Hrapović: Ne priznajem krivicu, braniću se ćutanjem

Optužnicu protiv bivšeg ministra zdravlja i ostalih podigla je nevladina organizacija Grupa za razvoj i unapređenje sporta (GRUS), koju privatno zastupa Mirko Mijajlović. Terete ih za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenja službenog ovlašćenja

36292 pregleda 161 reakcija 48 komentar(a)
Kenan Hrapović ispred Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Kenan Hrapović ispred Višeg suda u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Ja sam žrtva progona i moje zdravstveno stanje je ugroženo, jer sam trpio novinske članke na koja nisam mogao da odgovorim. Smatram da je optužba protiv mene neutemeljena. Komisija za raspodjelu sredstava, čiji sam bio predsjednik, radila je po zakonu, nepristrasno i transparentno. Na rad komisije nije uticao ministar zdravlja Kenan Hrapović. Na osnovu spisa predmeta i moje odbrane, smatram da će me sud osloboditi.

To je juče u odbrani pred Višim sudom u Podgorici kazao okrivljeni Nikola Antović, bivši sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsjednik Komisije za raspodjelu sredstava NVO za borbu protiv HIV-a, tuberkuloze i malarije.

Početkom novembra 2023. godine, Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Hrapovića, Antovića i doktora Mira Kneževića, nekadašnjeg direktora Direktorata za javno zdravlje zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja službenog ovlašćenja.

Optužnicu protiv bivšeg ministra zdravlja i ostalih podigla je nevladina organizacija Grupa za razvoj i unapređenje sporta (GRUS), koju privatno zastupa Mirko Mijajlović. Terete ih za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenja službenog ovlašćenja.

Okrivljeni su se na navode optužbe juče izjašnjavali pred specijalnim vijećem kojim je predsjedavala sutkinja Nada Rabrenović u Višem sudu u Podgorici.

Svi okrivljeni su odbacili navode optužnice.

Na pitanje sudije, nekadašnji ministar rekao je da ne razumije optužnicu i da nije kriv.

“Ne priznajem krivicu. Neću iznijeti svoju odbranu. Braniću se ćutanjem”, izjavio je Hrapović.

I okrivljeni Knežević je rekao da nije kriv:

“Nisam kriv, ne priznajem krivicu. Iako sam bio predsjednik komisije, svi smo bili ravnopravni za izbor NVO koje su konkurisale za raspodjelu sredstava. Što se tiče izbora člana komisije iz redova NVO, oni predlažu tog člana. Slobodan Tomašević je bio jedini predloženi kandidat. Što se tiče tvrdnje da je bio u sukobu interesa, Tomašević je potpisao da neće učestvovati u pregledanju dokumentacije koju je predala njegova NVO. Ne znam kako se zove ta njegova NVO. Što se tiče rada komisije, pregledali smo dokumentaciju NVO čija je dokumentacija bila potpuna i predali je procjenitelju na bodovanje. One NVO koje nijesu imale potpunu dokumentaciju, upućen im je zahtjev da je dopune. Ja nemam nikakve veze sa NVO ‘Juventas’, niti sa bilo kojom NVO koja je konkurisala na poziv Ministarstva zdravlja. Što se tiče navoda optužnice da je ‘NVO Juventas’ bila privilegovana, oni su bili odbijeni oba puta, iz istih razloga kao i NVO ‘GRUS’, zbog nepotpune dokumentacije. Upravni sud Crne Gore je poništio dvije odluke Komisije iz 2018, koju je potpisalo neovlašćeno lice - ministar zdravlja. Odluka je ispravljena i ja sam je potpisao”, rekao je okrivljeni Knežević u odbrani.

Odgovarajući na pitanje svog branioca, advokata Igora Ivanovića, on je pojasnio: “Dakle, ponovljene odluke Komisije koje su donijete nakon ukidnog rješenja Upravnog suda, prethodno su ukinute iz fornalnih razloga. Ministar zdravlja Kenan Hrapović nije učestvovao u donošenju odluka, već je to uradila Komisija, čiji sam bio predsjednik”.

Advokat Vladan Vujačić, punomoćnik NVO GRUS, ocijenio je da je odbrana okrivljenih sračunata na izbjegavanje krivice.

Okrivljeni Hrapović, Antović i Knežević terete se za izvršenje krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi...

U optužnici se, između ostalog, navodi da su okrivljeni prilikom dodjele nekoliko sredstava privilegovali dvije nevladine organizacije “Juventas” i “Cazas”.

“Hrapović je protivno Zakonu o NVO, Uredbi Vlade Crne Gore o finansiranju projekata i programa NVO-a u oblastima od javnog interesa i pravilnika o sadržaju javog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, izvršio izbor Komisije za raspodjelu sredstava NVO u oblasti prevencije HIV/AIDS”, piše u optužnici.

Dodaje se da je kao predstavnika NVO u komisiju za oblast HIV/AIDS izabrao dr Aleksandru Marjanović, iako je ovlašćena za zastupanje NVO Crnogorska fondacija za HIV Podgorica, koja je redovnu učesnik i dobitnik sredstava za navedenu oblast, od kako je postala član komisije, “što predstavlja klasičan sukob interesa”.

“U raspodjeli po konkursu od 11. 06. 2018, NVO “Juventas” je za tri projekta dobila iznos od 67.000 eura, što predstavlja 53,6 % od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 33,6% ili 42.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa, dok je NVO “Cazas” za dva projekta dobila iznos od 45.000 eura, što predstavlja 36% od ukupnog iznosa koji je bio predmet raspodjele, odnosno 20.000 eura više od zakonom dozvoljenog iznosa”, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Na pitanje sudije, nekadašnji ministar rekao je da ne razumije optužnicu i da nije kriv. Ne priznajem krivicu. Neću iznijeti svoju odbranu. Braniću se ćutanjem", izjavio je Hrapović

Diletanti i mešetari...

Okrivljeni Nikola Antović pojasnio je da su na osnovu zaključka Vlade Crne Gore donijetog na sjednici 4. oktobra 2017. godine, Ministarstvo zdravlja i Global fond iz Ženeve zaključili sporazum o raspodjeli sredstava za HIV, tuberkulozu i malariju.

Potom je to ministarstvo raspisalo konkurs koji je trajao 30 dana, a zati i dodatnih pet dana za one NVO koje su dostavile nekompletnu dokumentaciju.

“Privatni tužilac NVO GRUS to nije uradio u zadatom roku. Što se tiče NVO GRUS, ona nikada nije mogla biti kavlifikovana na ovaj konkurs u skladu sa svojim Statutom, jer u tom trenutku nisu imali zdravstveni i socijalni servis. Nije se mogla kvalifikovati na ovaj konkurs jer nijesu dostavili potpunu dokumentaciju. Osim njih, još tri NVO su diskvalifikovane. NVO GRUS ničim nije oštećen jer nije ni mogao da učestvuje na ovim konkursima. Tvrdim da nikome nisam omogućio sticanje koristi. Smatram da ovom oblašću ne mogu da se bave diletanti i mešetari. Ne umijem drugačije da opišem tužioca”, istakao je Antović.

Bonus video: