoj ličnosti i naglasila da to nije oboljenje, nego dio karaktera i da to ne smanjuje razum.

Detalji optužnice

U optužnici državne tužiteljke Ane Radović, navodi se da je Đokaj izvršio krivično djelo - teško ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...

“Zato što je 30. septembra 2021. godine, oko 15.15 sati, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, svjestan svojih djela... sa umišljajem lišio života oštećenu Bakija Šejlu iz niskih pobuda, a nakon toga sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog Bakija Šabana. Na način što je na terasi porodične kuće oštećenih, iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle, koja je odbijala da obnovi nekoliko mjeseci ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa okrivljenim, za koje vrijeme je okrivljeni proganjao oštećenu neposredno i telefonom, saopštavajući joj da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama, iz pištolja nepoznate marke... ispalio pet projektila u pravcu Bakija Šejle, koji su je pogodili u predjelu grudnog koša, lijeve ruke i lijeve noge, od kojih projektila je zadobila teške i po život opasne povrede, usljed kojih je istog dana nastupila smrt. Nakon toga, a u trenutku kada mu se oštećeni Bakija Šaban približio u pokušaju da ga uhvati za ruku, okrivljeni pištolj okrenuo prema oštećenom i iz njega ispalio jedan projektil u pravcu grudnog koša oštećenog koji ga je pogodio, nakon čega se udaljio ka svom vozilu marke ‘audi’’, navodi se u optužnici.

Bonus video: