Kontrola optužnice protiv Raičevića; Vuksanović: Objavljeno šest informacija za koje se tereti da ih je odavao

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković, predložila je sudu da potvrdi optužnicu, ocijenivši da dokazi protiv Raičevića, osim iz Skaj komunikacije, proizlaze i iz materijalnih dokaza

9109 pregleda 4 komentar(a)
Raičević, Foto: Boris Pejović
Raičević, Foto: Boris Pejović

Službenik Uprave policije Jugoslav Raičević negirao je da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije.

On je to kazao na ročištu za kontrolu optužnice protiv koje je održano danas u Višem sudu u Podgorici.

Vanraspravnim vijećem je predsjedavao sudija Boris Savić.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković, predložila je sudu da potvrdi optužnicu, ocijenivši da dokazi protiv Raičevića, osim iz Skaj komunikacije, proizlaze i iz materijalnih dokaza.

"Svi dokazi su prikupljeni u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku. Ostajem pri optužbama i tražim da sud potvrdi ovu optužnicu", istakla je Bošković.

Branioci okrivljenog, advokati Miloš Vuksanović i Dalibor Kavarić, rekli su danas da nema nijednog dokaza da je Raičević bio član kriminalne grupe i da je počinio bilo koje krivično djelo.

I okrivljeni Raičević je negirao navode optunice.

"Nikad nijesam bio član nijedne kriminalne organizacije. Policajac sam 30 godina, nikada nijesam iznio nijednu informaciju iz službe. Ne razumijem ovu optužnicu. Ispada da sam se kriminalom bavio iz hobija", rekao je Raičević.

Dodao je da nikoga iz kriminalne organizacije, čija su imena navedena u optužnici, ne poznaje.

"Nikoga iz te kriminalne organizacije ne poznajem, osim Milana Vučinića kojeg znam od djetinjstva iz komšiluka. Imam stan u sindikalnoj zgradi, koju sam kupio preko sindikata. Ostalo mi je još nekoliko godina da otplaćujem kredit. Podigao sam potrošački kredit da bih ga opremio. A za kredit sam, kao hipoteku, založio majkinu staru kuću. Ako mi nađete išta više od te nekretnine, osudite me za svaki euro po jednom godinom zatvora", rekao je Raičević.

Advokat Vuksanović je istakao da nema dokaza protiv Raičevića.

"Da ne postoji osnovana sumnja da je Raičević pripadnik bilo kakve kriminalne organizacije ukazuju upravo predloženi dokazi kojih u odnosu na njega, jednostavno, nema. Ovo tim prije što su opšte odlike za sve strukturirane, pa i kriminalne organizacije, postojanje zajedničkog cilja članova kriminalne grupe koji se ostvaruje usklađenom i povezanom aktivnošću članova, čega, u konkretnom slučaju nema", kazao je Vuksanović.

Vuksanović
Vuksanovićfoto: Boris Pejović

Potom se osvrnuo na zaključak SDT-a u optužnici da je Raičević, navodno, koristio kriptovani telefon.

"To, svakako, ne bi čudilo jer se kriptovana komunikacija do te mjere demonizovala u javnosti da se stekao utisak da ko god je rekao 'dobar dan' na određenoj zaštićenoj komunikaciji, koje god vrste, automatski je osnovano sumnjiv da je počinio neko krivično djelo, odnosno, samo korišćenje takve mogućnosti vodi u krivični postupak bez obzira za koje je potrebe korišćena i šta je sadržaj i kontekst takve komunikacije, a što je u potpunosti nezakonito i neosnovano", rekao je Vuksanović.

Optužnicom je predstavljeno da je Raičević početkom 2020. godine, u Crnoj Gori, postao pripadnik kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Srbije i drugih država Evrope organizovao optuženi Šarić Darko, a čiji pripadnici su postali, pored, za sada, neidentifikovanih lica, optuženi Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić,

Protiv njite protiv kojih se po optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Srbije od 12. oktobra 2022. godine, pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi krivični postupak zbog krivičnih djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, teško ubistvo, izazivanje opšte opasnosti u saizvršilaštvu, izazivanje opšte opasnosti u saizvršilaštvu u pokušaju, dva krivična djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, lažno prijavljivanje u saizvršilaštvu, te produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U optužnici se dodaje da je u djelovanju kriminalne organizacije planirano da se primjenjuje nasilje i zastrašivanje, radi realizacije kriminalnog plana i vršenja neodređenog broja krivičnih djela teško ubistvo. Okrivljeni Raičević je imao zadatak da samoinicijativno i po naređenjima i uputstvima organizatora, koja mu je neposredno saopštavao pripadnik kriminalne organizacije optuženi Vučinić Milan, na teritoriji Crne Gore, kao ovlašćeni policijski službenik Uprave policije Crne Gore, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, prikuplja informacije o službenim mjerama i radnjama koje je u istom periodu policija Crne Gore preduzimala, kako u odnosu na pripadnike njihove, tako i u odnosu na pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije.

Ove informacije je posredstvom aplikacije za kriptovanu komunikaciju "Sky Ecc", kao korisnik naloga BNB5D8, prenosio optuženom Vučinić Milanu kao korisniku "Sky Ecc" naloga A7IBNP, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora, navodi se između ostalog u optužnici.

Bonus video: