Do sinoć sedam kandidata za v. d. šefa policije: Izbor neizvjestan, opcija i da ostane Brđanin

Šaranović (DCG) neće kandidate koje mu sugeriše premijer Spajić (PES), a on neće ministrove. Na javni poziv sinoć do 20 časova prijavili se Aleksandar Radović, Lazar Šćepanović, Milutin Vasiljević, Zoran Braunović, Miloš Peković, Petar Šestović i Milentije Doderović

57478 pregleda 157 reakcija 70 komentar(a)
Šaranović, Foto: Luka Zekovic
Šaranović, Foto: Luka Zekovic

Sedam službenika Uprave policije, među kojima su i tri pomoćnika, prijavilo se na javni poziv Ministarstva unutrašnjih poslova za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, saznaju “Vijesti”.

Za v. d. poziciju šefa UP prijavio se jedini pomoćnik direktora u punom mandatu Aleksandar Radović, koji je rukovodilac Sektora za finansijsko-obavještajne poslove, v. d. pomoćnika direktora Sektora za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović, ali i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Sektora granične policije Milutin Vasiljević.

“Vijestima” je potvrđeno da je na javni poziv dostavio dokumentaciju i načelnik kolašinske policije Zoran Braunović, koji je na konkursu za direktora policije 2021. godine bio četvrti od 19 tadašnjih kandidata u trci za šefa UP.

Na javni poziv MUP-a prijavio se i komandant Posebne jedinice policije Miloš Peković, aktuelni načelnik Regionalnog centra granične policije “Centar” Petar Šestović i službenik policije iz Nikšića, koji je već duže neraspoređen kadar u UP - Milentije Doderović.

Nije jasno da li će još neko osim ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića pregledati prispjelu dokumentaciju kandidata.

“Vijesti” saznaju da će tokom današnjeg dana ministar obaviti intervjue sa kandidatima koji ispunjavaju uslove.

Takođe, danas bi trebalo da se sprovede poligrafsko ispitivanje kandidata koji pristanu na to, najvjerovatnije sa pitanjima imaju li veza sa organizovanim kriminalom i političkim partijama. U formularu koji je objavio Šaranović stoji da odbijanje poligrafskog testiranje nije eliminatorni uslov.

Prema zaključcima sa elektronske sjednice Vlade od 4.marta, Šaranović je zadužen da za sjutrašnju sjednicu Vlade pripremi i dostavi izvještaj o sprovedenom javnom pozivu i spisak prijavljenih koji ispunjavaju uslove, nakon čega će izvršna vlast, na njegov predlog, za v. d. direktora odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice UP.

Raspisivanje javnog poziva za kandidate za v. d. šefa policije, poligrafsko testiranje kandidata, kao ni predstavljanje liste kandidata na sjednici Vlade nije predviđeno zakonom. Zakon predviđa jedino da ministar predloži Vladi kandidata, a da ga ona izabere.

Oko kadrovanja u sektoru bezbjednosti, a posebno oko izbora v. d. direktora policije, gotovo dva i po mjeseca spore se koalicioni partneri - Pokret Evropa sad i Demokrate.

Izvori “Vijesti” tvrde da su Šaranović i premjer Milojko Spajić više puta razgovarali oko imena kandidata. Navodno je Šaranović Spajiću u razgovorima pominjao četiri kandidata - Draška Radinovića, Miloša Pekovića, Milutina Vasiljevića i Lazara Šćepanovića, dok je PES “gurao” Petra Šestovića, ali do dogovora nije došlo.

U policijskim, političkim i novinarskim krugovima spekuliše se da je najnoviji predlog PES-a Aleksandar Radović, a da će ministrov predlog biti Lazar Šćepanović.

“Vijesti” saznaju da do sinoć nije bilo dogovora.

Tematska sjednica Vlade Crne Gore na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije zakazana je za sjutra u 15 časova.

Pravni ekspert sa kojim su “Vijesti” razgovarale smatra da su na sjutrašnjoj sjednici moguća dva zakonita epiloga - da Vlada prihvati predlog Šaranovića, ili da se njegov predlog odbije a na samoj sjednici zahtijeva od njega da predloži nekog drugog, i da se taj predlog usvoji.

Ako on to odbije, Vlada bi morala da promijeni svoju odluku o razrješenju direktora UP Zorana Brđanina, u kojoj stoji da mu mandat ističe sjutra, kako policija ne bi ostala bez čelnog čovjeka.

Brđaninu sjutra u ponoć ističe mandat.

O još jednoj opciji, za koju nema uporišta u zakonu, spekuliše se u političkim krugovima - da Vlada bez predloga ministra, izabere nekog sa liste kandidata koji su se prijavili na javni poziv, a ispunjavaju uslove.

Šaranović je sinoć kazao “Vijestima” da na konkursu ima prijavljenih policijskih službenika, ali da ne želi ništa detaljnije da komentariše, zato što rok za predaju prijava još nije bio istekao.

Vlada Crne Gore zaključila je na sjednici 1. marta da Brđanin nema njeno povjerenje, i ostavila odluku o razrješenju do 4. marta, da bi se u međuvremenu konsultovala sa Evropskom komisijom. Međutim, na elektronskoj sjednici 3. marta ga je razriješila sa datumom 12. marta, a naložila Šaranoviću da raspiše javni poziv.

Šaranović je razrješenje Brđanina predložio krajem prošle godine, nakon što je skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu dao negativno mišljenje na dva prošlogodišnja izvještaja o radu UP. Međutim, zbog sukoba PES-a i Demokrata o kadrovanju u sektoru bezbjednosti, pitanje njegove smjene nije stavljano na dnevni red do prije dvije sedmice, uprkos insistiranju Šaranovića da se to uradi. Odnosi PES-a i Demokrata “zategli” su se nakon sjednice Vlade početkom decembra, na kojoj je ministar pravde Andrej Milović zatražio hitne smjene u bezbjednosnom sektoru.

Brđanin je u obraćanju javnosti kazao da je odluka Vlade o njegovoj smjeni nezakonita i najavio novu tužbu.

Bonus video: