Završena maratonska sjednica Vlade

Šaranović je upozorio na krivičnu odgovornost članova Vlade koji budu glasali za bilo kojeg kandidata osim onog kojeg on predloži

118823 pregleda 161 reakcija 160 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Vlade, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa jedne od ranijih sjednica Vlade, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.03.2024. 03:27h

Sjednica Vlade sa jedinom tačkom - izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije završena je nakon više od 10 i po sati.

Sjednica koja je prekidana više puta, završena je izborom Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

Taj institut nepoznat je u Zakonu o unutrašnjim poslovima, koji predviđa da Vlada bira v.d. šefa policije na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Prethodno je odbijen predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović.

Šaranović je upozorio na krivičnu odgovornost članova Vlade koji budu glasali za bilo kojeg kandidata osim onog kojeg on predloži.

Sjednica Vlade, koja je počela u utorak u 16.25 časova do sada je prekidana četiri puta.

Vlada je morala do ponoći donijeti odluku o nasljedniku razriješenog direktora policije Zorana Brđanina kome tada prestaje mandat. Moguće je i da Vlada svoju odluku stavi van snage ili produži rok do kojeg će on obavljati tu dužnost.

Šaranović je ranije u utorak uputio pismo premijeru Milojku Spajiću, kojim ga upozorava na posljedice ukoliko se ne izabere kandidat Lazar Šćepanović kojeg je predložio za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Vlada je prije posljednjeg prekida sjednice donijela zaključak kojim se od Šaranovića traži da dostavi informaciju sa biografijama svih prijavljenih na javni poziv za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, kao i ocjenu da li ispunjavaju uslove za tu poziciju.

"Vijesti" saznaju da su biografije svih prijavljenih već u materijalima koji su označeni stepenom tajnosti "interno".

Sagovornici "Vijesti" tvrde da još nema dogovora između ministara iz reda Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata sa druge strane.

Iz partije premijera Milojka Spajića, prema nezvaničnim informacijama "Vijesti, opet insistiraju da se skine oznaka tajnosti sa izvještaja ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o sprovođenju javnog poziva za izbor kandidata za v.d. šefa policije, zbog čega je bila proglašena i prva pauza na sjednici.

Izvori "Vijesti" tvrde da se zahtijeva sprovođenje testa štetnosti, kako bi se provjerilo je li oznaka tajnosti pravilno stavljena.

Nije jasno zašto se traži skidanje oznake "Interno" sa tog izvještaja kada svi ministri imaju pristup tajnim podacima, pa i tom dokumentu.

Dio Šaranovićevog izvještaja je i izvještaj o poligrafskom testiranju sedam kandidata.

Iz MUP-a je saopšteno da su službenici koji se bave poligrafskim testiranjem početkom godine donijeli rješenje stepena tajnosti "Interno" za sva poligrafska testiranja, u kojem su navedni razlozi štetnosti akta, a gdje bi objelodanjivanjem takvih informacija nastupile određene posledice.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović predložio je aktuelnog šefa Sektora za borbu protiv kriminala Lazara Šćepanovića za tu poziciju, ali sa tim nijesu saglasni ministri PES-a.

Obrazlažući svoj predlog, Šaranović je konstatovao da je riječ o kandidatu koji je dostavio najbolji Predlog urgentnih mjera u cilju reforme Uprave policije, postizanja maksimalnog nivoa operativnosti i podizanja kapaciteta protiv svih oblika kriminaliteta, najbolje se pokazao tokom intervjua i nije lagao niti na jednom pitanju postavljenom tokom poligrafskog ispitivanja.

On je jedan od dva kandidata koji su prošli poligrafski test.

Šaranović je podsjetio da privremenog direktora Uprave policije, Vlada na osnovu zakona postavlja isključivo na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Bonus video: