Šubare, vrbe i pozivi na klanje: Presude zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje

Političke okolnosti kao najčešći okidači za javne objave mržnje i prijetnji prema pripadnicima određenih nacionalnosti. Nakon izraženog kajanja, sud okrivljenima to uzima kao olakšavajuću okolnost i izriče blaže kazne

52953 pregleda 44 reakcija 21 komentar(a)
Politika lako rasplamsa strasti (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Politika lako rasplamsa strasti (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Povodi zbog kojih se pojedinici odluče da javnim nastupom ili putem društvenih mreža, iskaljuju bijes i eventualno počine krivična djela izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, različiti su, ali politički događaji najčešći su podstrekači i okidači za dizanje tenzija u društvu.

Sudski postupci nerijetko kratko traju, krivica je lako dokaziva, jer tužilaštvo prikupi nesporne, javno objavljene dokaze. Suočeni sa takvim činjenicama, okrivljenima ne preostaje ništa drugo do da priznaju krivicu i zatraže blaže kažnjavanje, uz uobičajeno izražavanje kajanja.

Tako je u aprilu 2021. godine, Nikšićanin A. J. osuđen u Višem sudu u Podgorici na godinu zatvora, zbog izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. On je uoči izbora u avgustu 2020. pozvao na pokolj Srba.

Okrivljeni je, kako je navedeno u optužnom predlogu, na svom instragram profilu 26. avgusta 2020. godine u Risnu, podsticao na mržnju protiv pripadnika srpske nacionalnosti i javno vrijeđao Srbe: “Srbe na vrbe”; “Ubij zakolji da Srbin ne postoji”.

Sudija je u obrazloženju presude konstatovala da je olakašavajuću okolnost prilikom odmjeravanja kazne predstavljala činjenica da je okrivljeni izrazio kajanje. Kao otežavajuće navela je to što je više puta osuđivan - za prodaju droge, napad na službeno lice, ugrožavanje sigurnosti i ugrožavanje javnog saobraćaja.

“Sud je cijenio i trenutnu situaciju u društvu i državi, pa je izrekao kaznu od godinu zatvora”, rekla je tada sutkinja Vesna Kovačević, obrazlažući presudu.

Ubićemo, zaklaćemo

Zbog istog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, nešto blaže kažnjen je okrivljeni M. S.

Podgorički Viši sud ga je osudio na deset mjeseci zatvora za govor mržnje. Prema navodima presude, okrivljeni je na svom Fejsbuk profilu javno podsticao na mržnju i objavio 18. avgusta 2021. godine, uvredljive riječi. Tada je, piše u odluci, na društvenoj mreži napisao: “Ja sam spreman za Cetinje... Drma mi se, drma mi se na šubari cvijeće, ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće. Svi na Cetinje, alo. Kapa se pripremila, dva, tri noža da ponesemo i boli nas uvo... Došlo je naših pet minuta”.

To što je okrivljeni S. K. u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 19 godina, bila je, prilikom odmjeravanja visine kazne, olakšavajuća okolnost, pa je osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Sud navodi da je na svom Instagram profilu “Stela” stavio tekst uvredljive sadržine “...Na tursku mušku glavu ne diži pušku, ti to možeš bolje stoka se nožem kolje…”

Sud je u obrazloženju presude naveo da je okrivljeni bio svjestan svog djela, te da je ovakvim objavljivanjem podsticao na mržnju prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti. Sud je zaključio da je okrivljeni ovu poruku na profilu držao šest mjeseci, čime je pokazana upornost.

Na deset mjeseci zatvora osuđen je A. H. (31) jer je objavom na svom Fejsbuk profilu, piše, podsticao na mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne pripadnosti.

Viši sud u Podgorici je u presudi naveo da je ovaj okrivljeni 6. septembra 2020. godine, svjestan svog djela, čije je izvršenje htio, znajući da je zabranjeno, javno podsticao na mržnju prema grupi koja je određena na osnovu nacionalne pripadnosti.

Obrazlaže se da je taj tridesetjednogodišnjak, prilikom prenosa takozvanog patriotskog skupa na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koji je bio emitovan na portalima, sa svog Fejsbuk profila napisao objavu: “Srbe na vrbe”, uz tri znaka državne zastave.

Kazne na minimumu

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda Crne Gore, optuženi V. M., iz Herceg Novog osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, takođe zbog krivičnog djela - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Navedeno je da će se kazna izvršiti tako što će okrivljeni istu izdržavati u prostorijama u kojima stanuje i koje ne smije napuštati.

Pojašnjeno je da je sud sa izvjesnošću utvrdio da je optuženi sa direktnim umišljajem 28. avgusta 2023. godine, na parking prostoru u Herceg Novom, javno podsticao mržnju na osnovu nacionalne pripadnosti.

On je na turističkom vozilu parkiranom u mjestu Kumbor, sprejem crvene boje ispisao “Srbe na vrbe”, dok je na predzadnjem vagonu, na isti način ispisao “UČK”.

Sud zaključuje da je on na javnom mjestu podsticao neodređeni broj lica na mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne pripadnosti.

Sudije Apelacionog suda navode da je žalbu na presudu uložila samo odbrana, ali ne i tužilaštvo.

“Imajući u vidu da su žalba i dopuna žalbe izjavljene samo u korist optuženog, presuda nije mogla biti izmijenjena na njegovu štetu u pogledu pravne kvalifikacije djela i krivične sankcije”, piše u obrazloženju presude.

Sud je ispitao presudu i u dijelu odluke o kazni, te je utvrdio da je prvostepeni Viši sud u obrazloženju presude, naveo koje je okolnosti uzeo u obzir prilikom odmjeravanja kazne i da je posebno obrazložio kojim se razlozima rukovodio kada je našao da kaznu treba ublažiti.

“Polazeći od opštih pravila za odmjeravanje kazne, koja su propisana u članu 42 KZ CG, kao olakšavajuće okolnosti na strani optuženog prvostepeni sud cijenio ispoljeno kajanje, činjenicu da se radi o licu starije dobi koje je u vrijeme izvršenja krivičnog djela imalo 62 godine, penzioneru, dok je kao otežavajuću okolnost cijenio njegovu raniju osuđivanost”, navodi se.

Uprkos svemu, do sada navedene izrečene zatvorske kazne su na granici zakonskog minimuma.

Prema članu 370 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje propisana je zatvorska kazna od šest mjeseci do čak pet godina zatvora.

“Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Pade Vlada i flaša rakije

Jedan od okrivljenih javno je prijetio da će zapaliti prostrorije Građanskog pokreta URA i pritom, navodi sud, uvrijedio Dritana Abazovića na nacionalnoj osnovi. Podgoričanin R. D. zbog toga je osuđen uslovno na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, ako u roku od dvije godine po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo. Sud je utvdio da je 12. februara 2022. godine, na društvenoj mreži Instagram objavio: “Nije mi premijer D. A., šiptar, sve šiptare treba poklati i pobiti, sve šiptare u Crnoj Gori treba pobiti i poklati”... Čime je na javno dostupnom Instagram profilu neodređeni broj lica podsticao na nasilje i mržnju prema narodu albanske nacionalne pripadnosti i tako izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje”.

U prethodnom sudskom postupku okrivljeni je naveo da želi svima da se izvini, da je on po nacionalnosti Srbin, da nije imao namjeru nikoga da uvrijedi, niti smatra da nekoga treba zaklati i ubiti. Okrivljeni je kazao da je prije nego što je počeo da snima “live”, popio pola flaše rakije.

Sud je tokom sudskog postupka izvršio uvid u službenu zabilješku i utvrdio da je okrivljeni na društvenoj mreži Instagram postavio snimak koji traje 14 minuta...

Naveo je “da poziva A. M. i sve komplet onu ekipu da pozove narod na ulicu da izađu svi građani na ulicu da se zaustavi ovaj, da svi odemo da zapalimo, sad javno poručujem D. A. da će da mu budu zapaljene stranačke prostorije, jer znači biće zapaljene stranačke prostorije građanskog pokreta URA, znači to vam se u majku kunem da će da budu zapaljene stranačke prostorije, znači još jednom ponavljam D. A. lično poručujem, znači da će da mu budu zapaljene stranačke prostorije zapaljane i komplet ovima svima koji su noćas digli ruke, ruke im se osušile dabogda, dabogda im se osušile zbog ovoga. Tako da prostorije špijunske, izdajničke, fašističke, će da budu zapaljene, znači URA ima da im bude znači, zapaliću je do temelja, do temelja ja ću da je zapalim, jer ovo je sramota što se..., Pade vlada kume, ja sad ponavljam znači biće zapaljene stranačke prostorije građanskog pokreta URA”.

U daljem obraćanju okrivljeni je naveo: “Moj predsjednik je A. V., nije M. Đ., nije mi premijer D. A. šiptar, sve šiptare treba poklati i pobiti, sve šiptare u Crnoj Gori treba pobiti i poklati”, navodi se u obrazloženju presude Višeg suda u Podgorici.

Bonus video: