Uprava policije: Crna Gora aktivno doprinosi misiji UNFICYP-a

"Delegaciju crnogorske policije su činili vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević i koordinatorka Odsjeka za logistiku i podršku Ivana Rabrenović"

2815 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Crna Gora prepoznata je kao država koja kontinuirano i aktivno doprinosi misiji mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP), a u crnogorskom kontigentu trenutno je sedam policijskih pripadnika, saopšteno je iz Uprave policije.

Navodi se da su, povodom obilježavanja 60 godina prisustva UNFICYP-a, predstavnici Sektora granične policije boravili u dvodnevnoj posjeti Kipru, na poziv šefa Misije, specijalnog predstavnika generalnog sekretara na Kipru Kolina Stjuarta.

„Delegaciju crnogorske policije su činili vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević i koordinatorka Odsjeka za logistiku i podršku Ivana Rabrenović“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su rekli da je svečanost obilježavanja godišnjice započela dodjelom medalja pripadnicima vojnih i policijskih snaga koji su trenutno u misiji, uz obraćanje najviših predstavnika misije, koja je održana u zaštićenoj zoni UN-a, u Nikoziji.

„Odato je priznanje 42 države koje su dale svoj doprinos uniformisanim snagama mirovne misije u proteklih 60 godina, kao i za 187 pojedinaca koji su dali svoje živote“, navodi se u saopštenju.

Iz policije su kazali da je, tim povodom, otkriven i spomenik u čast doprinosa i žrtve pripadnika mirovne misije UN-a.

„Crna Gora je prepoznata kao država koja pruža kontinuirani i aktivan doprinos UNFICYP-u upućivanjem pripadnika policije počev od 2009. godine. Crnogorski kontigent trenutno broji sedam pripadnika Uprave policije“, kaže se u saopštenju.

To je, kako su rekli iz policije, do sada najveći broj crnogorskih policijskih službenika.

„Tokom dvodnevnog boravka, upriličena je i posjeta šefici policijske komponente (UNPOL), specijalnoj policijskoj savjetnici Satu Koivu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Koivu pohvalila profesionalnost, vještine i zalaganje crnogorskih policijskih službenika u svim segmentima, s posebnim osvrtom na značaj i doprinos policijskih službenica koje se trenutno nalaze u misiji.

„Ovom prilikom uručen joj je simbolični poklon zahvalnosti na podršci, uz uvjeravanja da će Crna Gora nastaviti da pruža kvalitetan i kontinuirani doprinos i u narednom periodu u službi očuvanja mira i ispunjavanja mandata misije“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: