Vlada izabrala Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova, a ne premijer

52968 pregleda 154 reakcija 90 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Vlada je većinom glasova izabrala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

On je predložio Radovića na tu funkciju iako to nije bila tačka dnevnog reda.

Vlada je prethodno usvojila većinom glasova zaključak kojim ovlašćuje Spajića da on predloži vršioca dužnosti direktora policije, iako to nema uporište u Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije o čemu se na sjednici Vlade nije glasalo.

Tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pročitao je članovima Vlade član 416 Krivičnog zakonika u kojem je opisano krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, saznaju "Vijesti".

Potom je Šaranoviću, čiji je predlog da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović odbijen, zamjereno što nije obezbijedio "prohodnost u Vladi za takav predlog".

Onda su ministri iz Pokreta Evropa sad zatražili od Šaranovića da predloži drugog kandidata, on je zatražio da mu se garantuje "prohodnost takvog predloga", što nije dobio.

Nakon toga je sjednica Vlade bila prekinuta.

Tokom pauze, na zahtjev jednog od ministara iz Pokreta Evropa sad, održan je neformalni sastanak Šaranovića, Spajića i drugih članova Vlade na kojem je ministar unutrašnjih poslova ponudio da se za v.d. direktora izabere Miloš Peković, jedini preostali prijavljeni na javni poziv koji je, pored Šćepanovića, prošao poligrafsko testiranje.

Međutim, nije dobio saglasnost većine.

Dvadesetak minuta nakon tog sastanka sjednica je nastavljena, a Spajić je predložio Radovića za vršioca dužnosti direktora policije.

Bonus video: