Grbljani nastavili rat i u sudnici

Tenzije nastale nakon tuče na terenima na Jazu u maju prošle godine prenijele se i u sudu, kada je jedan od optuženih morao da napusti glavni pretres zbog verbalnog sukoba, psovki i prijetnji advokatu

31573 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Da se tenzije među “zaraćenim” Grbljanima koji su se sukobili u maju prošle godine na terenima na Jazu, kada su radile i šipke nijesu stišale, potvrđuje i prekjučerašnji glavni pretres u kotorskom Osnovnom sudu, kada je jedan od optuženih morao da napusti sudnicu zbog verbalnog sukoba, psovki i prijetnji advokatu.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru je podiglo optužnicu protiv oca i sina Vojislava i Ratka Pićana, te Miloša i Đorđija Vučićevića iz Grblja zbog nasilničkog ponašanja prema predstavnicima NVO “Jaz - Mrčevo polje” i “Jaz plaža” Stevanu i Aleksandru Saši Midoroviću. “Vijesti” su tada objavile video-snimak na kome se vidi da stariji Pićan vitla metalnom šipkom, a policija je odmah reagovala i uhapsila sve aktere incidenta. Vojislav Pićan inače je jedan od ključnih aktivista Nove srpske demokratije za Grbaj i Budvu i godinama unazad blizak saradnik Andrije Mandića.

Bilo je i burno na glavnom pretresu, tokom saslušanja svjedoka. Do incidenta je došlo, kako je “Vijestima potvrđeno, kada je advokat Stevana Midorovića Ivo Ilić ispitivao svjedoka, koji je ispričao da je vidio Vojislava Pićana koji je šipkom zamahnuo ka Stevanu Midoroviću, te da ga je promašio.

“Okrivljeni Ratko Pićan je burno reagovao prema advokatu Iliću, opsovao mu je majku, nakon čega je izveden iz sudnice”, piše u zapisniku sa glavnog pretresa u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kako se navodi, zastupnik optužbe, odnosno osnovni tužilac i punomoćnik oštećenog Aleksandra Midorovića advokat Draško Dapčević su čuli da je mlađi Pićan, kako piše u zapisniku, advokatu Iliću uputio i riječi da će ga odrobijati.

Suđenje je nastavljeno ispitivanjem drugog svjedoka. Glavni pretres je odložen za 15. april.

A sukob je prošle godine izazvalo insistiranje predstavnika NVO da im opštinska firma Mediteranski sportski centar koja je upravljala fudbalskim terenima na Jazu preda ključeve od svih objekata, jer je Opština odbila da produži ugovor o zakupu zemlje u Mrčevom polju sa dvije nevladine organizacije.

“Toga dana bilo je veliko interesovanje za rješavanje problema oko stadiona i privremenih objekata na Jazu, jer smo primopredaju istih zatražili još 17. marta 2023. dopisom predsjedniku Opštine Budva. Uslijedili su pozivi iz kabineta predsjednika Vlade Dritana Abozovića, savjetnice Ane Saveljić sa interesovanjem za učešće u prevazilaženju nedoumica, radi održavanja međunarodnog turnira na Jazu. Informisali smo savjetnicu u dijelu naših zahtjeva prema opštini, odnosno Mediteranskom sportskom centru, i to da tražimo mirnu predaju ključeva svih sportskih prostorija I da ćemo potom iste omogućiti za korišćenje organizatoru turnira, kao i da ćemo dati saglasnost i garanciju da će se turnir održati”, saopštile su dvije NVO nakon incidenta.

Oni su naveli da su sa organizatorom turnira Nenadom Filipovićem, na njegovu inicijativu obavili “više razgovora radi informisanja o našem odnosu sa Opštinom Budva i njihovim preduzećem, činjenicu da je ugovor o zakupu raskinut i sa stanjem na terenima”.

“Gospodin Filipović nas je u popodnevnim časovima obavijesto da su mu predati ključevi od prostorija od strane Nikole Vučićevića, direktora MSC DOO Budva i da primopredaju izvršimo na Jazu u 18.30. Potom su članovi obje organizacije pristupili, radi primopredaje, kada cijenimo da je gospodin Filipović prevaren, jer su mu dati pogrešni ključevi. Po pozivu došao je Nikola Vučićević da bi se nesporazum riješio, ali je isti poveo svoje obezbjeđenje koje su činili njegovi sinovci, koji su izazvali incident. S obzirom na to da su u roku od par minuta pristigli Vojo Pićan, njegov sin i ostali podržavaoci istih, a kao što se vidi na snimcima, koji su bili učesnici tuče, stiče se utisak da je sve unapred bilo inscenirano i planirano s njihove strane. Bilo je i pokušaja da se spriječi snimanje, jer je predstavnici NVO “Jaz-plaža” Branki Marović oduzet telefon od Nikole Vučićevića, direktora MSC DOO. Dakle, mirna primopredaja, koju smo očekivali je eskalirala tučom, naravno ne našom krivicom, u kojoj je povrijeđeno dvoje lica, naših članova Stevan Midorović i Saša Midorović, a koji je i zaposlen u MSC”, navodi se u saopštenju

Opštinska firma Mediteranski sportski centar (MSC) Budva saopštila je da je “do nemilog incidenta došlo zbog konfrontativnog i ne sa dobrom namjerom ponašanja članova NVO organizacija “Jaz Mrčevo polje” i “Jaz plaža”.

“Napominjemo da su članovi ovih nevladinih organizacija i prije izazivali incidente. Smatramo da su članovi pomenutih organizacija došli sa namjerom da izazovu incident, a to potvrđuje i njihovo agresivno verbalno i fizičko nasilje, kao i koordinisano snimanje incidenta. Smatramo da je sve inscenirano u cilju diskreditacije preduzeća MSC Budva i same Opštine Budva”, navode u reagovanju.

Iz MSC demantuju da su njihovi zaposleni imali namjeru da se konfrontiraju, te dodaju da su bili na svojim radnim mjestima i obavljali radne zadatke na Jazu.

“Njihovi postupci u aktu nesrećnog nasilja su bili čin nužne samoodbrane, samoodbrane koja je bila reakcija na verbalno i fizičko nasilje pojedinaca iz navedenih NVO organizacija”, pojasnili su tada iz MSC-a.

Do incidenta je došlo kada je advokat Stevana Midorovića Ivo Ilić ispitivao svjedoka, koji je ispričao da je vidio Vojislava Pićana koji je šipkom zamahnuo ka Stevanu Midoroviću, te da ga je promašio. “Okrivljeni Ratko Pićan je burno reagovao prema advokatu Iliću, opsovao mu je majku, nakon čega je izveden iz sudnice”, piše u zapisniku sa glavnog pretresa u koji su “Vijesti” imale uvid.

Bonus video: