Opšti pretres u Zatvoru za kratke kazne: Spremali napade, pronađene i tablete

Kod dijela zatvorenika i pritvorenika pronađena nedozvoljena sredstva, nadležni će s detaljima upoznati i policiju

62976 pregleda 237 reakcija 13 komentar(a)
Kažu da ih resorno ministarstvo u potpunosti podržava: Detalj iz spuškog zatvora, Foto: Boris Pejović
Kažu da ih resorno ministarstvo u potpunosti podržava: Detalj iz spuškog zatvora, Foto: Boris Pejović

U Zatvoru za kratke kazne juče je obavljen opšti pretres zatvorenika i pritvorenika, prilikom čega je pronađena i oduzeta određena količina nedozvoljenih tableta, ali i improvizovano oružje.

To su “Vijestima” juče saopštili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), odgovarajući na pitanja o stanju bezbjednosti u toj instituciji.

“Dana 05.03.2024. godine u organizacionoj jedinici UIKS-a - Zatvor za kratke kazne, izvršen je opšti pretres zatvorenika i pritvorenika, nihovih stvari i prostorija u kojima su smješteni, prilikom čega je pronađena i oduzeta određena količina nedozvoljenih materija - tableta, te određeni broj predmeta koji su podobni za napad, odosno nanošenje povreda drugom licu”, naveli su iz UIKS-a.

Naveli su da će zbog toga nadležni u toj instituciji na osnovu daljih radnji pristupiti pokretanju određenih daljih postupaka:

“Odnosno o navedenom biće obaviješteno i Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad, a radi pokretanja eventualno daljih postupaka iz nadležnosti ovog državnog organa”.

Saopštili su da imajući u vidu strukturu osoba uhapšenih, te aktivnosti predstavljaju sastavni dio planiranih redovnih i vanrednih kontrola lica lišenih slobode:

“Koje su preduzimane u prethodom a planirane su i u narednam periodu, a sve kako bi se stanje bezbjednosti održavalo stabilnim i kako bi se prevenirale negative bezbjednosne pojave unutar i van zatvora”.

Iz menadžementa UIKS-a najavili da će nastaviti sa borbom protiv nedozvoljenih sredstava, naglašavajući da će neki od lišenih slobode, moguće pod plaštom priče o smještajnim kapacitetima, pokušati da skrenu pažnju nadležnih sa tih aktivnosti

Sa druge strane, apostrofirali su da menadžmet Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, uz održavanje stanja bezbjednosti stabilnim, poseban akcent stavlja na unapređenje materijalnih uslova u kojima su smještena lica lišena slobode, ali i na unapređenje ostalih prava lica lišenih slobode, sa aspekta onog što su standardi u toj oblasti.

“Svijest o standardima i poštovanju ljudskin prava lica lišenih slobode jeste polazišna osnova u radu sa licima lišenim slobode, ali nedostatnost u dijelu materijalnih uslova i smještajnih kapaciteta, neće i ne može biti osnov za bilo koji vid ‘trgovine’ sa licima lišenim slobode, kada su u pitanju aktivnosti na onemogućavanju posjedovanja nedozvoljenih stvari, predmeta i materija ili dovođenja pojedinaca ili grupe u privilegovan položaj”, odgovorili su “Vijestima” iz UIKS-a.

Naglasili su da zbog toga menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija neće podleći bilo kakvim pritiscima i da su odlučni da u sljedećem periodu preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, i u najvećoj mjeri spriječe i onemoguće bilo kakve nedozvoljene radnje i aktivnosti osoba lišenih slobode.

“Usljed ovih aktivnosti, shodno određenim podacima, moguće je da će određena lica pokušavati da putem javnog mjenja, akcentovanjem stanja u dijelu smještajnih kapaciteta, te zaštite ostalih prava lica lišenih slobode, skrene pažnju nadležnih sa aktivnosti koje se odnose na onemogućavanje nedozvoljenih aktivnosti. S tim u vezi, nadležni u UIKS-u ističu da resorno ministarstvo pruža punu podršku aktivnostima UIKS-a i insistira na neselektivnosti i jednakom postupanju prema svim licima lišenim slobode. Sa druge strane, resorno ministarstvo paralelno jednaku važnost i pažnju u saradnji sa menadžmetom UIKS-a posvećuje i pitanjima koja se tiču unapređenja smještajnih kapaciteta ove institucije, materijalnih uslova, te svih ostalih prava, kako lica lišenih slobode, tako i zaposlenih u našoj instituciji”, navodi se u odgovorima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Bonus video: