Šta se sve dešavalo na sjednici Spajićevog kabineta: Vlada na predlog premijera nezakonito izabrala v. d. šefa policije

Tokom maratonske sjednice Vlade koja je prekidana više puta, premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije, iako ni to nije predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima.

97550 pregleda 237 reakcija 155 komentar(a)
Foto: Vlada/ Saša Matić
Foto: Vlada/ Saša Matić

Vlada je većinom glasova jutros oko tri sata izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

Vlada je prethodno usvojila većinom glasova zaključak kojim ovlašćuje Spajića da on predloži vršioca dužnosti direktora policije, iako to nema uporište u Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je, tokom maratonske sjednice Vlade koja je prekidana više puta, premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije, iako ni to nije predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima.

O tom predlogu se na sjednici Vlade ipak nije glasalo.

Tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pročitao je članovima Vlade član 416 Krivičnog zakonika u kojem je opisano krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, saznaju "Vijesti".

Potom je Šaranoviću, čiji je predlog da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović odbijen, zamjereno što nije obezbijedio "prohodnost u Vladi za takav predlog".

Onda su ministri iz Pokreta Evropa sad zatražili od Šaranovića da predloži drugog kandidata, dok je on zahtijevao da mu se garantuje "prohodnost takvog predloga", što nije dobio.

Nakon toga je sjednica Vlade bila prekinuta.

Tokom pauze, na zahtjev jednog od ministara iz Pokreta Evropa sad, održan je neformalni sastanak Šaranovića, Spajića i drugih članova Vlade na kojem je ministar unutrašnjih poslova ponudio da se za v.d. direktora izabere Miloš Peković, jedini preostali prijavljeni na javni poziv koji je, pored Šćepanovića, prošao poligrafsko testiranje.

Međutim, nije dobio saglasnost većine.

Dvadesetak minuta nakon tog sastanka sjednica je nastavljena, a Spajić je predložio Radovića za vršioca dužnosti direktora policije.

Predlog ministra policije iz Demokrata da Šćepanović bude v.d. direktor odbijen je par minuta prije ponoći, kada je isticao mandat smijenjenom Zoranu Brđaninu.

Potom je predsjednik Vlade predložio da tom službom ubuduće koordinira Radović, jedan od prijavljenih na javnom pozivu za privremenog čelnika Uprave policije.

Kriza oko razrješenja Brđanina i izbora njegovog nasljednika traje od decembra, Demokrate i PES ostali na istim pozicijama jer ni jedni ni drugi ne odustaju od “svojih” kandidata.

Sukob je praktično eskalirao na jučerašnjoj tenzičnoj sjednici Vlade, koja je prekidana više puta...

Šaranović je sinoć oko 22,30 upozorio je premijera i članove Vlade da ulaze u zonu krivične odgovornosti, ukoliko se odluče da glasaju za bilo kog kandidata, osim onog kojeg je predložio.

Pauza je proglašavana više puta zbog zahtjeva premijera Spajića i ministara iz PES-a da se sa cjelokupnog izvještaja ministra policije o postupku izbora privremenog šefa policije skine oznaka tajnosti “interno”, uključujući i dokumentaciju o poligrafskom testiranju svih sedam prijavljenih za tu poziciju.

Prethodno, oko 20:15 Vlada je zaključkom obavezala Šaranovića da dostavi posebnu informaciju sa svim biografijama, nakon čega je sjednica još jednom prekinuta.

“Vezano za zaključak Vlade, Vladi sam upravo dostavio pisano upozorenje da postoji isključivo jedan kandidat za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, saglasno članu 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima, a to je policijski službenik Lazar Šćepanović. Takođe sam upoznao sve članove Vlade da ukoliko se večeras bude odlučivalo o bilo kom licu osim o Lazaru Šćepanoviću, to bi bilo gaženje zakona i vladavine prava i svaki član Vlade koji bi se odlučio na tako nešto bi ušao u zonu krivične odgovornosti. Uz ovo upozorenje dostavio sam i detaljnu informaciju sa biografijama preostalih šest lica, uz jasnu naznaku da nijesu kandidati za direktora Uprave policije”, rekao je Šaranović sinoć “Vijestima”.

Nije bilo jasno zašto je to zatraženo, kada su sve biograifje sastavni dio materijala koje je ministar policije dostavio prije početka sjednice, a svi članovi Vlade imaju pristup tajnim podacima.

Sagovornik iz Demokrata rekao je da je to bio dio plana da ostatak Vlade za v.d. direktora policije izabere jednog od šest drugih prijavljenih a ne aktuelnog pomoćnika Sektora za borbu protiv kriminala Lazara Šćepanovića, kojeg je Šaranović predložio kao jedinog kandidata jer je dao “najbolji predlog urgentnih mjera u cilju reforme policije, postizanja maksimalnog nivoa operativnosti i podizanja kapaciteta protiv svih oblika kriminaliteta”. “To je urađeno kako bi Kadrovska komisija mogla Vladi da predloži nekog drugog sa liste prijavljenih”, rekao je taj izvor.

Lazar Šćepanović
Lazar Šćepanovićfoto: Uprava policije

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, ministar je isključivo nadležan da Vladi dostavi predlog za v.d. direktora UP, a Vlada kao kolektivno tijelo daje saglasnost ili ne na takav predlog.

“U slučaju prestanka mandata direktora Policije prije isteka vremena na koje je postavljen ili u slučaju spriječenosti direktora Policije da, iz bilo kojih razloga stalno ili na duže vrijeme vrši svoju dužnost, Vlada će na predlog ministra, za vršioca dužnosti odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije, koji ispunjava uslove za direktora Policije propisane ovim zakonom, a najduže do šest mjeseci”, stoji u članu 16. tog akta.

Vlada je na elektronskoj sjednici od 3. marta donijela odluku o razrješenju direktora policije Zorana Brđanina, oročivši njegov mandat do juče - 12. marta, zbog čega je pitanje njegovog nasljednika trebalo riješiti do sinoć u ponoć.

Jedan od opcija je bila i da Vlada stavi tu odluku stavi van snage ili produži rok do koga on ostaje na čelu policije.

Početak maratonske sjednice Vlade kasnio je gotovo dva sata zbog više bezuspješnih sastanaka na kojima je nuđeno da šef Vlade prihvati predlog ministra Šaranovića ili da izabere jednog od dvojice kandidata, koji su se prijavili na javni poziv MUP-a i prošli poligrafsko testiranje, a sa druge strane da Šaranović prihvati kandidata PES-a.

Na jednom od sastanaka prisustvovali su predsjednik Skupštine Andrija Mandić, Bečić i Spajić...

Tenzije, prekidi...

Izvor “Vijesti” iz Demokratske Crne Gore naveo je da je u jednom dijelu sjednice, navodno, ministar pravde Andrej Milović pokušao da uvrijedi ministre, koji dolaze iz DCG.

“Seljačka posla”, tvrdi izvor da je navodno rekao Milović u trenutku dok je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović imao riječ.

Nakon toga, kako navodi izvor, burno je reagovao Aleksa Bečić pozivajuci Milovića da prekine sa uvredama, konstatujući da je on “posljednja osoba koja bi tako nešto mogla da imputira”...

Sa jedne od ranijih sjednica Vlade
Sa jedne od ranijih sjednica Vladefoto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade je tada navodno ustao sa mjesta, a potom prijetio prstom da se tako “ne smije ponašati”.

Drugi izvor “Vijesti” iz Pokreta Evropa sad, međutim, na pitanje da li je bilo prepirke sa Bečićem kazao da to nije tačno i da “nikakve svađe nije bilo”...

Sjednica koja je počela u 16:25 časova do 21 sat je čak tri puta prekidana, a oko 20:15 prekid je uslijedio jer je usvojen zaključak kojim se od Šaranovića traži da dostavi informaciju sa biografijama svih prijavljenih na javni poziv za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, kao i ocjenu da li ispunjavaju uslove za tu poziciju.

“Vijesti” saznaju da su biografije svih prijavljenih već bile u materijalima koji su označeni stepenom tajnosti “interno”.

Iz PES-a, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti, insistirali su da se skine oznaka tajnosti sa izvještaja o sprovođenju javnog poziva, a zahtijevano je i sprovođenje testa štetnosti kako bi se provjerilo je li oznaka tajnosti pravilno stavljena.

Iz MUP-a je u nekoliko reagovanja, tokom sjednice Vlade, saopšteno da su službenici koji se bave poligrafskim testiranjem početkom godine donijeli rješenje stepena tajnosti “Interno” za sva poligrafska testiranja, u kojem su navedni razlozi štetnosti akta, a gdje bi objelodanjivanjem takvih informacija nastupile određene posljedice.

Šaranović je nakon izbora Radovića "Vijestima" rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je "prekoračenjem granica svog ovlašćenja" izabrala Radovića.

Šćepanović i Peković prošli

Ministar unutrašnjih poslova uoči sjednice Vlade, kada je objelodanio predlog za v.d. poziciju šefa UP, naveo je i da se Šćepanović najbolje pokazao tokom intervjua, te da nije nije lagao niti na jednom pitanju postavljenom tokom poligrafskog ispitivanja.

Čelnik MUP-a je najavio da po istom metodu slijedi “temeljna kadrovska reforma unutar kompletnog policijskog aparata i sektora Ministarstva unutrašnjih poslova”...

Šaranović
Šaranovićfoto: Luka Zeković

Prema nezvaničnim imformacijama “Vijesti”, Šćepanović i komandant Posebne jedinice policije Miloš Peković su jedini od sedam kandidata u ponedjeljak prošli poligrafsko testiranje, koje je organizovano u kabinetu državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Petra Koprivice.

Šćepanović i Peković su već bili na spisku ministra Šaranovića kada je i ranije na Vladi, tokom gotovo tromjesečnog dijaloga oko nasljednika Zorana Brđanina u fotelji prvog policajca, usmeno predlagao da bi oni bili dobra opcija da u v.d. stanju rukovode policijskim aparatom.

Poligraf je ponuđen kandidatima u javnom pozivu i formularu koji je definisala Vlada, kada je odlučila da razriješi sadašnjeg direktora Brđanina na elektronskoj sjednici 3. marta. Tamo je navedeno da odbijanje poligrafa, koji nije dokaz na sudu, nije eliminatorni uslov za prijavu, ali su svi kandidati prihvatili testiranje.

“Vijesti” saznaju da je poligrafista za kandidate koncipirao različita pitanja o njihovim eventualnim vezama sa pripadnicima organizovanog kriminala, ali i konekcijama i uticaju sa politikom i političkim partijama.

Neki od kandidata su “pali” na pitanja o povezanosti sa političarima, uticaju na ranije izborne procese, dok su neki lažno odgovorili na pitanja o umiješanosti u šverc cigareta, ali i drugim nelegalnim poslovima...

Testiranje jednog od kandidata nije uspjelo zbog njegovog zdravstvenog stanja u vrijeme dok je sa njim obavljan poligrafski test..

Neki od kandidata, koji nijesu proši detektor laži, tvrdili su u nezvaničnim izjavama “Vijestima” da su zbog transparentnosti procesa prihvatili poligrafsko testiranje ali da je trebalo angažovati neutralnog poligrafistu, van MUP-a/UP, te da su svima trebalo postaviti ista, opšta pitanja.

Izvor “Vijesti” iz Demokrata tvrdi da je poligrafista sam zatražio da, ako treba, i on bude testiran na poligrafu u “državi koju Vlada odabere”.

Na javni poziv MUP-a, osim Šćepanovića i Pekovića, prijavili su se pomoćnik direktora Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandar Radović, koji je u policijsko-političkim krugovima označen kao favorit PES.a, v.d. pomoćnik Sektora granične policije Milutin Vasiljević, načelnik kolašinske policije Zoran Braunović, načelnik Regionalnog centra granične policije “Centar” Petar Šestović i neraspoređeni službenik UP Milentije Doderović.

Bajramspahić: Zakon nalaže dogovor a ne samovolju

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić kazala je "Vijestima" da Zakon o unutrašnjim poslovima nalaže dogovor, a ne samovolju, bilo koga.

Ona se zapitala da ako je ovako blokiran vršilac dužnosti direktora policije, zamislite kako će tek proći zvanični izbor direktora, nakon konkursa, "kada će sve vladajuće partije, a ne samo dvije, htjeti da se "ugrade" i "ogrebu" o mogućnost da ucjenjuju i uskraćuju svoju podršku dok ne budu nečim namireni".

"Zbog toga svi ministri i premijer imaju po jedan ravnopravan glas o ovom pitanju na sjednici Vlade. Bitan je prijedlog ministra, ali je bitna i saglasnost vlade i niko ne bi smio da stavi interes svoje partije ispred opštih interesa - a to je depolitizovana policija", navela je Bajramspahić, dok je sjednica Vlade bila u toku.

On je naglasila da je smisao učešća više učesnika u imenovanjima i postavljenjima "da se ne postavi problematično kadrovsko rješenje, a ne da svaka strana koristi svoj dio procedure da demonstrira silu".

"Danas je više nego ikad normalizovano iz stranačkih interesa blokirati funkcionisanje institucija, kao da je to neko "partijsko pravo". Bez ikakve odgovornosti i polaganja računa građanima za hirovita ponašanja, navela je ona.

Bajramspahić
Bajramspahićfoto: Savo Prelević

Bajramspahić navodi da ovdje nije riječ o principima i ne traži se "najbolji kandidat nego najpodobniji".

"Ovo je ogoljena borba za instrumentalizaciju policije u partijske svrhe".

Ona je navela i da su partije ponašanjem sopstvenim favoritima nanijele štetu, pa će sada i oni koji objektivno imaju neke reference ostati zapamćeni samo kao partijski kadar.

"Policija nije "pripala" ni Demokratama ni PES-u. Zaprepašćujuće je koliko ozbiljnih ljudi ponavlja da je policija koalicionim sporazumom pripala jednima ili drugima, kao da je to normalno, u odbranu prava na samovolju jednih ili drugih".

Tehničko lice i političke lekcije

Na sjednici Vlade došlo je i do žustre prepirke ministra odbrane Dragana Krapovića sa generalnim sekretarom Vlade Dragoljubom Nikolićem, tvrde izvori lista.

Dragoljub Nikolić
Dragoljub Nikolićfoto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Prema tim informacijama, Nikolić se umiješao u političku raspravu, kada ga je Krapović upozorio da je on tehničko lice, da ga niko birao nije i da im ne drži političke lekcije.

“Krapović je potom Spajiću poručio da disciplinuje tehničko lice pored sebe, kako on ne bi disciplinovao”, prepričao je sagovornik Vijesti.

Generalni sekretar se nakon toga navodno nije uključivao u raspravu.

Bonus video: