Sudija Radović kritikovao to što policija nema kontrolu nad kretanjem okrivljenih: Dali mu slobodu, pa sad ga traže

Ponovo odloženo davanje završnih riječi optuženima za ubistvo Saše Klikovca

23900 pregleda 20 komentar(a)
Radović tvrdi da su učinili sve da suđenje okončaju u roku od tri godine (arhiva), Foto: Zoran Djuric
Radović tvrdi da su učinili sve da suđenje okončaju u roku od tri godine (arhiva), Foto: Zoran Djuric

Sudija Zoran Radović juče je oštro kritikovao podatak da Uprava policije ne posjeduje nanogice kojim bi kontrolisala kretanje okrivljenih puštenih da se brane sa slobode, nazvavši tu činjenicu poraznom.

To je učinio nakon što je ponovo odložio davanje završnih riječi okrivljenima za ubistvo Saše Klikovca, opet zbog nedolaska okrivljenog Miloša Markovića.

Marković je jedan od mnogih koji su nedavno pušteni iz pritvora jer nije donešena prvostepena presuda u roku od tri godine od podizanja optužnice, što je uslov da bi neko od okrivljenih ostao iza rešetaka.

Okrivljenom je, nakon isteka trogodišnjeg pritvora, Viši sud izrekao mjeru elektronskog nadzora, odnosno nanogice.

Sudija je rekao da je ih Uprava policije dopisom od 26. februara obavjestila da su postupili po naredbi, ali da nijesu uspjeli da pronađu okrivljenog... Tvrdi da su iz te institucije poručili da su u više navrata pokušavali da ga pronađu, ali bezuspješno...

I Potražna jedinica je takođe obavijestila sud da je u više navrata obilazila okrivljenog Markovića na njegovoj adresi, ali da ga nijesu pronašli kući.

“Policijski službenici su dana 27. februara 2024., godine oko 17 časova obišli adresu Proletreskih brigada 10, gdje stanuje okrivljeni. U kući su zatekli njegovu majku Nadu, koja im je rekla da je ujutro izašao iz kuće sa drugom, te da sa sobom nema mobilni telefon”, pročitao je sudija Radović dopis policije i dodao da Markovića nisu našli ni 28. februara.

Sudija je zatim naveo da je sud izdao naredbu za izdavanje potjernice za Markovićem.

“Odjeljenje bezbjednosti Podgorica, Odsjek za potražnu djelatnost obavijestilo je sud da 6. marta 2024. da se Marković nije javio u stanicu policije 01. marta”, kazao je sudija.

“Ovo vijeće uložilo je veliki napor da se okonča ovaj sudski proces prije isteka roka od tri godine. Na dan davanja završnih riječi, okrivljeni Šuković tražio je branioca po izboru, što mu je omogućeno. Rješenjem suda od 21. januara 2024., ukinut je pritvor Šukoviću i Markoviću, nakon isteka tri godine od podizanja optužnice, uz kontrolu elektronskim nadzorom. Ova odluka je donijeta po Zakoniku o krivičnom postupku iz 2009. godine. MUP od 2009. nema te ‘nanogice’ već ih ima Ministarstvo pravde, koje ih koristi za izvršenje kazne u kućnim uslovima. Nakon puštanja na slobodu, Uprava policija nije sprovela onako kako je donesena odluka. Stara ili nova vlast, ne znam ko je kriv. Porazno je da saznajemo da nemamo te nanogice”, kazao je sudija Radović.

Specijalno tužilaštvo podiglo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Marka Šukovića, Miloša Markovića, Ivana Milačića i Predraga Vukadinovića zbog članstva u kriminalnoj i ubistva Saše Klikovca u julu 2020. godine.

Optužen je i Jovan Milković za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici, kriminalnu organizaciju formirao je pokojni Alan Kožar po čijem nalogu je Marković 18. jula 2020. godine, ukradenim ‘golfom 3’ kojim je upravljao Šuković, došao ispred restorana,,Kod Crnogorca” i sa zadnjeg sjedišta,,na podmukao način i u prethodno obećanu nagradu u iznosu od 20.000 eura, pucao na Klikovca. Na Klikovca je pucano dok se nalazio za volanom svog automobila,,citroen C3”. Istražitelji su utvrdili da je Milačić bio zadužen za praćenje žrtve i nabavku opreme, maski i oružja, koje je nakon ubistva zakopao zajedno sa Šukovićem u zaseoku Poljice. Zadatak Vukadinovića je bio da pruža logističku podršku izvršiocima krivičnog djela, obezbjeđuje novac za rentiranje “štek stanova”.

Mjere su samo mrtvo slovo na papiru

Advokatica Maja Turković, branilac okrivljenog Marka Šukovića, izjavila je “Vijestima” šta je srž problema u vezi sa elektronskim praćenjem.

“Prema članu 166 Zakona o krivičnom postupku, alternativne mjere, mogu se izreći ako postoje okolnosti, koje ukazuju da bi okrivljeni mogao pobjeći, sakriti se, otići u nepoznato mjesto ili u drugu državu ili ometati vođenje krivičnog postupka. Stavom tri istog člana je propisano da se sprovođenje odredjenih mjera nadzora može kontrolisati elektronskim nadzorom. Rješenje kojim sud okrivljenom izriče jednu ili više mjera propisane navedenim članom uz elektronski nadzor, dostavlja se organu koji izvršava mjere, a to je u skladu sa odedbom clana 168 ZKP-a policija. Međutim, srž problema je u činjenici da Uprava policije nema tehničke uslove za sprovođenje i kontrolu ovih mjera, obzirom da nema uređaje za elektronski nadzor i nema mogućnost takvog vida praćenja odnosno kontrole lica kojima je sud u krivičnom postupku izrekao alternativne mjere uz elektoronski nadzor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni u slučaju kada se brani sa slobode mogao da pobjegne i na taj način postane nedostupan nadležnim organima, što u konačnom znači da su ove mjere samo mrtvo slovo na papiru”, izjavila je advokatica Maja Turković.

21.

januara 2024. godine, vanraspravno krivično vijeće Višeg suda donijelo je rješenje kojim se ukida pritvor Marku Šukoviću i Milošu Markoviću. Sud je tada, na osnovu Zakonika o krivičnom postupku, prema tima okrivljenima izrekao mjere nadzora -zabranu napuštanja mjesta boravišta uz elektronski nadzor i obavezu javljanja policiji svakog prvog i 15. u mjesecu

Bonus video: