Izvršni direktori "Gogluxa" i "Bravie" osumnjičeni za utaju poreza i doprinosa: Izdavanje i knjiženje lažnih faktura?

"Za pravno lice 'Bravia' d.o.o. ostvarena je protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 181.413 eura, što ujedno predstavlja i materijalnu štetu pričinjenu budžetu države Crne Gore"

5125 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracuija, Foto: Shutterstock
Ilustracuija, Foto: Shutterstock

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga podnijeli su krivičnu prijavu protiv kompanija "Goglux" i "Bravia" iz Podgorica, kao i protiv odgovornih lica u njima P.Đ (48) i V.J (38) zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

To je saopšteno iz Uprave policije

"Naime, P.Đ. (48) je, kako se sumnja, kao vlasnik i izvršni direktor pravnog lica 'Goglux' d.o.o. Podgorica, izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, na način što je kontinuirano tokom 2020., 2021., 2022. i 2023. godine, postupajući u ime pravnog lica 'Goglux' d.o.o., sačinjavao i izdavao lažne fakture pravnom licu 'Bravia' d.o.o. za robu, proizvode i usluge koje nisu izvršene, niti isporučene, u ukupnom iznosu od 748.65 eura", ističe se u saopštenju.

Iz Uprave policije su dodali da je P.Đ. na taj način stvorio uslove drugom osumnjičenom V.J., osnivaču i izvršnom direktoru, da knjiženjem ovakvih lažnih faktura u knjigovodstveno poslovnoj dokumentaciji kompanije "Bravia", nezakonito ostvari pravo na odbitak pretporeza, odnosno ulaznog PDV-a, i neosnovanim uvećanjem troškova poslovanja, odnosno rashoda firme umanjio osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica.

"Na taj način je za pravno lice 'Bravia' d.o.o. ostvario protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 181.413 eura, a što ujedno predstavlja i materijalnu štetu pričinjenu budžetu države Crne Gore", piše u saopštenju.

Bonus video: