Imovinu Dragana Marovića nanovo procjenjuju

Brat Svetozara Marovića svojim nekretninama garantovao da će biti izmireno 1,1 milion eura, koliko se stariji Marović obavezao da uplati u kasu Opštine, na ime koristi koju je stekla krimi-grupa kojom je rukovodio

34344 pregleda 9 komentar(a)
Vraćaju Svetove dugove: Miloš i Dragan Marović, Foto: Savo Prelević
Vraćaju Svetove dugove: Miloš i Dragan Marović, Foto: Savo Prelević

Javna izvršiteljka angažovala je novog procjenjivača koji će izvršiti procjenu vrijednosti imovine Dragana Marovića, brata Svetozara Marovića, kojom je garantovao da će biti izmiren novčani iznos od 1,1 milion eura, koliko se stariji Marović obavezao da uplati u kasu rodnog grada, na ime imovinske koristi koju je stekla krimi grupa kojom je rukovodio.

To je “Vijestima” potvrđeno u Opštini Budva.

Opština namjerava da naplati 793 hiljade eura, koliko je ostalo da lokalnoj upravi na ime sporazuma o priznanju krivice i sudske presude izmiri Svetozar Marović, nakon što mu je prodata kompletna imovina, kako njegova tako i sina Miloša, a koju su dali kao garanciju.

Iako je još prije dvije godine pokrenut proces prodaje imovine i Dragana Marovića, rješenje o izvršenju je bilo osporeno, a prema najnovijim informacijama, biće urađena nova procjena, nakon čega će izvršiteljka oglasiti prodaju.

Stariji Marović je zaključio sporazum o priznanju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić i obavezao se da će nadoknaditi 1.096.481 eura na ime imovinske koristi koju je stekla organizovana grupa kojom je rukovodio. Nakon što je prodata kompletna imovina koju je ponudio kao garanciju, a čiju vrijednost je SDT procijenio na 1,09 miliona eura, Opština je inkasirala svega 300 hiljada eura.

“Usvaja se predlog za izvršenje izvršnog povjerioca (Opština Budva) na osnovu izvršne isprave Notarskog zapisa Založne izjave od 9. juna 2016. godine, sačinjenog kod notara Slavke Vukčević iz Budve, i to u iznosu od 793.868,19 eura na ime preostalog nenamirenog dijela glavnog duga”, piše u rješenju o izvršenju, koje su “Vijesti” ranije objavile a koje će biti sprovedeno prodajom nepokretnosti Dragana Marovića na Jazu i to polovinom od dvije parcele od 1.013 i 589 kvadrata.

Rješenje je izdato i za livadu od 1.274 kvadrata, pašnjak od 615 i šumu od 2.190 metara kvadratnih u Krimovici, na kojima je Dragan Marović upisan kao vlasnik četvrtine.

Predviđena je i prodaja imovine u selu Krimovica, gdje je mlađi Marović vlasnik osmine livade od 1.311 kvadrata, vikendica od 51, 68, 89 i 107 metara kvadratnih, livade od 249 kvadrata, pašnjaka od 182 i 250 kvadrata i šume od 3.115 kvadrata.

U obrazloženju rješenja piše da je Opština Budva preko svog punomoćnika, advokata Miloša Komnenića, podnijela predlog za izvršenje na osnovu založne izjave od 9. juna 2016. godine, a koju su dali dvojica Marovića.

Dostavljena je i kopija presude Višeg suda od 12. septembra 2016, s klauzulama pravosnažnosti i izvršnosti, da postoji potraživanje Opštine Budva od Svetozara Marovića u iznosu od 1.096.481 eura.

“Iz izvršne isprave koja se odnosi na Dragana Marovića - založne izjave od 9. juna 2016... utvrđeno je da je Marović založnu izjavu dao u cilju obezbjeđenja ispunjenja obaveze u pogledu plaćanja iznosa od 1.096.481 eura”, piše u obrazloženju rješenja.

Dragan Marović osporio je odmah rješenje o izvršenju koje je donijela izvršiteljka, a kojim je predviđena prodaja njegove imovine.

Prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma sa SDT, Svetozar Marović se obavezao da će nadoknaditi 1,09 miliona eura najkasnije do 10. oktobra 2017.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Marović odlazi u Beograd, gdje se I sada nalazi, a tamošnje vlasti nijesu ga izručile Crnoj Gori i pored urgencija tri Vlade.

Glavna kazna, kojom je Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Opština Budva preostali dio duga naplaćuje tako što mjesečno od penzije starijeg Marovića uzima po 239 eura. Marović je pred kotorskim sudom utužio rodni grad, po kome mu Opština Budva mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine u Krimovici i Jazu koje nije prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom dogovorio da založi. Tužba je odbijena.

Bonus video: