Radović: Porazno je da saznajemo da nemamo nanogice, ne znam ko je kriv, stara ili nova vlast

Završne riječi okrivljenima za ubistvo Klikovca treći put odložene

8841 pregleda 5 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Viši sud
Viši sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Viši sud

Za nešto više od mjesec dana, čak tri puta su odlagane završne riječi okrivljenima za ubistvo Saše Klikovca.

Suđenja su ranije odlagana zbog nedolaska okrivljenog Miloša Markovića kako drugog, tako i 19. februara.

Iako je za danas bilo planirano davanje završnih riječi u Višem sudu u Podgorici, tužioca i odbrane u predmetu optuženima za ubistvo Saše Klikovca u Zeti, predsjednik specijalnog vijeća sudija Zoran Radović, odložio je ročište za 29. maj. Razlog odlaganja suđenja je nedolazak okrivljenog Miloša Markovića, koji se brani sa slobode.

Sudija Radović je rekao da je Uprava policije dopisom od 26. februara obavjestila Viši sud da je postupajući po naredbi, nijesu uspjeli da pronađu okrivljenog Markovića na adresi Proleterskih brigada 10 u Podgorici. Sudija je naveo da je policija obavijestila sud da je u više navrata pokušavala da pronađe ovog okrivljenog, ali da ga nijesu pronašli.

I Potražna jedinica je takođe obavijestila sud da je u više navrata obilazila okrivljenog Markovića na njegovoj adresi , ali da ga nijesu pronašli kući. Okrivljenom je, nakon isteka trogodišnjeg pritvora, Viši sud izrekao mjeru elektronskog nadzora odnosno nanogice.

„Policijski službenici su dana 27. februara 2024., godine oko 17 časova obišli adresu Proletreskih brigada 10, gdje stanuje okrivljeni. U kući su zatekli njegovu majku Nadu, koja im je rekla da je ujutro izašao iz kuće sa drugom, te da sa sobom nema mobilni telefon“, pročitao je sudija Radović dopis policije i dodao da Markovića nisu našli u kući ni 28. februara.

Sudija je zatim naveo da je sud izdao naredbu za izdavanje potjernice za Milošem Markovićem.

„Odjeljenje bezbjednosti Podgorica odsjek za potražnu djelatnost obavijestilo je sud da 06. marta 2024., da se Marković nije javio u stanicu policije 01. Marta“, kazao je sudija.

„Ovo vijeće uložilo je veliki napor da se okonča ovaj sudski proces prije isteka roka od tri godine. Na dan davanja završnih riječi, okrivljeni Šuković tražio je branioca po izboru, što mu je omogućeno. Rješenjem suda od 21. januara 2024., ukinut je pritvor Šukoviću i Markoviću, nakon isteka tri godine od podizanja optužnice, uz kontrolu elektronskim nadzorom. Ova odluka je donijeta po Zakoniku o krivičnom postupku iz 2009. godine. MUP od 2009., nema te „nanogice“ već ih ima Ministarstvo pravde, koje ih koristi za izvršenje kazne u kućnim uslovima. Nakon puštanja na slobodu, Uprava policija nije sprovela onako kako je donesena. Stara ili nova vlast, ne znam ko je kriv. Porazno je da saznajemo da nemamo te „nanogice“, kazao je sudija Zoran Radović.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marka Šukovića, Miloša Markovića, Ivana Milačića i Predraga Vukadinovića zbog članstva u kriminalnoj i ubistva Saše Klikovca u julu 2020. godine. Optužen je i Jovan Milković za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici SDT-a kriminalnu organizaciju je formirao pokojni Alan Kožar po čijem nalogu je Marković 18. jula 2020. godine, ukradenim ,,golfom 3 “kojim je upravljao Šuković, došao ispred restorana ,,Kod Crnogorca” i sa zadnjeg sjedišta ,,na podmukao način i u prethodno obećanu nagradu u iznosu od 20.000 eura, pucao na Klikovca. Na Klikovca je pucano dok se nalazio za volanom svog automobila,,citroen C3”. Istražitelji su utvrdili da je Milačić bio zadužen za praćenje žrtve i nabavku opreme, maski i oružja, koje je nakon ubistva zakopao zajedno sa Šukovićem u zaseoku Poljice. Zadatak Vukadinovića je bio da pruža logističku podršku izvršiocima krivičnog djela, obezbjeđuje novac za rentiranje “štek stanova”.

Turković: Uprava policije nema tehničke uslove

Advokatica Maja Turković, branilac okrivljenog Marka Šukovića, izjavila je “Vijestima” šta je srž problema u vezi sa elektronskim praćenjem.

“Prema članu 166 Zakona o krivičnom postupku, alternativne mjere, mogu se izreći ako postoje okolnosti, koje ukazuju da bi okrivljeni mogao pobjeći, sakriti se, otići u nepoznato mjesto ili u drugu državu ili ometati vođenje krivičnog postupka. Stavom tri istog člana je propisano da se sprovođenje odredjenih mjera nadzora može kontrolisati elektronskim nadzorom. Rješenje kojim sud okrivljenom izriče jednu ili više mjera propisane navedenim članom uz elektronski nadzor, dostavlja se organu koji izvršava mjere, a to je u skladu sa odedbom clana 168 ZKP-a policija.

Medjutim, srž problema je u činjenici da Uprava policije nema tehničke uslove za sprovođenje i kontrolu ovih mjera, obzirom da nema uredjaje za elektronski nadzor i nema mogućnost takvog vida praćenja odnosno kontrole lica kojima je sud u krivičnom postupku izrekao alternativne mjere uz elektoronski nadzor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni u slučaju kada se brani sa slobode mogao da pobjegne i na taj način postane nedostupan nadležnin organima, što u konačnom znači da su ove mjere samo mrtvo slovo na papiru. Naglašavam da je u konkretnom slučaju koji se vodi zbog ubistva Saše Klikovca postupajuće vijeće Višeg suda u Podgorici preuzelo sve zakonske mjere i korake kako bi se obezbijedilo prisustvo okrivljenog na glavnom pretresu. Međutim zbog nedostatka tehničkih uslova za sprovođenje i kontrolu izrečenih mjera uz elektronski nadzor, odgovornost ne snosi ni sam okrivljeni, već isključivo država obzirom da Upravi policije nije obezbjedila osnovne tehničke uslove odnosno elektonski nadzor u cilju adekvatnog sprovođenja i kontrole ovih mjera”, izjavila je advokatica Maja Turković.

Lekić: Vukadinoviću obrisana osuda iz kaznene evidencije

Advokat Damir Lekić, branilac okrivljenog Predraga Vukadinovića, obavijestio je danas sudiju Zorana Radovića da je izbrisana zatvorska kazna njegovom branjeniku Predragu Vukadinoviću.

Viši sud u Podgorici je 23. februara donio rješenje u krivičnom predmetu formiranom po zahtjevu osuđenog Predraga Vukadinovića, za brisanje osude.

“Osuda na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, izrečena osuđenom Predragu Vukadinoviću, presudom Višeg suda u Podgorici, 30. 01. 2019. godine, ime se brisati iz kaznene evidencije”, piše u rješenju.

U obrazloženju se navodi da je 15. 12. 2023. godine punomoćnik osuđenog Vukadinović Predraga, advokat Damir Lekić, podnio zahtjev za brisanje osude, po presudi Višeg suda, koja je postala pravosnažna dana 30.01.2019. godine. Ovom presudom, osuđeni Vukadinović oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci.

“Iz uvjerenja iz kaznene evidencije Ministarstva pravde od 26. 12. 2023. godine utvrđuje se da je Vukadinović Predrag osuđen presudom Višeg suda u Podgorici koja je postala pravosnažna dana 30. 01. 2019. godine. Iz dopisa UIKS-a od 24. 01. 2024. godine proizilazi da se Predrag Vukadinović, nalazio u njihovoj ustanovi po rješenju Višeg suda u periodu od 05. 04. 2018., do 02. 02. 2019., kada je po isteku kazne, pušten na slobodu. Napomenuli su da da se imenovani nalazi u Istražnom zatvoru Podgorica po rješenju Višeg suda. “Odredbom člana 492 ZKP-a propisano je ako nadležni organ ne donese rješenje o rehabilitaciji osuđeno lice može zahtjevali da se utvrdi da je rehabilitacija nastala prema Krivičnom zakoniku Crne Gore. Članom 119 stav 1 Krivičnog zakonika Cme Gore propisano je da se zakonska rehabilitacija daje samo licima koja prije osude na koju se odnosi rehabilitacja nijesu bila osudjivana ili koja su se po zakonu smatrala neosudjivanim. Dok je odredbom člana 119 stav 2 tačka 4 istog zakonika propisano da zakonska rehabilitacija nastaje ako lice koje je osuđeno na kaznu zatvora preko šest mjeseci do jedne godine, u roku od pet godina od dana kad je ta kazna izvršena, zastarjela ili oproštena, ne učini novo krivično djelo.

"Imajući u vidu činjenicu da je osuđeni Vukadinović kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci izrečenu pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici izdržavao u vremenskom periodu od 05. 04. 2018., do 02. 02. 2019., godine, vijeće nalazi da su u konkretnom slučaju, budući da je proteklo pet godina od dana kada je osuđeni izdržao kaznu zatvora, a u kom roku nije počinio neko drugo krivično djelo, ispunjeni su uslovi da se osuđenom Vukadinović Predragu navedena osuda po presudi Višeg suda, pravosnažna 30. 01. 2019. godine, briše iz kaznene evidencije”, piše u rješenju.

Bonus video: